Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • Door beweging boodschappen overbrengen

Door beweging boodschappen overbrengen

27/02/2017 12:42

Door beweging boodschappen overbrengen

 

Creativiteit stimuleren en boodschappen overbrengen door dans. Dit is het doel van Beyond Movement Dance Company, de nieuwste dansschool in Suriname. Vorige week zaterdag was de eerste kennismaking met het publiek.

Tekst: Carolyn Gerling Beeld: Jean Jong Loy

Tijdens de uitverkochte voorstelling in theater On Stage staat het doek open en gaat het licht uit. Op het podium staan drie dozen. Op een levensgroot scherm, dat hangt tegen de achterwand van het podium, start een introductiefilm die de visie van de dansschool belicht. Met muziek, die zowel spannend als dramatisch klinkt, worden de kernwoorden geprojecteerd, waaronder 'passion', 'dance' en 'storytelling'. Na de laatste zin komt eigenaar, lerares en choreograaf van Beyond Movement Dance Company, Nilcia Lieuw-Renfurm, eerst rustig de dansvloer op. Geleidelijk aan bouwt ze de spanning op door haar sterke, snelle en krachtige bewegingen. De toon voor de avond is gezet: compleet verrassend!

Shael Kromosoeto En Nilcia Renfurm Tijdens Say Something

De voorstelling is uniek: een opbouw van dansoptredens en storytelling. Storyteller Rajiv Ganga komt bij de introductie swingend het podium op. Het publiek ligt in een deuk, om de grapjes die hij maakt en de interactieve manier waarop hij bezig is. Hij stelt het eerste onderwerp aan de kaak: de druk die vooral jongeren ervaren wanneer het gaat om social media. "Wat als je de followers niet kan geven wat zij willen...wat dan?" vraagt hij zich vertwijfeld af terwijl hij het podium afloopt.

Zijn vraag is de intro voor 'Imperfect', waarbij Claricia Walker, Janique Hasselbaink, Sharel Kromosoeto, Shaël Walker en Danito Kromosoeto op het podium verschijnen. De vloeiende bewegingen van vooral de enige mannelijke danser imponeren het publiek.

De groep jongeren is onder het oog van lerares Lieuw-Renfurm gegroeid op het gebied van techniek. "Ik houd ervan om ze te challengen met snelle, stevige en krachtige bewegingen, en dat was zwaar voor hen. Ze moesten wennen daaraan", vertelt Lieuw-Renfurm trots. De jongeren zijn daar zichtbaar in geslaagd.

Nieuwe manier

Heel even lijkt het erop dat er na de tweede dans een karatedemonstratie begint, maar het blijkt een gastoptreden te zijn van pupillen van het tehuis Stichting Koningskind. De vier jongens tonen zich van hun beste zijde. De storyteller slaat daarna moeiteloos een brug tussen het optreden en de aankondiging van de volgende choreografie. Je kunt een speld horen vallen wanneer Lieuw-Renfurm en Kromosoeto op een nieuwe wijze het nummer 'Say Something' interpreteren. Zij beelden in dit stuk de relatie uit tussen moeder en dochter, een waarbij er door slechte communicatie en verwaarlozing geen liefde is.

Owner Choreograaf Danslerares Nilcia Renfurm Tijdens Haar Openingsdans

Al jaren gepassioneerd door dans, had Lieuw-Renfurm de droom haar eigen school te beginnen. "Mijn achtergrond is hiphop en ik ben daarna modern gaan doen. Maar ik houd ook van storytelling en theater, en door die combinatie is Beyond Movement ontstaan", vertelt zij. Vorig jaar januari begonnen de voorbereidingen voor deze show. "We hebben ons in die periode gericht op wat er speelt onder de jongeren en zijn toen op een aantal onderwerpen gekomen. Daardoor is het meer een awareness-show geworden." Moeilijk bespreekbare onderwerpen zijn tijdens de show door middel van beweging belicht.

"Ik wist dat ik wilde dansen en een theatervorm eraan wilde toevoegen, maar ik wist ook dat ik een diepere betekenis, meer over het leven, de leuke en ook minder leuke dingen, wilde vertellen. Ik wilde dat het publiek ook moest denken: 'Yes I've been there too'. Ook misbruik wordt besproken tijdens het optreden. Het geheel wordt afgesloten met een opvoering waarin alle artiesten op het podium zijn en door hun symmetrie en uitstraling tal van emoties doen opkomen bij het publiek.

Danito Kromosoeto Die Tijdens Imperfect Krachtige Bewegingen Toont

Altijd hoop

Hoewel de show als kort wordt ervaren, is het publiek onder de indruk. "Inspirerend", "verrassend" en "fantastisch" zijn woorden die vallen. De toeschouwers zijn overdonderd en ontroerd door de creatieve, vernieuwende en intrigerende manier waarop de dansers en storytellers de onderwerpen dichterbij hen brachten. Lieuw-Renfurm is blij met de reacties, maar belangrijk voor haar is dat men iets meeneemt. "Ik verlang ernaar dat men zich ervan bewust wordt dat er altijd hoop is. Het maakt niet uit of je je onzeker voelt over jezelf, wat er is gebeurd of als je nou van tehuis naar tehuis bent gegaan, it doesn't matter…er is altijd hoop." Aan het einde van de avond kregen alle bezoekers een bloem mee als teken van die hoop en werden ze gestimuleerd om die hoop verder te verspreiden. Beyond Movement Dance Company heeft haar naam eer aan gedaan en presenteerde een spektakel waarin er meer geboden werd dan gebruikelijke dans: er werd op élk detail gelet. De school opent haar deuren.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina