Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • Intelligentie ten spijt

Intelligentie ten spijt

05/08/2017 16:00

Intelligentie ten spijt

 

ACHTERGROND - 'Wie denkt dat wijsheid duur is, weet niet hoeveel domheid kost.' Dit citaat van de hoogste man in het land is zeer cryptisch en toch is het een waarheid als een koe. Als collectief ervaren wij het prijskaartje van deze les. Afhankelijk van waar je staat, betaal je veel of weinig. Maar betalen doen we.

Tekst: Euritha Tjan A Way - beeld: dWT archief

HET VOELT AAN als een enorme aanslag op de intelligentie van het volk wanneer je de verwijten hoort die over en weer gescandeerd worden in De Nationale Assemblee tijdens de behandeling van de begroting van 2017 en het daarbij behorende Ontwikkelingsplan 2017-2021.

Allereerst is het van belang nu eens op te merken dat we al over de helft van het jaar 2017 zitten en nog steeds geen goedgekeurde begroting voor dit jaar hebben. Verder is de regel dat de voorbereidingen voor de begroting van het dienstjaar 2018 in maart hadden moeten beginnen. En in oktober - dus over pakweg drie maanden - moet de jaarrede gehouden worden en de begroting voor 2018 worden ingediend.

Een grotere financiële chaos bestaat bijna niet. Want op basis van welke gerealiseerde cijfers van 2017 zal de begroting van 2018 opgesteld worden? En hoe staat het met de jaarplannen die voortvloeien uit het vijfjarig Ontwikkelingsplan? Intriest is het.

Stomp 

In de politiek kan je niet alles zeggen

HET EXCUUS DAT vicepresident Ashwin Adhin geeft voor het laat indienen van de begroting, voelt aan als een stevige stomp in het gezicht van de bevolking. "We hebben een sterk planningsapparaat nodig", zegt Adhin met onschuldig kijkende ogen. Je kan als bewuste burger niets anders dan de kaak een flink eind richting grond laten zakken. Want is het niet de vorige regering waarin de NDP ook de leiding had die het ministerie van Planning en Ontwikkelingssamenwerking heeft ontmanteld? Weet de vicepresident niet hoeveel werk dit apparaat indertijd heeft verzet?

Suriname had een daar een ploeg professionele planners zitten die prima berekend waren op hun taak. Maar toen kwam de politiek om de hoek kijken. Het planbureau zou onder de vicepresident komen te vallen en werd zodanig ingekapseld dat elke onafhankelijke deskundige de biezen pakte. Het blijkt nu een slap aftreksel te zijn van wat het ooit was. En nu komt dus de verbazingwekkende conclusie dat we een sterk planningsapparaat moeten hebben. De vicepresident maakt zich onsterfelijk belachelijk door deze uitspraak. Het doet denken aan nog een andere uitspraak die de president naar verluidt gezegd zou hebben: "In de politiek kan je niet alles zeggen."

Lenen

EN DAN SUPERMINISTER Gillmore Hoefdraad die, zijn discutabele prestaties als Centrale Bank-governor ten spijt, toch mocht promoveren naar de functie van minister van Financiën. Hij is het leen- en rekenwonder van deze regering. Het excuus voor het lenen van de enorme sommen geld wordt als volgt verwoord: "De ontwikkeling van het land kan niet meer gefinancierd worden door Nederland. Het ontwikkelingsgeld is op, dus dan zijn wij genoodzaakt te gaan lenen." Lekker kort door de bocht.

Er kan met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gesteld worden dat het alternatief om de productie te stimuleren, om zo vanuit de grassroots de ontwikkeling te financieren, werkelijk nooit bij deze regering is opgekomen. Ondanks de diverse leuzen over geloof in eigen kunnen en de we-hebben-Nederland-niet-nodig-gekte ten spijt.

Met zo'n grote leningenlast laten we juist zien dat we absoluut niet onafhankelijk kunnen zijn. We hebben de afhankelijkheid van Nederland ingeruild voor de afhankelijkheid van duur buitenlands kapitaal. Kapitaal dat niet geschonken wordt moet geleend worden, klinkt het wijs uit de mond van Hoefdraad. Zelf verdienen bestaat dus niet? En had dat niet voorspeld kunnen worden toen wij miljarden uitgaven aan sociale voorzieningen die nu bijna allemaal teruggedraaid worden?

Wanneer we lezen dat Suriname maar zeventien procent van zijn inkomen zelf financiert, dan is het oorzaak-en-gevolg-plaatje compleet. En het bewijs dat het wel anders kan, levert buurland Guyana waar we vroeger op neerkeken. Dat land verdient meer dan dertig procent van zijn inkomen zelf. Wanneer zijn wij zo laag gezonken? En hoe draaien we dat terug? We worden zoet gehouden met spiegeltjes en kraaltjes. En niemand die de juiste vragen stelt.

Mondharmonica

Bouterse DNA

OOK DE OPPOSITIE niet. De leden daar zijn zo bezig ervoor te zorgen dat ze weer in een goed plaatje komen bij de bevolking tijdens de verkiezingen van 2020, dat ze zich als een mondharmonica laten bespelen door de meesterstrateeg die Bouterse heet. De oppositie vraagt een vergadering aan over de MOU met Alcoa. Als je had verwacht dat je goed beargumenteerde en voorbereide vragen zou horen, loopt dat af met een sisser.

Niemand noemt de bestaande resultaten van studies die zowel Alcoa als Billiton niet langer dan tien jaar geleden heeft verricht, op basis waarvan zij hun besluiten hebben genomen om te vertrekken. De directeur van het Institute for Graduate Studies and Research, Daniël Lachman, die ook voor Alcoa heeft gewerkt, heeft een haalbaarheidsstudie thuis liggen uitgevoerd door het bureau Bechtel Corporation die exact hetzelfde heeft onderzocht als wat Alcoa nu weer wil gaan onderzoeken, alvorens harde toezeggingen te doen aan Suriname.

Heeft iemand hem gevraagd om een presentatie te houden over het project? Maar de president doet uitspraken over wat de vorige regering heeft laten liggen, de focus richt zich direct op de verdediging. In een reeks interviews vertelt de voorzitter van de NPS, Gregory Rusland, hoe de vork toen in de steel zat. Maar wat maakt het in hemelsnaam uit wat de vorige regering heeft laten liggen?

Laten we de focus vooral leggen op het wespennest waarin wij ons nu bevinden. Bekijk deze feiten eens rustig en je kan niets anders dan concluderen dat Bouterse gelijk heeft. "Wie denkt dat wijsheid duur is, weet niet hoeveel domheid kost."◊

Dit artikel is in de krant van 29 juli verschenen

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina