Van onze redactie
PARAMARIBO — De kortgedingrechter heeft de Doksenclub en het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) opgeroepen ter comparitie op donderdag. Rechter Rewita Chatterpal wil tot in de finesses geïnformeerd worden in deze kwestie. Daarom zijn niet alleen de advocaten van partijen opgeroepen, maar moeten van overheidszijde de directeur van de Veterinaire Dienst, Faizel Wilnis, de directeur LVV Anand Chotkan en minister Prahlad Sewdien aanwezig zijn. Voorts ook nog de adviseur van de president Prenobe Bissessur en mogelijk ook de president. Voorafgaand aan de comparitie wilde de rechter ook een pak aan documenten aangeleverd hebben.
Ook apps
Gevraagd wordt naar alle correspondentie tussen partijen, sedert president Chan Santokhi op 3 januari een brief schreef aan minister Sewdien. Daarin zegt de president aan de Doksenclub dat hij de minister heeft gevraagd binnen een week regelgeving te ontwikkelen, waarbij rekening gehouden dient te worden met de “proportionaliteit van de op te leggen beperkingen”. Ook dient daarbij in acht te worden genomen het zoveel als mogelijk in stand houden en bevorderen van ondernemerschap. De relatie tussen partijen bleef ondanks deze brief een bokkenrit, waarbij tussen partijen ook verschillende WhatsApp-berichten zijn verstuurd. Ook die correspondentie wil de rechter inzien. Verder zal ook het vonnis van rechter Suzanna Bradley, gewezen op 26 januari, ter tafel worden gebracht.
Lange ruzie
De Doksenclub meent dat het gesteggel het resultaat is van simpele tegenwerking van LVV, ten voordele van andere importeurs die hun product uit de VS halen
De Doksenclub en LVV vechten een ruzie uit die terugloopt tot eind vorig jaar toen in Nederland de vogelgriep uitbrak. Het ministerie zette daarop de import van broedeieren uit Nederland stop, volgens de Doksenclub op onjuiste gronden. Op 26 januari vonniste de rechter dat LVV een op de haven zijnde lading en alle nog zeilende ladingen broedeieren moesten worden vrijgegeven. Het vonnis werd verlaat uitgevoerd en op basis daarvan eiste de onderneming een dwangsom van 240.000 euro van LVV. Echter kort voor de veiling was het LVV die de Doksenclub voor het gerecht daagde en de rechter aan haar kant kreeg om de veiling geen voortgang te doen vinden. Onder andere werd aangevoerd dat de Doksenclub “misbruik maakt van het executierecht”.
Gezondheidscertificaat
Ondertussen liep een ander proces, waarbij het pluimveebedrijf van de rechter wilde weten welke waarde een gezondheidscertificaat van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft, en of LVV de import mag weigeren als de NVWA een gezondheidscertificaat meegeeft. De onderneming bracht dit ter tafel nadat LVV stelde dat geen import mag plaatsvinden van broedeieren die binnen een straal van negentig kilometer zijn van een besmette locatie, terwijl internationaal dit gesteld is op tien kilometer. De Doksenclub meent dat het gesteggel het resultaat is van simpele tegenwerking van LVV, ten voordele van andere importeurs die hun product uit de VS halen. Dit wordt ontkend door LVV. De rechter wilde reeds aan het begin van de maand de zitting hebben, echter kon niet een ieder die aan de Staat is verbonden en opgeroepen, ook verschijnen.