Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • Mr. Tempo: Drijvende kracht achter Caribisch netwerk

Drijvende kracht achter Caribisch netwerk

26/05/2017 17:00

Drijvende kracht achter Caribisch netwerk

 

Tempo Networks, het eerste en enige Caribische media- en entertainment bedrijf, sloeg begin mei haar vleugels uit naar Suriname. Voor dit heugelijke moment kwam Frederick A. Morton jr., grondlegger en oprichter van dit netwerk, naar Suriname. Mr. Tempo, zoals hij bekend staat in de regio, gelooft in de kracht van samenwerken. ‘Het merk staat voor eenheid, alles met een Caribisch tintje.’

Tekst: Anouska Blanca - beeld: Tempo Networks

OPGEWEKT EN EENVOUDIG gekleed in een spijkerbroek en t-shirt zo ontmoeten we Frederick A. Morton jr. (48). Mister Tempo, is in Suriname nogal onbekend,  waardoor menigeen niet snel het idee zou hebben dat hij de motor achter het Caribisch merk is. Overigens is hij in de rest van de eilanden in de regio een huishoudnaam. Bij voornamelijk de man en vrouw van de straat is hij een favoriet. "Is mister Tempo!", hoort hij maar al te vaak als hij door de straten van de verschillende eilanden loopt. Door de lokale gemeenschappen wordt hij vanwege zijn successen vaak gevraagd als motivator om de jeugd toe te spreken. Hij is daarom ook de bedenker en ambassadeur van de campagne tegen criminaliteit genaamd: Badness outta style.

Slechts de woorden op zijn t-shirt 'Tempo Forever' verklappen zijn passie. Samen met de veelbelovende Trinidadiaanse artieste Arita Edmund, verbleef hij zeven dagen in ons land om te netwerken en samenwerkingsmogelijkheden te bekijken. "Een samenwerking is het opnemen van het nummer 'Caribbean Love' met Enver Panka, die in de nabije toekomst ook op Tempo te zien zal zijn", begint Morton zittend in het restaurant van Torarica, waar hij vlak voor onze aankomst een afspraak had. Het is zijn tweede keer in Suriname en hij geniet er met volle teugen van.

"Vooral van het eten… heb je me horen zeggen het eten… is geweldig te noemen", schatert hij het uit. Morton heeft samen met de waarnemend directeur van Telesur, Mike Antonius, maanden aan de voorbereiding naar dit project toe gewerkt. Volgens hem begrepen ze beide dat deze samenwerking voor beide partijen vele voordelen zou kunnen betekenen. "Niet alleen Telesur heeft er profijt van. Doordat we in dertig eilanden in het Caribisch Gebied, Amerika en Canada te zien zijn betekent dit dat we in staat zijn Suriname en haar prachtige cultuur te belichten. Niet alleen de toerismesector of ondernemingen maar ook door de muzikale samenwerkingen kunnen we nu andere markten aanboren", legt hij uit.

Geestesvader

Ik begon besefte me dat wat wij te bieden hebben uniek was in de wereld

DE AFGELOPEN DECENNIA heeft Tempo zich tot een van de meest spraakmakende merken in de regio opgewerkt. Het succes zou zonder het ijzersterke geloof, vastberadenheid en de inzet van Mr. Tempo niet mogelijk zijn geweest. Geboren en opgegroeid op het eiland Saint Croix, een van de Amerikaanse Maagdeneilanden, bracht hij samen met een zus en zijn ouders zijn kinderjaren door. Op het eiland waren zijn ouders eigenaar van een supermarkt en was het hun missie om de kinderen Morton de best mogelijke opleiding te bieden. "Ze vertellen altijd het verhaal over toen we op vakantie waren in Engeland. Ze verloren me uit het oog in een winkel en gingen me gevoelsmatig in de snoep- en speelgoedafdeling zoeken. Terwijl ik in de boekenafdeling zat met een dik boek voor mijn neus. Dat type kind was ik", vertelt hij lachend. Hij keek als kleine jongen heel vaak naar televisie, tot ergernis van zijn vader.

Morton: "Mijn vader zei dan: 'Die mensen verdienen al geld, jongen!'. Die zin heeft me altijd al beziggehouden: Hoe maakten mensen dan geld met televisie?" Op zijn zeventiende vertrok hij op advies van zijn ouders naar Amerika voor studie. Hij behaalde eerst zijn bachelor in economie op het Rutgers College in New Jersey. Om vervolgens verder te studeren aan de Columbia universiteit waar hij een dubbele Master deed in Rechten en Public Administration. Hoewel Morton zich Caribisch tot op de botten voelt, wakkerde wonen en studeren in Amerika een bijzondere waardering op voor het Caribisch Gebied. "Ik begon te beseffen dat wat wij te bieden hebben aan cultuur, natuur, muziek en de mensen, uniek was in de wereld. Langzaam maar zeker ontstond de missie om al het Caribische naar de massa te brengen."

Waterdicht voorstel

VANWEGE DE BEPERKTE tijd in zijn drukke schema, vraagt Morton ons mee naar Fredje Studio waar Enver en Arita hun nummer opnemen. Hier krijgen we de kans om exclusief geboorte van 'Caribbean Love' mee te maken. Tegelijkertijd is dit een uniek moment om Mr. Tempo in actie te zien. De simpelheid die hij eerder tentoonstelde, maakt even ruimte voor focus en duidelijke adviezen naar de artiesten. Hij weet wat hij wil en eist de inzet van beide artiesten. Opvallend is zijn consistente optimisme wanneer hij het over het liedje heeft. Hoewel het nog in een eierschaaltje is, praat hij met een visie alsof het nummer nu al aan top staat. Morton: "Dit nummer, 'Caribbean Love', is een vertolking van een lange afstandsrelatie tussen twee mensen. In dit geval speelt het zich af tussen een Trinidadiaanse en Surinamer.

Maar het zou zich net zo goed op andere eilanden in het Caribische gebied kunnen afspelen. Het is herkenbaar. Dit nummer zal een goede promotie zijn voor de luchtvaartmaatschappij, Stichting Tourisme Suriname en Telesur in het bijzonder, maar zeker voor Suriname in totaliteit", legt hij uit terwijl hij weer even plaats neemt om tussen de opnames door het gesprek voort te zetten. Na zijn master ging Morton werken voor een serie prestigieuze advocatenkantoren, waar hij de juridische zaken van Fortune Top 100-bedrijven verdedigde. Dit zijn bedrijven die tot de top van de wereld behoren, zoals Apple. Hij vervolgde zijn carrière en werd directie-adviseur voor het bedrijf Johnson & Johnson en laterhoofd juridische zaken bij Viacom. Uiteindelijk belandde hij bij MTV Networks, wederom als hoofd van de juridische afdeling. "Doordat mijn waardering voor het Caribisch Gebied bleef groeien, besloot ik naast mijn werk bij MTV een Caribische discotheek te gaan draaien."

Visie

Tempo -logo

MET VISION ZOALS de discotheek heette kon Morton de Caribbean bij mensen in New Jersey introduceren. Deze ervaring bracht Morton op het idee om de MTV-directie te overtuigen een kanaal te beginnen dat volledig gericht moest zijn op het Caribisch gebied. Hij besloot een van de topmannen zijn plannen voor te leggen. "Die zag er in eerste instantie niet veel heil in maar ik was niet van plan dat zo te laten. Wekelijks ging ik bij hem langs om mijn case verder te motiveren. Al gauw had hij door dat ik niet van plan was te stoppen, dus adviseerde hij me om een voorstel te schrijven en dit te presenteren aan de directie van MTV." Hier begon een haalbaarheidsonderzoek van twee jaar. Morton betitelt deze periode als het langste pleidooi van zijn advocatencarrière.

Hoe langer hij onderzocht, hoe meer hij merkte dat deze passie begon te lijken op een roeping. "Ik leerde veel over hoe buitenlanders over ons dachten. Ze wisten over de vakantieplekken, maar niet over de mensen en hun culturen. Ze wisten nog minder dat de basis van hiphop in het Caribisch gebied ligt", memoreert Morton. Hij bouwde, zoals hij het noemt, een waterdichte case op. Hij had nagedacht over een naam, de inhoud en een terugverdienmodel. De directie was overtuigd. "In november 2005 lanceerde MTV het Tempo-kanaal met een potentieel kijkerspubliek van ruim 2.5 miljoen kijkers." Hij vertelt zijn verhaal met passie in zijn ogen, volledig overtuigd van zijn missie. "I love the Caribbean. I live it, breath it, eat it… and it's my mission to unite us."

Honderd procent Caribbean

Mensen hebben mij vaker geadviseerd om een blanke man naar voren te schuiven

HIJ STAAT OP, loopt de studio binnen en komt na enkele minuten met een tevreden blik op zijn gezicht terug. "The song is going great", zegt hij overtuigend, terwijl hij tegen een muur aan leunt. De roeping om verder te gaan met Tempo was volgens Morton na de lancering van MTV luider dan ooit. Hij zag de potentie en wist dat er meer te halen viel. Maar daarvoor moest hij een moeilijk besluit nemen: stoppen met advocatuur. Hij koos ervoor dit eerst te bespreken met zijn ouders, die zijn grootste supporters zijn. Zij adviseerden hem gehoor te geven aan die roeping. Dit betekende dat hij het "goede" leven als advocaat inruilde voor ondernemerschap. De zekerheden, niet alleen voor hem maar ook voor zijn gezin en geliefden, kwamen in een keer weg te vallen. But I was a man on a mission," zegt Morton.

In 2016 nam hij Tempo over van MTV. "Dit moest zodat ik het kon laten groeien en het zelfstandig kon worden. It had to become Caribbean owned. MTV had vele prioriteiten. Tempo Networks moest gefocust blijven om de visie, om alles dat het Caribisch Gebied te bieden had te brengen aan het grotere publiek," stelt hij. Volgens hem moet het Caribisch Gebied zelf verantwoordelijk zijn voor haar eigen identiteit. "We kunnen slechts op onszelf rekenen om onze regio hogerop te brengen. So we must own our destiny." Dat deze keuze een enorme impact op hem heeft gemaakt is meteen duidelijk. Morton's capaciteiten werden in zijn loopbaan meer dan eens in twijfel getrokken. "Al te vaak ben ik in situaties beland waar mensen veelvoudig vroegen of ik bevoegd was besluiten te nemen. 'Moet je echt niet naar de eigenaar bellen?' is een veel gestelde vraag", klinkt het cynisch.

Hij moet zich tot op heden constant bewijzen aan mogelijke partners en relaties in zowel Amerika, Europa en het Caribisch gebied. Zijn huidskleur is volgens hem vaker de reden voor deze argwaan. "Mensen hebben mij vaker geadviseerd om een blanke man naar voren te schuiven. Volgens hen zouden deuren dan sneller en makkelijker open gaan voor Tempo. Dat zal nooit gebeuren!" zegt hij kordaat. Zijn standvastigheid heeft nu, tien jaar later, Tempo doen groeien naar verschillende markten: Tempo-water, evenementenproductie, reismanagement, consultancy, radio, Tempo Records en Telecommunicatie en Multiplatformen. "Tempo is 100 percent Caribbean owned, which allows us to focus 100 percent on all things Caribbean", besluit Morton. ◊

Dit artikel is verschenen in de weekendbijlage van 20 mei.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina