Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • Studeren in China

Een levensveranderende ervaring

20/03/2017 15:55

ACHTERGROND — Djojomoenawi had altijd gehoopt een studiebeurs te bemachtigen omdat studeren aardig wat kost. “Bij het zoeken naar een krant, die ik als onderlegger wilde gebruiken bij het schoonmaken van groenten, stuitte ik op een advertentie voor beurzen voor de studie ‘Clinical Medicine’ in China.”

Tekst: Edward Steins - beeld: privécollectie Sherilyn Djojomoenawi

"IK HEB EROP gereageerd en na een paar weken kreeg ik antwoord dat ik was geselecteerd om naar China te gaan", vertelt Sherilyn Djojomoenawi hoe het geluk haar kwam toegewaaid. "Voordat ik vertrok, moest ik wel eerst een keuring ondergaan. Wat de studie ook interessant maakt, is dat het op een militaire academie wordt verzorgd, dus ben ik automatisch militair geworden. Ik doe verschillende militaire trainingen zoals elke ochtend van half zeven tot en met zeven uur rennen, naast drie kilometer rennen binnen vijftien minuten, drie kilometer zwemmen binnen twintig minuten, driehonderd tot vijfhonderd kilometer afleggen in het bos binnen twee weken, elke zondagmiddag van vier uur tot zes uur trainen enzovoort."

Intensief schema

DE DAGELIJKSE ROUTINE van Djojomoenawi is best intensief. Ze geeft een beeld van hoe haar campusleven eruit ziet. Om tien voor half zeven 's morgens staat ze op en om half zeven meldt zij zich aan voor de ochtendtraining die tot zeven uur duurt. De training is afwisselend: maandag-, woensdag- en vrijdagochtend is het militaire training, marcheren, hoofd der colonne links, hoofd der colonne rechts. Op de dinsdag en donderdag is het ongeveer één tot twee kilometer rennen. Deze ochtendtrainingen staan vast, met uitzondering van bepaalde dagen tijdens de winterperiode wanneer de luchtvervuiling groot is. Nadat Djojomoenawi klaar is met trainen, maakt zij zich snel klaar om met de groep naar de klas te lopen. Zij heeft zich getraind om zich snel klaar te maken gezien iedereen tegen half acht eruit moet. Behalve dat de afstand van haar kamer naar de klas toe ongeveer twintig minuten is, moet het lopen ernaartoe uniform gebeuren. De colleges vangen om acht uur aan.

Na elk lesuur is er een korte pauze van tien minuten. Na twee lesuren college is er een pauze van twintig minuten. "De ochtendcolleges duren ongeveer tot half twaalf tenzij ik praktijk heb, bijvoorbeeld een lijk opensnijden, een levende hond opereren. Dan kan het soms wat langer duren. Na onze colleges kunnen we naar de kantine gaan om iets te eten." Na een warme maaltijd te hebben genuttigd kunnen de studenten terug naar hun kamer om een dutje te doen. Om twee uur in de middag gaan ze weer gezamenlijk naar de klas en dan is het college van half drie tot vijf, soms zes uur, afhankelijk van welk vak het is. "Nadat ik 's middags college heb gevolgd, ga ik vaak samen met medestudenten eten in de kantine.

Studeren In China (4)

Op vrijdag koop ik wat fruit zodat ik genoeg heb voor de hele week." Van zeven tot tien voor half tien in de avond is ze weer in de klas voor zelfstudie. Om half tien wordt een roll call gedaan om te controleren of een ieder aanwezig is. "Daarna ga ik weer naar mijn kamer: douchen, spullen in orde maken en om iets over tien uur 's avonds ben ik dan weer in de studieruimte om bijvoorbeeld huiswerk af te maken, verslagen te schrijven, voorbereiding voor de volgende les te treffen en even over te lezen wat die dag werd behandeld in de klas. Voordat je denkt is het één tot twee uur 's nachts en ga ik slapen om de volgende dag weer vroeg op te staan."

Djojomoenawi is daarom heel blij als het vrijdag is want dan kan ze zaterdag en zondag een beetje uitslapen. Het weekend eindigt voor haar zondag om vier uur 's middags. Ze heeft dan een training om half vijf en moet zich daarna rond half zeven aanmelden bij de kantine. Er wordt daar een vergadering gehouden waar alle cadetten verplicht aan moeten deelnemen. Tijdens zo'n vergadering wordt onder meer aangegeven wie zich de afgelopen week goed of slecht heeft gedragen.

Levensveranderend

China gaat gebukt onder luchtvervuiling waardoor de studenten vaak binnen moeten blijven

VOOR DJOJOMOENAWI IS studeren in het buitenland een "levensveranderende ervaring" en moest ze in het begin wennen aan een aantal zaken. Onder andere het eten, waar ze eerlijk gezegd nog niet helemaal gewend aan is. "Bijna alles bevat varkensvlees", vertelt zij. "Gelukkig werd een deel van de kantine aangepast met een variatie aan eten nadat we hadden gevraagd of het menu aangevuld kon worden met andere gerechten. Surinaams eten mis ik enorm. Vooral de bami die mijn moeder klaarmaakt, grit'bana supu van mijn zus, sambal trasi van mijn grootmoeder, roti en bara van mijn buurvrouw 'oma Toek' en doksenvlees van de schoonmoeder van mijn zus."

Het weer is vaak ook een uitdaging; tijdens de winterperiode wordt het soms min-zes graden Celsius. Verder gaat China ook gebukt onder luchtvervuiling waardoor de studenten vaak binnen moeten blijven. De afstand van familie en vrienden is soms ook heel moeilijk. Op 10 oktober vorig jaar kreeg Djojomoenawi het trieste bericht dat haar grootvader was overleden. Voor haar was het voor het eerst dat een geliefde kwam te ontvallen. "Die periode was heel zwaar voor mij omdat ik niet kon afreizen naar Suriname. Ik kon mijn grootvader de laatste groet niet brengen en daarna kwam onlangs een tante van mij te overlijden."

In haar omgeving is Djojomoenawi de enige Surinamer; zij heeft vanwege haar drukke schema sporadisch contact met andere Surinaamse studenten. Ze mag niet zonder toestemming van de campus. Toestemming wordt gegeven via het ministerie van Defensie vanuit Suriname, dat wordt dan gestuurd naar de ambassadeur in Beijing en van daaruit naar Sjanghai. Behalve de Chinese cultuur leert Djojomoenawi ook die van de andere studenten kennen aangezien er veel uit andere landen komen. Voor haar was het niet zo moeilijk de taal te leren omdat alles Engels-Mandarijn is. "Veel medestudenten willen graag vloeiend Engels leren praten, waardoor ze vaak contact zoeken met buitenlanders", vertelt ze. "We helpen ze met Engels en zij ons met de lessen in het Mandarijn.

We zien het als een win-win-situatie. Maar dan heb je andere studenten die bijvoorbeeld Russisch, Spaans of Frans spreken maar van wie hun Engels niet zo goed is. Die studenten hadden wel veel moeite in het begin. We hielpen elkaar door samen te studeren in groepsverband. Elke groep bestond dan uit vier studenten. Ik ben bevriend met een ieder van onze 'bataljon', maar ik heb wel een selecte groep met wie ik vaker omga. Mijn vriendinnen met wie ik meest optrek zijn Achala van Nepal en Hanilen van Cambodia."

Totaal anders

Veel Chinezen weten niet eens over het bestaan van Suriname

HET LEVEN IN China is totaal anders dan Djojomoenawi had verwacht. "Het land is heel mooi en de mensen zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Zij is in Sjanghai al naar een aantal toeristische plekken geweest zoals Oriental Pearl Tower en De Bund. Shanghai Disneyland staat nog op haar lijstje van 'must see'-plekken. Veel Chinezen weten niet eens over het bestaan van Suriname. Waar het land ligt of hoe de bevolkingssamenstelling eruit ziet. Djojomoenawi moet vaak het verhaal over ons land steeds opnieuw vertellen, aangezien zij als een 'Aziaat' wordt gezien en mensen zich steeds afvragen hoe ze dan uit Zuid-Amerika kan komen.

Volgens Djojomoenawi is het predicaat dat wat geproduceerd wordt in China vaak niet goed is, absoluut incorrect. "Er zijn namelijk producten van A- en B-kwaliteit, het hangt er helemaal vanaf waarvoor je kiest. Het wonen hier is verder heel comfortabel. Online shoppen via Taobao, wat velen in het buitenland kennen als AliExpress of Alibaba, is heel handig. Binnen drie dagen krijg je je pakket afgeleverd tot aan je deur. Je hoeft niet per se een credit card te hebben; met een normale studentenrekening kun je al inkopen doen via Taobao. Er is verder een app die Alipay heet en alles makkelijker maakt. Als je bijvoorbeeld ergens uit eten gaat, hoef je niet cash te betalen of met de pinpas, maar met je telefoon. Je scant een code en betaalt het bedrag. Vaak genoeg krijg je ook korting erop."

Zeker aanraden

Je kunt zo meer kennis vanuit buiten naar Suriname brengen

DE ZWARE UITDAGINGEN wegen niet op tegen de kansen. Daar is Djojomoenawi helemaal van overtuigd. In de drie en een half jaar dat zij in China woont, heeft ze ontzettend veel leuke momenten meegemaakt. Zoals het geselecteerd worden voor het zwemteam van de academie, activiteiten met vrienden en niet te vergeten het behalen van haar vakken. Djojomoenawi blijft echter kritisch wat haar leerprestaties betreft. "Ik weet dat ik betere resultaten kan scoren tijdens mijn tentamens en presentaties of actiever kan zijn in de klas als de studie in het Engels is.

In mijn eerste jaar heb ik eerst Mandarijn geleerd, maar dat is de basis; hoe te communiceren. De medische studie is in het Mandarijn en daardoor dubbel zo moeilijk vanwege de taalbarrière. Maar ik blijf me steeds inzetten." Na haar studie wil Djojomoenawi carrière maken en iets betekenen voor de samenleving. "Voor nu houd ik het op afstuderen en mocht het zijn dat ik word geselecteerd om me verder te specialiseren dan ga ik daarvoor."

Zij raad een ieder aan om, als die de kans krijgt, een studie in het buitenland te doen. "Je kunt zo meer kennis vanuit buiten naar Suriname brengen. Je kunt een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van het land. Natuurlijk ga je ook negatieve punten horen zoals: 'Je kunt het verkeerde pad opgaan omdat je ouders er niet zijn' en dergelijke. Uiteindelijk ben jij de persoon die zelf beslissingen moet maken. Als je alleen in het buitenland bent zijn er verleidingen om het verkeerde pad op te gaan. Als persoon moet je sterk genoeg zijn om goede beslissingen te nemen en te weten wat jouw doel in het buitenland is. Natuurlijk mag je ook genieten, maar doe dingen met mate."

Dit artikel is verschenen in onze bijlage van 4 maart 2017.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina