Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • Toekomst TBL Cinemas onzeker

Toekomst TBL Cinemas onzeker

20/03/2018 16:00

Toekomst TBL Cinemas onzeker

 

INTERVIEW - TBL Cinemas heeft het moeilijk. Directeur Erwin Emanuels onthult dat vanaf de oprichting tot vandaag de dag de bioscoop geen winst heeft gemaakt. Integendeel heeft het ultramoderne filmhuis meer verlies geleden. Het draaiend houden van de onderneming is net zoals haar slogan luidt: ‘A mind blowing experience’.

ToeTekst: Kevin Headley - beeld Irvin Ngariman

VAN BUITEN LIJKT het alsof alles bij de onderneming op rolletjes loopt. Dat is een van de zaken waar de directie trots op is; de klant moet een fantastische tijd hebben bij zijn bezoek en mag niet lastiggevallen worden met de financiële uitdagingen van het bedrijf. Maar dat is schone schijn. Aan 'Mens en Maatschappij'doet de directeur een aantal zaken uit de doeken. Behalve dat de bioscoop sinds zijn oprichting nog geen winst heeft gemaakt, is de situatie nu zo erg dat er keuzes gemaakt moeten worden over hoe bepaalde onderhoudsinvesteringen te doen. Als het niet aan de inventiviteit van Erwin Emanuels lag, de flexibiliteit van investeerders en de inzet van het personeel was de onderneming allang gesloten. Toch ziet Emanuels ondanks alles nog steeds mogelijkheden om uiteindelijk het enige Surinaamse filmtheater winstgevend te maken.  Daarvoor heeft hij wel ondersteuning nodig: een stabiele wisselkoers en de samenleving. 

Energie 

de airco's staan namelijk 1x24 uur aan

DE KRANT SPREEKT Emanuels op kantoor samen met zijn filmmanager Jeffrey Quartier. Met Rachel Gonsalves en Yornestra Berghout maken zij het managementteam uit. Op weg naar het kantoor van de directeur lopen wij langs computerservers en enkele filmprojectoren die veel weg hebben van kleine ijskasten. Later blijkt dat het hele dure kleine 'ijskasten' zijn. Bij het betreden van het kantoor van de directeur valt direct het gezoem op de achtergrond op, het geluid van de zwaar draaiende airco's. Emanuels legt uit dat dit ook een van de zware kosten is van de bioscoop; de airco's staan namelijk 1x24 uur aan. Dit moet wel. "De airco's werden in het begin ook uitgemaakt wanneer er geen filmvertoningen waren. Echter, het personeel en de bezoekers werden al gauw geconfronteerd met een sterke, scherpe en onaangename geur. De luchtvochtigheid in Suriname is heel hoog, waardoor bij het uitmaken van de airco's binnen een mum van tijd condensatie optrad.Omdat de bekleding van de stoelen van stof is, ging de condensatie zitten in de stoelen. Dus om de geur te vermijden werd besloten de airco's aan te houden met als gevolg een veel hogere stroomrekening."

Financiële uitdagingen

Onze schulden zijn in Amerikaanse dollar, maar onze kaarten hebben een Surinaamse prijs

TIJDENS HET GESPREK blijkt dat het exploiteren van een bioscoop geen gemakkelijke opgave is. Al is het de enige, hypermoderne bioscoop van het land. Emanuels werd er zes maanden na de opening van het multiplex bij gehaald om eerst een herstructureringsplan op te stellen om het bedrijf gezond te maken. Hij bleef uiteindelijk aan als algemeen directeur. Eerder heeft hij gewerkt bij de Telesur, Krasnapolsky, Vensur en het betonbedrijf BEM van Kersten. Hij windt er geen doekjes om, de devaluatie in 2016 heeft de bioscoop in grote problemen gezet. "Onze schulden zijn in Amerikaanse dollar, maar onze kaarten hebben een Surinaamse prijs. Wij kregen dus problemen met de afbetaling van onze schulden. We kunnen ook niet plotseling de prijs van onze kaarten verdubbelen,nadat de waarde van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de Surinaamse dollar veel hoger is geworden, anders komen er geen mensen meer naar de bioscoop. Dat is het grootste probleem. Het tweede probleem is dat de eigenaren van de bioscoop in de haast afgelopen acht jaar geen dividend hebben ontvangen. De rente op de lening is namelijk fors toegenomen." In de afgelopen acht jaar is het gelukt het ene financiële probleem na het andere op te lossen. Sluiting van de bioscoop is voor Emanuels namelijk geen optie. Samen met de flexibele aandeelhouders wordt steeds weer gekeken hoe de bioscoop in leven te houden. Zo wordt gekeken naar renteverlaging op de schuld en wordt een deel van de schuld achtergesteld. Door het laatste krijgt het bedrijf meer liquiditeit om te beginnen met vervangingsinvesteringen. Zo zijn er nieuwe airco's aangeschaft en noodstroomvoedingen, voor de projectoren die 5000 Watt stroom gebruiken.

De prijs van een kaart

 Tbl Gebouw

EMANUELS LEGT UIT dat de bouw van de bioscoop lang heeft geduurd, waardoor de materiaalkosten steeds omhooggingen. Toen de bioscoop eenmaal open was, moest na enkele maanden een financiële exercitie uitgezet worden, omdat de financierders wel wilden weten waar ze aan toe waren. Er kwam een periode van financiële stabiliteit in het land waardoor bioscoopkaarten omgerekend ongeveer zeven Amerikaanse dollar opbrachten. De koers was toen SRD 2,80voor een Amerikaanse dollar. Ondanks de prijs van een kaart ook toen best aan de hoge kant lag, was die nog steeds veel goedkoper dan in de rest van de wereld. In 2016 kwam de klap en werd een kaart omgerekend vier Amerikaanse dollar waard door de devaluatie.

Rente

 De devaluatie in 2016 heeft de bioscoop in grote problemen gebracht

"EEN DEEL VAN de schuld van de bioscoop werd in SRD omgezet en na de devaluatie leek het erop dat het een voordeel was, tot uiteindelijk de bank de rente daarvan opschroefde van 9 naar 18 procent. Daar zaten we dan weer met een andere financiële uitdaging. De prijzen van de kaarten worden zo laag mogelijk gehouden, anders krijg je geen bezoekers. De prijs van de popcorn is wat aangepast om de kosten te compenseren. Dat helpt redelijk, maar is nog steeds niet voldoende." Samen met de filmdistributeur wordt een overeenkomst gemaakt over hoe de verdeling van de opbrengsten van de film eruit gaat zien. 25 procent gaat naar de vermakelijkheidsbelasting. Wat overblijft, is de netto-opbrengst van de film, waarvan de helft naar de distributeur gaat en de andere helft naar TBL. Soms kan de distributeur zeggen dat na een aantal weken er minder aan hem hoeft te worden afgestaan. Hangt af van de afspraken. We werken in een systeem waarbij de distributeurs inzage hebben in de kaartenverkoop in alle landen. Zo zien zij welke films het goed doen en hoe goed die het doen. Maar ook hoe de kaartenverkoop gaat in Suriname. We zijn verplicht onze cijfers binnen een vastgestelde tijd door te geven. Quartier houdt dit goed in de gaten en tot nu toe is het hem gelukt geen enkele deadline te missen. Verder wordt met een management informatiesysteem gewerkt dat het reilen en zeilen van de bioscoop in de gaten houdt, bijvoorbeeld als er iets misgaat met een projector tot welke lampen in welke zaal zijn vervangen. Zo kan alles goed worden gemonitord. Voor dit systeem moet ook aardig wat geld worden neergeteld.

Keuze van films

Foto Directeur & Financieel Manager _IN (7)

DE FILMS VAN TBL Cinemas gaan vaak genoeg samen met de Verenigde Staten in première en soms zelfs een dag eerder. "Wanneer we een film bestellen krijgen we via de express mail een harde schijf met de film", zegt Quartier."Via de e-mail krijgt het bedrijf een key, een password voor een bepaalde periode, de looptijd van de rechten van de film. Daarom kan een oude film niet zomaar opnieuw gedraaid worden." De directie vertelt dat de keuze voor een film vaak van het aanbod van de distributeurs afhangt. "De films die TBL Cinemas aangeboden krijgt, komen voordeliger voor ons uit, omdat we vaste afspraken hebben met hen. De bioscoop kan ook op zoek gaan naar bepaalde films, maar dat kan soms duurder uitkomen. Als je zo'n film wilt binnenhalen is het voor Suriname alleen en ga je veel meer betalen voor de rechten. Om de betaling van de rechten te compenseren, wordt er samen met delen van het Caribisch Gebied, zoals Guyana, Trinidad en Barbados, ingekocht. Wanneer door het bedrijf een film rechtstreeks wordt gekocht bij een distributeur moet die helemaal bij die distributeur gehaald worden en moet vaker het vijfvoudige worden betaald. En met het betalen van de rechten voor de films maakt TBL Cinemas geen grappen. Als je namelijk een distributeur belazert, duurt het niet lang voor de anderen stoppen met de samenwerking. Er kunnen ook niet meer kaarten worden verkocht dan er zitplaatsen zijn." Ook de toeloop naar de films speelt bij de keuze. Horrors, actie en comedy films doen het beter dan sterk inhoudelijke films. Hierdoor blijven de eerstgenoemden langer op het filmschema.

Mindblowing

VOLGENS DE DIRECTEUR was het in de beginjaren zoeken naar structuur voor de bioscoop. Waar in het begin de bezoeker zijn geld terugkreeg als er iets mis ging bij de voorstelling, wordt dit nu op een andere manier goedgemaakt, door bijvoorbeeld een vrije courtesy card af te geven of een andere compensatie. Vaststaat dat elke bezoeker een mindblowing experience moet overhouden aan het bezoek van TBL Cinemas."Men klaagt wel vaker over de 3D-brillen, maar het is belangrijk om aan te geven dat de brillen na elke voorstelling worden schoongemaakt. Hiervoor hebben we een speciale machine, waar er drie soorten schoonmaakproducten aan te pas komen. Door het veelvuldig wassen kan het dat in reactie met het SMW-leidingwater de brillen tijdens de schoonmaak kalkaanslag krijgen aan de binnenkant. En natuurlijk gaat niet alles goed, als er een dispuut is heb ik mijn mensen een ding geleerd, de klant heeft altijd gelijk. En als de klant geen gelijk heeft gaat het eerste principe in werking. De klant komen we zo goed mogelijk tegemoet."

Ook de schoolbezoeken stimuleert de organisatie door een kaart te verkopen voor SRD 5 en popcorn en drank erbij te geven. Zo kunnen kinderen het verschil ervaren tussen een film op de televisie bekijken en in een bioscoop. Verder biedt de bioscoop ook een podium aan Surinaamse filmmakers om het product te vertonen. Haast geen enkele Surinaamse film wordt geweigerd. "Evenementen organiseren voor bepaalde films gaat moeilijk omdat je rekening moet houden dat we onderdeel zijn van een multiculturele samenleving en dus eenieder moeten kunnen aanspreken. We ondersteunen wel jonge enthousiastelingen die speciaal voor premières bepaalde kostuums ontwerpen, de zogenaamde cosplayers, door hen dan ook de ruimte te bieden een presentatie te geven, voordat een bepaalde film begint of hen in te zetten voor promotie. Voor de film 'Avengers: Infinity War' in mei gaan wij hen sponsoren, zodat zij materiaal voor hun kostuums kunnen kopen om die te maken." Het bedrijf moet zorgvuldig omgaan met iedere cent, dus daarom is het kijken waar het aan wordt uitgegeven. Er zijn ook samenwerkingen met de Amerikaanse en Chinese ambassade voor filmvertoningen. Ook zijn er in de afgelopen jaren een aantal filmfestivals gehouden die goed bezocht zijn.

Toekomst

 TBL Cinemas is een nationaal product.

EMANUELS ZEGT DAT hij met een volledig Surinaams team het bedrijf draait en hij is positief gestemd over de toekomst, althans zolang bijvoorbeeld de koers stabiel blijft. "De toekomst van TBL Cinemas is sterk afhankelijk van de wijze waarop de Surinaamse economie zich ontwikkelt. We komen eruit wanneer we de schulden hebben afgelost. Voor nu hebben we de looptijd van de leningen verlengd met vijf jaar om de vervangingsinvesteringen te kunnen doen. De komende drie jaar is uitgezet om alle apparatuur van de bioscoop te vervangen." Wat de directeur jammer vindt, is dat afspraken gemaakt met de televisiestations soms niet worden nageleefd. Het gebeurt nog te vaak dat films die worden vertoond in de bioscoop al te zien zijn op de televisie. Echter, de directie kan hiertegen geen stappen ondernemen, omdat zij alleen over de filmrechten in de bioscoop gaat. Televisierechten zijn een andere aanpak. "In Suriname is er momenteel ruimte genoeg voor een bioscoop. We moeten daarom onze eigen, enige, moderne bioscoop koesteren. TBL Cinemas is een nationaal product. Op het moment dat meer instituten zeggen: TBL Cinemas moet blijven bestaan, laten we het aandelenkapitalen vergroten, dat is een oplossing om het bedrijf te ondersteunen."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina