door Wilfred Leeuwin
PARAMARIBO — Er zijn nog tal van mogelijkheden binnen de internationale samenwerking om ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën te kunnen opsporen. Zo reageert het Openbaar Ministerie (OM) in een uitgegeven persbericht, naar aanleiding van de afwijzing van Interpol om Hoefdraad op te sporen. “Het signaleren van een gezochte persoon via Interpol is slechts een instrument waarvan gebruik gemaakt kan worden”, deelt het OM mee.
Het vervolgingsapparaat in Suriname zegt dat de beslissing van Interpol om Hoefdraad niet op te sporen en hem niet op een opsporingslijst te plaatsen, geen enkele invloed heeft op het Surinaams strafproces. “De uitspraak van het Hof van Justitie staat recht overeind.”
Naar aanleiding van berichten over het besluit van Interpol ten aanzien van de voortvluchtige en thans veroordeelde ex-minister Gilmore, wil het OM verduidelijken dat door Suriname in de periode van mei 2021 het proces is opgestart om gebruik te maken van het middel tot internationale signalering van Hoefdraad via Interpol. Nadat daartoe de formaliteiten in acht zijn genomen is op 8 juli dat jaar bericht van Interpol ontvangen waarbij de mededeling is gedaan dat de Red Notice gepubliceerd zal worden. Deze publicatie had betrekking op dat deel van het netwerk dat slechts toegankelijk is voor Interpol autoriteiten.
Steeds, prompt en breedvoerig
Voor publicatie op uiteindelijk de publieke website, zoals verzocht door Suriname, werd de aanvraag conform Interpol procedures verwezen naar de “Notices and Diffusions Task Force”. Door deze afdeling van Interpol is meerdere malen aanvullende informatie opgevraagd, “waarop Suriname steeds, prompt en breedvoerig heeft gereageerd”, aldus het OM. “Thans heeft Interpol, op basis van haar interne beoordelingen, besloten dat de data met betrekking tot de persoon van Gillmore Hoefdraad verwijderd zal worden.” Het OM zegt dit besluit nader te zullen bestuderen en zal nagaan “of en op welke wijze zij hierop naar de organisatie toe zal reageren”.
Op 17 december vorig jaar werd Hoefdraad 2021 bij verstek veroordeeld tot twaalf jaren gevangenisstraf. Ook bij de verzetzaak hiertegen verscheen hij niet persoonlijk, waardoor het verzet wettelijk kwam te vervallen. Daarna stelde Hoefdraad hoger beroep in tegen het vonnis. Daarvan zegt het OM stellig: “Nadat het vonnis onherroepelijk is geworden zal die dan ook geëxecuteerd worden.”