Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • 'Kredietverzekering toekomst Suriname?'

'Kredietverzekering toekomst Suriname?'

07/03/2018 16:20

'Kredietverzekering toekomst Suriname?'

 

ACHTERGROND - ‘Surinamers vind je echt overal. Ze kunnen zich overal aanpassen’. Deze twee beweringen zijn bijna cliché geworden. Maar in een cliché zit vaak een kern van waarheid. Samuel Pinas voelt zich als een vis in het water in de absolute financiële wereldtop. ‘De skills die ik heb aangeleerd in Suriname, hebben mij geleerd hoe om te gaan met zaken als diversiteit.’

Tekst: Euritha Tjan A Way  beeld: Irvin Ngariman

'HIJ IS EEN bijzondere Surinamer, van de Para-bere. Hij is een hele hoge piet." Samuel Pengel staat hoog aangeschreven. Achterin de Nassylaan omringd door bomen in een rustgevende omgeving doet de top financieel deskundige die in Italië woont, zijn verhaal. Hij is in zijn geboorteland voor de viering van zijn zestigste verjaardag. "Nu daar ik ouder wordt, worden de herinneringen die ik heb steeds belangrijker. Nu daar ik een steeds meer volledig beeld krijg van mijn leven, kan ik ze meer op waarde schatten", lacht Pengel.

Op zijn business kaart staat Atradius country manager Global Italy & executive manager Global Business Development.Wikipedia plaatst de functie in een bepaalde context: 'Atradius is een van de grootste kredietverzekeraars ter wereld. Het totale inkomen van het bedrijf bedroeg in 2016 rond de euro 1.761 miljoen.' Maar niemand zou aan Pengel zien dat hij kredieten verzekert van clienten die meer vermogen hebben dan het bruto binnenlands product van Suriname. Met een rustige stem die toch heel ferm aandoet, volgt een verhaal van overwinning en onverschrokkenheid.

Diversiteit

En mijn vader was werkelijk een man die van alles aanpakte.

"MIJN VADER IS inderdaad van Para, uit het geslacht Pengel, maar ik ben geboren in het 's Lands Hospitaal." Pengel wijst de richting op van het eerste ziekenhuis in Suriname dat op steenworp afstand van zijn logeeradres staat. "En mijn vader was werkelijk een man die van alles aanpakte. Hij kon huizen bouwen en meubels maken, maar ook gewoon een perfect driedelig pak in elkaar zetten. Hij kon het fijne werk evengoed als het grove. Hij stelde zich ten dienste van wat gedaan moest worden", haalt Pengel herinneringen op.

Al heel jong kreeg Pengel door zijn opvoeding enkele skills mee. Hij leefde in twee werelden doordat zijn vader in Para woonde en zijn moeder in Paramaribo. "Ik leerde zo met diversiteit omgaan. Mijn grootouders waren in Paramaribo en in Para. Om beurten bij hen zijn, was heerlijk. Bovendien verhuisde ik heel vaak met mijn ouders. Ik heb korte perioden op verschillende plekken gewoond. Moengo en Lelydorp bijvoorbeeld. Ik was daardoor altijd in de minderheid. Dat heeft mij skills bijgeleerd die ik heel goed heb kunnen gebruiken tijdens de rest van mijn leven."

 

Samuel Pengel _IN (2)

Wijde wereld

PENGEL HAD AL heel jong een beeld van wat 'de rest van mijn leven' zou worden. Zijn familie zit vol reizigers, mensen die op avontuur gingen. Twee van de namen die prijken op het monument ter nagedachtenis van de oud-strijders aan de Waterkant waren familie van Pengel. "Mijn oma's broer is naar Indonesie vertrokken en is daar gebleven. Ik kreeg de verhalen over de wijde wereld te horen. Ik las ze in boeken en ik had op achtjarige leeftijd al besloten dat ik die wijde wereld zou gaan meemaken." Op veertienjarige leeftijd kreeg hij die mogelijkheid werkelijk in de schoot geworpen. "Ik zag een advertentie voorbijkomen over een school op Trinidad en Tobago. Ik moest alle informatie opsturen om mij in te schrijven", gebaart Pengel alsof hij het stuk weer van dichtbij leest. "Ik dacht: Ik krijg zeker geen antwoord."

Maar tot zijn grote verbazing kreeg hij een positief antwoord en het avontuur mocht beginnen, maar niet alvorens hij zijn moeder op de hoogte had gesteld van wat hij in zijn eentje had besloten." Ze vroegen naar referenties en toen werd het ingewikkeld. Maar mijn moeder vond het prima. Alleen moest ik het geld wel bij elkaar helpen verdienen. Ik heb een jaar lang gewerkt en gespaard om het geld in te zamelen. Ik heb in de bouw gewerkt, boeken verkocht en van alles gedaan om aan het geld te komen. En na een jaar was het zover."

 Onverschrokken

en ik heb doorzettingsvermogen, determination.

OP VERBAASDE OPMERKINGEN van anderen over hoe hij het zou redden in het verre Trinidad antwoordde de jongeman onverschrokken. "Er zijn toch al mensen daar, dus het zal ongetwijfeld lukken." En precies die attitude zorgde ervoor dat hij de school in Trinidad glansrijk doorkwam. "Het was een grote campus in Trinidad. Ik woonde er en op diezelfde campus heb ik in de bouw gewerkt. Ik deed ook de wacht. Met dat geld heb ik mijn studie betaald." Maar behalve meer verdienen bezuinigde en spaarde hij ook zoveel mogelijk. "Ik heb mijn kleren een keer naar de waserette gebracht daar. Ik schrok zo van de prijs dat ik besloot om voortaan mijn kleren zelf te wassen. Het geld dat ik bespaarde zette ik aan een kant. Ook kreeg ik af en toe geld van mijn moeder." Een zeer welkome bijdrage was dat in glorietijden van de Surinaamse gulden. Zo leerde Pengel al heel jong om effectief met geld om te gaan. "Wanneer mensen naar me kijken en me aanzien voor een grote manager zeg ik ze ook dat deze manager komt uit een heel klein land. Ik ben niet knapper dan de rest, maar ik heb de skills die ik uit Suriname en mijn opvoeding heb geleerd meegenomen en ik heb doorzettingsvermogen, determination. Dat heeft me erdoorheen geholpen." Vooral de aspecten als goed om kunnen gaan met diversiteit en andersoortige mensen, heeft Pengel van zijn opvoeding. "Suriname is werkelijk een voorbeeld over hoe daarmee om te gaan en we schatten dat niet voldoende op waarde."

Militaire dienst

NET TOEN DE de onverschrokken Pengel van plan was zijn studie voort te zetten in Amerika, besloot de dood anders: zijn moeder overleed. "Ik had nooit de intentie om in Nederland te studeren zoals zoveel Surinamers. Ik wilde naar Amerika of Engeland omdat dat aansloot bij de studie die ik had gedaan in Trinidad. Maar toen mijn moeder overleed,ging ik terug naar Suriname. Ik heb hier toen een jaar lang niets gedaan, want ik kon niet meer aansluiten bij een school. Het was mei en ik zou in september naar Amerika gaan. Uiteindelijk liet een van mijn broers in Nederland mij halen. Daar aangekomen bleek dat de school van Trinidad niet aansloot bij die van Nederland."

Samuel Pengel _IN (6)

Zijn broer haalde hem naar Nederland, waar hij meteen werd opgeroepen voor militaire dienst. "Maar dat zou een enorme afwijking zijn van mijn grote plan om de wereld te zien. Dus ik heb toen gezegd: nee dat wil ik niet en heb ik een beroep gedaan op de mogelijkheid van "broederdienst". Ik besloot dus om toch maar weer naar school te gaan. Ik moest zelfs een deel van de middelbare school overdoen. Een hele ramp vond ik dat niet, want op die manier had mijn plan tenminste een kans van slagen."

Vervolgens kwamen huisje, boompje, beestje om de bocht. "Mijn vrouw en ik kregen onze eerste zoon en we besloten in een ongunstige tijd toch een hypotheek te nemen en een huis te kopen. Ik was 23 en we kochten een huis. Ik dacht: als je leven niet gaat hoe je wil, dan gaat het maar hoe het gaat."

Maar niet lang daarna kwam er een tweede grote kans. Pengel mocht de buitenlanddivisie van het bedrijf waar hij werkte helpen opzetten. "Ik denk dat ze mij vroegen omdat ik jong was, niet veel te verliezen had en door mijn opleiding in Trinidad sprak ik vloeiend Engels. Sindsdien heb ik de wereld rondgereisd." De top financieel deskundige noemt een reeks landen waarvan je hoofd gaat duizelen. Van Engeland tot Japan en Mexico tot Argentinië. In veel van die landen heeft hij geholpen kredietverzekeraarsfaciliteiten op te zetten.

 Kredietverzekering

"HET BEDRIJF WAAR ik voor werk verzekert kredieten, een instrument dat na de Eerste Wereldoorlog voor het eerst zijn intrede deed in de internationale verzekeringswereld. Landen zoals Engeland, Duitsland en Nederland waren financieel aan de grond en moesten opbouwen. Ze moesten ook het lokale bedrijfsleven interesseren om te ondernemen om zo de economie te laten groeien. De landen besloten organisaties op te zetten die kredieten verzekerden." Kredietverzekering houdt volgens Pengel in dat als een bedrijf producten levert waarvoor om de een of andere reden niet betaald kan worden, de verzekering dan inkomt en het geld betaalt. Het bedrijf moet zich dan wel verzekeren voor die verschillende transacties. Het is een vorm van zekerheid die de Staat eerst gaf om de buitenlandse handel van ingezeten bedrijven te bevorderen en daarmee de economie een impuls te geven, een soort garantie. Deze 'garantie 'maakt financiering voor grote projecten ook een stuk eenvoudiger. Zoals hoe Nederland goede infrastructurele werken kan leveren, werd dat een billboard voor dat land.

En als een Nederlands bedrijf in het buitenland werken kon uitvoeren nam de Staat de bijkomende onzekerheid weg, door in geval van overmacht een garantie te geven dat het te ontvangen kapitaal toch uitbetaald zou kunnen worden." Inmiddels is kredietverzekering voor het overgrote gedeelte een particuliere zaak geworden. Er is nog steeds een belangrijk deel waar de overheid een rol speelt, wanneer het op 's lands strategische belangen gaat of om niet marktbare risico's. Pengel beschrijft de dienst als een welkome zekerheid voor binnenlandse bedrijven onderling, maar ook voor multinationals of bedrijven die exporteren. "Met de kredietverzekering van internationale bedrijven, dus multinationals, hebben wij als bedrijf al twintig jaar ervaring. Het is best ingewikkeld, want je kan makkelijk overzien hoeveel zaken een bedrijf doet in een land. Maar als je het hebt over een moedermaatschappij met veel dochterondernemingen in verschillende landen, dan dien je van al deze landen te weten wat hun regels zijn en hoe contracten worden gesloten en welke risico's bijkomen kijken alvorens het allemaal kan worden verzekerd." Kredietverzekering lijkt op veel fronten zeer functioneel en volgens Pengel zou de wereld er heel anders uitzien zonder deze extra ingebouwde risicodekking. "Het is net als toen men aspirine ontdekte. Die was eerst voor hoofdpijn en gaandeweg werd duidelijk dat die ook goed was om de bloeddruk mee te verlagen", legt Pengel uit.

 Samuel Pengel _IN (4)

 Dat 'medicijn' leverde Atradius 1.7 miljard euro aan omzetpremie in 2017 tegen meer dan 1 triljoen euro verzekerde transacties wereldwijd. De internationale divisie in Italie waar Pengel leiding aan geeft heeft in in 2017 alleen al 35 miljard aan transacties verzekerd. Het team waar Pengel leiding aan geeft is in de rangschikking van landen die aan internationale kredietverzekring doen nummer 6 in een poule van 52 landen. En Atradius is het tweede grootse kredietverzekeringsbedrijf wereldwijd. De nummer een heeft een omzetpremie van 2.5 miljard euro. Ter vergelijking: het bnp van Suriname is ongeveer USD 4 miljard. Pengel weet dat ook Surinaamse bedrijven profiteren van kredietverzekering afgegeven door Atradius en andere kredietverzekeraars. "Omdat de kredieten verzekerd zijn, krijgen bedrijven in Suriname bijvoorbeeld de gelegenheid om na drie maanden te kunnen voldoen aan betalingsverplichtingen. Dat komt de cashflow van het bedrijf ten goede. Het bedrijf kan eerst verkopen en dan betalen."

 Een schuld is niet erg als die maar terugbetaald kan worden

Pengel woont al 18 jaar in Italië. Hij is ook opiniemaker en wordt vaak gevraagd om als analist op te treden bij workshops en officiële gelegenheden. Hij analyseert dat Suriname het internationaal niet zo slecht doet, als het voor burgers in het land zelf aanvoelt. "Als je zegt het valt wel mee, dan voelt het niet zo. Maar de staatsschuld van Italië is bijvoorbeeld groter dan het bbp van het land. Bij Suriname is dat nog niet zo veel. Amerika heeft een nog grotere schuld en toch doet iedereen zaken met het land. Een schuld is niet erg als die maar terugbetaald kan worden en daar moet Suriname meer mogelijkheden voor zoeken." Kredietverzekering kan daar een optie voor zijn, weet Pengel. Buitenlandse bedrijven die zaken willen doen met lokale bedrijven kunnen gebruikmaken van kredietverzekering. Surinaamse bedrijven die bijvoorbeeld zaken willen doen met Guyanese bedrijven hebben die optie niet. Omdat zulke faciliteiten niet beschikbaar zijn in Suriname. Daar zou de overheid verandering in kunnen brengen door zo een kredietfaciliteit op te helpen zetten.

Context

 zet je maximaal in, ga je dromen na en geniet 

IN ECONOMISCHE GEOPOLITIEKE context schommelt Suriname tussen de 140 en 150ste plaats op veel werelranglijsten, wat volgens Pengel helemaal niet zo slecht is voor een land in ontwikkeling. "Bureaus als Moody's en Fitch raten naar analogie van hoe ontwikkeling in het westen wordt gezien. Maar China bijvoorbeeld ziet wel mogelijkheden in Suriname. Het land is heel snel de wereldmacht aan het worden. China zou niet zoveer zaken doen met Suriname als het geen mogelijkheden zag om het geld dat met immigranten en werken geïnvesteerd wordt in Suriname, terug te verdienen. China had interesse in Afrika toen geen enkel land er mogelijkheden zag. Nu is er plots weer belangstelling voor Afrika."

Pengel houdt van zijn werk, maar bij zo een topbaan is het keihard werken. Het romantische tintje dat lijkt te prijken aan het etiket top financieel manager heeft als keerzijde dagen van soms wel twaalf uren en dan nog alles apps en mailtjes afhandelen van collega's in andere tijdzones. "Als persoon willen we veel hebben, maar niet altijd weten we wat de prijs is die ervoor betaald moet worden. En niet alles kan je bereiken in een levensperiode. Heb ook daarmee vrede. Zet je maximaal in, ga je dromen na en geniet van datgene wat je wel hebt", zegt Pengel. Terwijl hij aantoont dat wijsheid met de jaren komt. ◊ 

Dit artikel is verschenen in onze bijlage van 24 februari

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina