TERWIJL VRIJWEL IEDEREEN in Suriname zich gedraagt alsof het coronavirus al helemaal is verdwenen, neem het aantal besmettingen per dag juist toe. Het aantal besmettingen is deze week (in vergelijking met voorgaande weken) fors opgelopen naar meer dan 150 en er viel recentelijk weer één dode te betreuren. Dat klinkt misschien niet veel, zeker niet als je het vergelijkt met de hoogtepunten van de vijf golven die we hebben gehad. Maar iedere dode is er één teveel en dompelt opnieuw nabestaanden in diepe rouw. Net zoals de nabestaanden van de vorige 1.336 doden. Bovendien is het voor het eerst sinds eind februari dat er zoveel nieuwe besmettingen zijn.
Nadat de laatste maatregelen vorige maand na twee jaar eindelijk werden opgeheven – waaronder het samenscholingsverbod – konden en kunnen mensen eindelijk weer naar hartelust de bloemetjes buiten zetten. Daar wordt ook gretig gebruik van gemaakt. Het is dus niet zo gek dat het aantal besmettingen is toegenomen, dat zie je ook in andere landen. Met de kennis van nu en in de wetenschap dat het doorgaans redelijk onschuldige varianten van het virus zijn, is er nog geen enkele reden tot paniek.
Wel zijn er zorgen of de overheid wel voldoende voorbereid is op een mogelijke nieuwe uitbraak. In de eerste twee jaar heeft het coronabeleid op velerlei gebieden gefaald waardoor de zorgsector én de samenleving in al hun voegen kraakten. De redenen zijn bekend. Bovendien had minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid geen goed vaccinatieplan klaarliggen. Sterker nog: hij had niet eens voor vaccins gezorgd; die kreeg hij na een smeekbede bij Nederland. Achteraf bleek het niet zo erg, omdat veel Surinamers zich weigeren te laten vaccineren. En dat is nog steeds zo: sinds het einde van de pandemie ruim twee maanden geleden, heeft nog nauwelijks iemand een prik gehaald.
Vanuit de overheid wordt nog nauwelijks aandacht besteed aan het virus, alleen het Covid-19 Outbreak Management Team (OMT) steekt af en toe nog de koppen bij elkaar en dreigt met nieuwe maatregelen als het aantal besmettingen blijft toenemen. Dus het is te hopen dat het virus niet opnieuw voet aan de grond krijgt in het land. Dat zou de genadeklap kunnen zijn voor veel bedrijven en werknemers, die het wonder boven wonder twee jaar lang vrijwel zonder steun van de overheid hebben gered en zal het onderwijsproces opnieuw flink kunnen verstoren. Hoe dan ook: we moeten er serieus rekening mee houden dat corona nog heel lang bij ons blijft en op ieder moment weer toe kan slaan.