Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • Droom nog altijd overeind

Droom nog altijd overeind

08/02/2017 17:00

Droom nog altijd overeind

 

ACHTERGROND - Bodybuilder Soepe Koese (32) droomt van een profcarrière. Zijn doel is om dit jaar een profcontractaf te dwingen. Daarbij zal hij echter de hulp van de totale Surinaamsegemeenschap nodig hebben. ‘Zonder steun van individuen, de overheid en het bedrijfsleven is het bijna onmogelijk.’

Tekst: Marinio Balsemhof - beeld: collectie Soepe Koese

KOEL ZOALS ALTIJD staat Koese voor een huis in aanbouw. De korte bodybuilder, die tegelzetter van beroep is, heeft het druk met zijn werk maar is toch bereid zijn schafttijd op te offeren om zijn plannen voor 2017 aan Suriname bekend te maken. Dit is slecht een kleine, omdat de Surinaamse kampioen zijn hele carrière vele grotere offers heeft gebracht. Tijdens het gesprek blijkt dat het vuur van 'Mister Suriname' nog lang niet gedoofd is.

Koese werd op 8 april 1984 geboren op Djoemoe, een Saramaccaans dorp waar de rivier Gran Rio samenvloeit met de Pikin Rio om samen de Surinamerivier te vormen. Daar bracht hij het grootste deel van zijn kinderjaren door, waarna hij op tienjarige leeftijd naar Frans-Guyana vertrok. Na een periode van twee jaar bij de Fransen vestigde hij zich weer in het dorp. Op zijn vijftiende verhuisde Koese naar Paramaribo en woont sindsdien aan de Nieuw Weergevondenweg. Met zijn partner Romenia Gwete heeft de Surinaamse kampioen vijf kinderen, Milton, Cherine, Clifton, Angelo en Stefanie.

Het programma van Koese voor 2017 is al uitgestippeld. Hij wil dit jaar aan vier wedstrijden meedoen: het bodybuildingtoernooi van São Paulo (21-23 april), de Eddy Wilsen Open (29 april), een toernooi dat in juli in Spanje wordt gehouden en het Mister Suriname-verkiezing die later dit jaar wordt gehouden.

Maar het hoofddoel is om een profcontract af te dwingen. Als dat lukt, zal daarmee zijn grootste droom in vervulling gaan. "Mijn droom om een professionele bodybuilder te worden staat nog recht overeind", zegt Koese vol overtuiging. En dat kan al in april, wanneer hij mee zal doen aan de wedstrijden in Brazilië. Ondanks dat hij weet dat het zwaar zal zijn, ziet hij goede kansen. Koese benadrukt wel dat hij dit niet zal kunnen doen zonder de steun van de totale Surinaamse gemeenschap. Samen met zijn manager Jerry Finisie is er sinds begin van dit nieuwe jaar een campagne op touw gezet, waarbij er vooral de hulp van het bedrijfsleven en de overheid wordt ingeroepen. Momenteel doet hij het met de hulp van vrienden, maar dat is bij lange niet voldoende omdat het leven van een bodybuilder erg duur is.

Beide handen

"ZONDER DE STEUN van de overheid, bedrijfsleven en individuen is het bijna onmogelijk voor een bodybuilder om zich voor te bereiden op toernooien of wedstrijden", zegt Koese, zittend op een bank die hij en zijn collega's zelf in elkaar hebben getimmerd. Aangezien de wedstrijden al over drie maanden worden gehouden en hij zich op een adequate manier wil voorbereiden, hoopt Koese dat sponsoren zich spoedig zullen aanmelden. "Mijn eerstvolgende wedstrijd is al in april, dus moet er nu schot in de zaak komen als ik in Sao Paulo om de titel wil strijden. En aangezien de kampioen en de runner-up van dit evenement een profcontract krijgen, wil ik deze kans dus met beide handen grijpen", aldus Mister Suriname.

Om zich op een professionele manier voor te bereiden, heeft hij de hulp gevraagd van Eddy Wilson, Suriname's enige professionele bodybuilder. Koese vertelt dat hij vooraf nooit had geweten dat de bodybuilding een hele dure en zware sport is. Hij raakte geïnspireerd door zijn broer Aviate Koese die ook bodybuilder was. "Ik zag hoe hij bezig was en begon het steeds leuker te vinden." Daarvoor was voetballen zijn sport. Ondanks dat Koese naar eigen zeggen een goede spits is geweest, heeft hij zich nooit bij een club aangesloten. Op 22-jarige leeftijd besloot hij om het voetballen aan de kant te zetten voor bodybuilding. De reden daartoe was omdat hij niet in discussie wilde gaan met mensen na een verloren wedstrijd. "Ik wilde niet gaan halen en trekken met mensen over wiens schuld het zou zijn geweest. Met bodybuilding kan ik alles zelf bepalen en heb ik alles zelf in handen. Ik hoef niemand de schuld te geven."

Toen hij eenmaal was begonnen met trainen, bleek hoe zwaar en duur de bodybuilding sport is. In de eerste vijf jaren heeft hij nauwelijks getraind met de noodzakelijke spullen die hij nodig had, omdat die simpelweg te duur waren. Volgens Koese heeft hij pas na een jaar trainen zijn eerste aminozuur ingenomen. "Ik kreeg toen een halve blik van mijn broer Aviate Koese."

Zwaar en gevaarlijk

Je mag bepaalde dingen bijna niet doen

GAANDEWEG ZIJN CARRIÉRE bleek steeds meer hoeveel geld er nodig is om je op een adequate manier te kunnen voorbereiden. Zo moet de voeding van een bodybuilder drie maanden voor een wedstrijd dagelijks achthonderd gram aan eiwitten bevatten. Verder behoeft hij in de laatste maand voor de wedstrijd elke dag een kilo vis. "Dan hebben wij het nog niet over supplementen en andere dingen gehad. Mijn voorbereidingsperiode in Suriname kost al minimaal tweeduizend US dollar." Momenteel dekt hij de kosten voor een groot deel met behulp van vrienden en uit zijn eigen salaris. "Maar dat is bij lange na niet genoeg."

Het leven van een bodybuilder is ook erg zwaar en gevaarlijk. "Je mag bepaalde dingen bijna niet doen en je moet constant op jezelf letten", verduidelijkt Koese. Zo mag een atleet weinig of geen alcohol. Hij mag ook niet roken en je moet vooral op je voeding letten. Een bodybuilder mag niet te weinig eten en vooral op tijd eten. En dat maar liefst vijf keer per dag. Daarbij zijn eiwitten erg belangrijk. "Ik eet bijvoorbeeld vijf eieren per dag."

De atleet traint vijf dagen per week en kort voor de wedstrijden zelfs elke dag. Hij werkt tot vijf uur, waarna hij moet trainen. Het is verder belangrijk dat een atleet genoeg en op tijd slaapt. Hierdoor heeft Koese geen tijd voor andere hobby's en activiteiten. Na de training is hij moe van de dag. "Het is altijd thuis, werk, training en slapen. Ik heb geen tijd om andere dingen te doen. Dus ideale man voor een vrouw", lacht hij.

Koese is voor velen het voorbeeld dat een mens door hard werken en geloof veel kan bereiken met zijn hobby. De viervoudige Mister Suriname wijst erop dat zijn carrière niet makkelijk is geweest. Menigeen had gedacht dat hij vanwege zijn lengte nooit de titel Mister Suriname zou pakken. "Heel veel mensen vonden mij te kort en stelden dat ik nooit een kans zou maken tegen de andere atleten." De atleet geeft eerlijkheidshalve toe dat zulke uitlatingen wel eens demotiverend zijn geweest. "Er is zelfs een moment geweest waarbij ik bijna ermee ben gestopt." Toch wist Koese zich op een of andere manier te motiveren om door de te gaan. En toen kwam plots de doorbraak in zijn leven. De Surinaamse profbodybuilder Eddy Wilson, die in Nederland woonde en trainde, was samen met zijn coach Rinus van der Zeijden te gast op de bodybuildingkampioenschappen in 2011. "Ik eindigde toen op de derde plaats, maar Van der Zeijden was van mening dat ik op de eerste plaats moest eindigen", vertelt Koese. De Nederlandse coach bood hem toen aan om in Nederland te komen trainen, een uitnodiging die hij met beide handen aangreep.

HoofdprijsKoese 2

HET JAAR DAAROP vertrok Koese voor drie maanden naar Nederland waar hij onder begeleiding van Van der Zeijden trainde. Dit bleek succesvol te zijn, want aan het eind van zijn trainingsperiode deed hij mee aan wedstrijden in Spanje. Ondanks het sterke deelnemers veld eindigde de Surinamer toen op de zevende plek. De echte bekroning volgde enkele maanden later toen hij bij de eerstvolgende Mister Suriname-verkiezing met de hoofdprijs van doorging. "Niemand had gedacht dat ik ooit de titel zou pakken en daarom was dat moment voor mij de mooiste in mijn carrière", lacht hij. Naast de prijzen geniet Koese erg van zijn roem die een gevolg is van zijn prestaties. Hij wordt overall herkend, gegroet of aangesproken. Ook werd hij gevraagd om een reclame voor TCL te maken en was hij op billboards te zien. In dat jaar won hij ook nog de Flex Night International in Guyana.

In de jaren die volgden, pakte Koese in en buiten Suriname nog meer titels. Hij geniet duidelijk van zijn prestaties. Maar toch waren er daarna weer enkele mindere periodes. Zo knaagt het nog aan hem dat hij op Barbados niet met de hoofdprijs vandoor ging. "Naar mijns inziens en gevoel had ik moeten winnen, maar de hoofdprijs ging naar de atleet van Barbados. Vooraf had de jury ons al gezegd dat een kampioen van een andere land die van Barbados niet tot op het eiland kan komen verslaan."

De komende de tijd zal het management van Koese samen met hem enkele activiteiten en projecten doen. Het gaat vooral om sociale projecten waarbij de Surinaamse kampioen een bezoek zal brengen aan kindertehuizen en scholen om de kinderen te motiveren, maar ook om met hen bezig te zijn. Hij zal op verschillende manieren een donatie aan hen doen. Verder is het management ook nog van plan om awareness-activiteiten in te plannen, die de samenleving inzicht moet geven over het leven van een bodybuilder. Het belang van een gezonde levensstijl zal daarbij altijd voorop gesteld worden. Ook zullen in samenwerking met andere voorbeeldige bodybuilders en atleten gezamenlijke activiteiten op verschillende vlakken worden georganiseerd. Volgens de manager gaat het overall om de meerwaarde die deze groep kan creëren in het leven van anderen.

Ondanks de sombere financiële uitzichten in Suriname, gelooft Koese dat hij weer de verwachte steun zal krijgen omdat zijn missie een positieve is. Een plaats in de top twee in São Paulo zou Suriname hoger op de kaart zetten. Hij gelooft stelling: "Behalve dat het mijn carrière een andere wending zal geven, zal dat ook voor de Surinaamse bodybuildingsport een enorme boost zijn."

Dit artikel is verschenen in onze bijlage van 4 februari 2017.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina