door Ivan Cairo
PARAMARIBO — De humanitaire hulp van de autoriteiten aan de bewoners van Brokopondo die slachtoffer zijn van de hevige overstromingen in hun woongebied, schiet ernstig tekort. Daarnaast dreigt ook een ernstig voedseltekort omdat kostgronden onder water liggen vanwege het spuien van water uit het stuwmeer door Staatsolie Power Company Suriname (SPCS). Dat zei BEP-fractieleider Ronny Asabina tijdens de begrotingsbehandeling.
“De vrees voor ernstige voedseltekorten neemt toe, ik bedoel dat voedselzekerheid en -voorziening in gevaar dreigen te komen. Tot nu toe is er geen sprake van adequate verkenning van de schade, laat staan inventarisatie hiervan”, aldus Asabina. Volgens hem zijn tot nu toe te weinig middelen uitgetrokken voor humanitaire hulp aan de getroffen gebieden.
Behalve materiële schade is de emotionele schade bij de slachtoffers het grootst, meent de BEP-fractieleider. Hij noemde stress, frustraties, irritaties, trauma’s, wanhoop, eenzaamheid, radeloosheid, uitsluiting, machteloosheid en sociale erupties. Daarnaast zijn mensen ook vee, gewassen, inkomstenbronnen en hun cultureel erfgoed kwijtgeraakt of dreigen die te verliezen. Van de regering wil de volksvertegenwoordiger weten wat tot nu toe is besteed en gereserveerd en hoeveel het financieringstekort van de humanitaire hulp is. Ook wil Asabina weten op welke wijze en in welke mate een beroep op humanitaire organisaties is gedaan om de meest kwetsbare personen te kunnen bereiken.
De BEP-fractieleider zegt teleurgesteld te zijn in uitspraken van sommige parlementariërs en regeringsleden die vinden dat de aandacht die andere volksvertegenwoordigers vragen voor situatie in Brokopondo stemmingmakerij is. Hij vraagt zich af wat vreemd is aan het vragen om informatie over het beleid van SPCS ten aanzien van het beheer van het stuwmeer. “Er is sprake van een grote perceptiekloof en vertrouwenskloof tussen de coalitie en Staatsolie aan de ene kant en ten minste de gemeenschap van Brokopondo aan de andere kant over de oorzaken die doorslaggevend zijn geweest voor het extreem hoog waterpeil in het stuwmeer, zodanig dat historisch overgegaan moet worden tot maandenlang spuien van het overtollig water uit het stuwmeer.”
Geen duidelijkheid
Over tal van vragen vanuit de samenleving is er nog geen duidelijkheid gegeven door de autoriteiten, meent de politicus. Asabina plaatste grote vraagtekens bij de rol van SPCS in de ramp die zich momenteel voordoet in Brokopondo. Hij merkt op dat SPCS bij uitstek een energieproducent is, terwijl Suralco de vorige beheerder van de stuwdam dat niet was. In haar jaarverslag 2021 meldt Staatsolie dat dochteronderneming SPCS in 2021 zorgde voor opwekking van ruim 80 procent van de elektriciteit waaraan Suriname behoefte heeft. In de Afobakawaterkrachtcentrale is 1,1 miljoen megawattuur (MWh) opgewekt tegenover 926.000 MWh in 2020, een stijging van 174.000 MWh (19 procent) meer dan gepland.
Hierdoor bespaarde de overheid ruim 20 miljoen US dollar op haar energierekening. In 2021 heeft de Afobakawaterkrachtcentrale met schone energie voor meer dan 60 procent bijgedragen aan de totale elektriciteitsbehoefte van Suriname. “Frappant genoeg haal ik uit geen enkele berichtgeving van Staatsolie aan dat meteorologen en andere gezaghebbende deskundigen voor extreme en hevige regenval tot medio augustus 2022 hadden gewaarschuwd, welke info genoegzaam ook is doorgecommuniceerd met daarvoor in aanmerking komende autoriteiten”, aldus Asabina.
Asabina: “Elke koe van zondag weet dat SPCS een commercieel energiebedrijf is, met als primair doel winstmaximalisatie, onder meer door elektriciteit op te wekken en te verhandelen. De corebusiness van Suralco was productie en het verhandelen van bauxiet en aluinaarde, waarbij de energie die werd opgewekt als hulpmiddel werd ingezet. Het overschot werd verhandeld, maar dat was geen corebusiness.” Asabina zich af waarom de samenleving geen korting in de stroomprijs heeft gemerkt aangezien de EBS tegen een lagere kostprijs bij Staatsolie kon inkopen. “Op geen enkele wijze ervaart de samenleving enige stroomkorting.” De BEP-fractieleider eist daarom transparantie ten aanzien van de exploitatiecijfers en nettoresultaat van de EBS in 2021.