door Arjen Stikvoort
PARAMARIBO — De jaguar is een bedreigde diersoort. Om het leefgebied en de leefsituatie van dit icoon van de natuur beter in beeld te krijgen start het WWF Guianas een groots jaguarproject. Niet één waar er alleen gestoeid wordt met de data die via camerabeelden op verschillende plaatsen in het zeer uitgestrekte leefgebied van het roofdier worden geplaatst en verzameld, maar meer nog door met kunstenaars en leerlingen van de basisschool de boodschap het dier in ere te houden en te beschermen zo goed mogelijk via kunst voor het voetlicht te brengen.
Leerlingen van tien basisscholen gaan muurschilderingen en tekeningen maken onder begeleiding van verschillende kunstenaars over jaguars. “ Want wie anders dan kinderen kunnen die boodschap via de kunst beter overdragen? stelt David Singh, directeur van WWF Guianas. “Kinderen maken die verbinding met natuur en kunst heel gemakkelijk.” De gerenommeerde kunstenaar Anand Binda overhandigde woensdag bij de kick-off van het project een jaguarkunstwerk aan Singh.
Het jaguarproject heeft als doel om een (beter) overzicht te krijgen van de leefsituatie van de jaguarpopulatie in Suriname, legt projectleider Anna Mohase- Landscape van het WWF Guianas uit. “We weten niet goed wat er gebeurt in het zo uitgstrekte gebied waar de jaguar leeft. Wat is de populatie, wat is zijn huidige habitat en worden de dieren nog wel goed genoeg beschermd?”
Daarop moet het project een antwoord gaan geven. Op zes verschillende locaties; twee in Zuid Suriname, twee in de Green Stone Belt en twee aan de kust van Suriname, worden er camera’s geplaatst die de data van de dieren over een langere periode gaan registreren. Niet alleen de data zijn belangrijk, nog meer het betrekken van de gemeenschap erbij in samenwerking met de kunstenaars en de leerlingen van de scholen. Zo krijgt het jaguarproject een meer praktische invulling. Dat moet het verschil gaan maken, benadrukt Mohase- Landscape.
Het WWF Guianeas staat niet alleen in het project. Zij krijgt ondersteuning van partijen als onder andere lokale jaguarexperts, de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus), het Amazon Conservation Team (ACT), Panthera en NGO’s die ingezet worden om het tot een succesvol project te maken. Het is de bedoeling dat het project naleving krijgt in de verschillende leefgemeenschappen in het uitgestrekte gebied, zodat de jaguart nog lang aan de top van de voedselketen kan bijven bestaan.