Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • Geen bestemming maar ervaring

Geen bestemming maar ervaring

20/01/2017 17:00

Geen bestemming maar ervaring

 

ACHTERGROND - Achttien Surinaamse bedrijven strijden deze week op de Vakantiebeurs in Utrecht om de gunst van de Nederlandse toerist. Nadat reizigers het vorig jaar massaal lieten afweten toen het zikavirus had toegeslagen, smacht de sector naar herstel. ‘Er is veel aanbod’.

Tekst & beeld: Armand Snijders

EEN BEJAARD STEL drentelt geïnteresseerd rond het paviljoen van Suriname en blijft zo nu en dan aandachtig staan bij een van de standjes om een folder te pakken of om een praatje te maken. "We willen al zo lang naar Suriname, het is immers een stukje van het Koninkrijk de Nederlandsen geweest", zegt de vrouw. "Dat is zo bijzonder en dat willen we met onze eigen ogen zien. Maar het is er nooit van gekomen. In de jaren tachtig was het niet veilig genoeg met Bouterse en daarna kwam het er niet van omdat we het te druk hadden met ons eigen bedrijf. Dat verkochten we in 2010, dus toen was de tijd rijp. Maar ja, toen werd Bouterse president en durfden we het ook niet aan."

De man vervolgt lachend: "De jaren gaan echter tellen hè, we worden er ook niet jonger op. Dus nu vinden we dat het er toch van moet komen, Bouterse of geen Bouterse. We willen in mei vliegen, want dan is het wat koeler hebben we begrepen. We zijn speciaal naar de Vakantiebeurs gekomen om te zien wat er zoal te doen is. En het valt ons niet tegen, er is veel aanbod." Hoewel het volgens de meeste deelnemers die al vaker op de Vakantiebeurs hebben gestaan, de eerste dagen aanmerkelijk rustiger was dan voorgaande jaren, zijn de mensen die komen vaak gericht op zoek. "Ze hebben meer dan in het verleden concrete belangstelling", zegt Judith Luijken van Pingpe Jungle resort. "Veel bezoekers van het paviljoen hebben de keuze al gemaakt dat ze naar Suriname gaan en komen nu kijken wat ze daar gaan doen. Ze geven precies aan wat ze willen, wij noteren hun contactgegevens en mailen ze nog dezelfde avond een op hun wensen aangepast aanbod."

Luijken hoopt op een beter jaar dan 2016. "Dat verliep eerst heel goed, totdat de zika-epidemie uitbrak. Toen bleven de toeristen plotseling massaal weg, het zakte als een kaartenhuis in elkaar. Maar de angst voor zika is nu verdwenen. de mensen die bij onze stand komen, vragen er in ieder geval niet meer naar. En ik heb nu nog niet gemerkt dat Bouterse nog een issue is. Ik heb in ieder geval goede hoop dat dit een goed jaar gaat worden."

Beursaanbieding

Vakantiebeurs 5 Stand Ping Pe

BIJ COURTYARD MARRIOTT bleven de gevolgen van de zika-uitbraak vorig jaar enigszins beperkt, zegt Natascha de Ramdanie, director of sales and marketing. "Er zijn wel een paar annuleringen geweest van groepen die hadden gereserveerd, maar daar bleef het bij. Dat heeft ook te maken met het feit dat wij vooral zakelijke gasten hebben. En die blijven toch wel komen, zika of niet." Ook De Ramdanie merkt dat de aanloop op de beurs de eerste dagen wat minder is. Maar in tegenstelling tot de meeste andere Surinaamse bedrijven, heeft ze al flink zaken gedaan. "Mensen kunnen hier gelijk bij ons reserveren. En daar wordt veel gebruik van gemaakt, vooral omdat we deze keer een speciale beursaanbieding hebben met prijzen die minstens 50 procent lager zijn dan normaal. Daarnaast hebben we package deals met TUI. Ik verwacht dat door de komst van TUI de belangstelling voor Suriname de komende tijd sterk zal groeien."

Dat is het geluid dat je van elke deelnemer hoort. Manfred Laheij, vertegenwoordiger van TUI, waarschuwt echter voor te veel optimisme. "Het is overdreven om te stellen dat we de markt gaan openbreken, maar intern zeggen we wel dat we alle ballen op Suriname gaan spelen. We willen ons als Suriname-expert gaan presenteren. Maar er moet nog wel het een en ander gebeuren," stelt hij. De samenwerkingen die ze inmiddels zijn aangegaan met lokale bedrijven, zoals met de SLM, zijn een stap in de goede richting. Toch is Laheij van mening dat er resorts zullen moeten komen die aan de wensen van toeristen voldoen. "Mensen willen vaak niet elke dag door de stad lopen of een excursie maken, ze willen ook wel eens een dagje niksen in hun hotel of resort." Volgens hem moeten er daarnaast meer combinatiemogelijkheden komen, bijvoorbeeld een reis naar Suriname en Curaçao. "Suriname is natuurlijk een prachtig land, maar het heeft geen stranden. En dat is vaak wat toeristen wel graag ook willen tijdens hun vakantie."

Tokoe Wijnberg en Jennifer Gangaram rekenen er in ieder geval op dat met de komst van TUI de toeristenstroom zal groeien. Zij nemen voor het eerst deel aan de beurs met hun bedrijf Myrysji Tours Suriname, dat zich vooral richt op tours naar Marowijne, in het bijzonder de omgeving van Albina en Galibi. "Maar we verkopen ook tours van andere organisaties door het hele land", legt Gangaram uit. "Vroeger werden we op de beurs vertegenwoordigd door andere deelnemers, we vonden het tijd om nu zelf te gaan." Hun eigen onderzoek heeft uitgewezen dat dit raadzaam is en dat je op termijn het geld terugverdient. "Onze sterke punten zijn dat we een duuraam product aanbieden en alleen met locals samenwerken. Daarnaast garanderen wij de veiligheid en kwaliteit."

Investeren

OOK NELSON TIAPOE van Knipi Paati eco-resort, Boven-Suriname gelegen, heeft volgens eigen zeggen kwaliteit hoog in zijn vaandel staan. Ook hij neemt voor het eerst deel. "Bij ons kan alles, of je nu avontuur wilt of rust. We passen ons helemaal aan de wensen van onze gasten aan. Er zijn in het Boven-Suriname gebied natuurlijk al heel veel oorden, misschien wel te veel. Dus moet je je onderscheiden en investeren in de promotie. Ik heb inmiddels 100.000 euro in Knipi Paati gestopt, dus daarmee vergeleken zijn de kosten van deelname aan de beurs peanuts.

Dinesh Ramlal van Oetsi Tours weet uit ervaring dat deelname aan de beurs nuttig en zelfs noodzakelijk is. Hij komt er al acht jaar. "Wij richten ons niet alleen op Suriname, maar brengen toeristen ook naar Guyana en Frans-Guyana. Dat is eigenlijk bij toeval ontstaan: we hadden groepen die soms al zeven keer in Suriname waren geweest. Op een gegeven moment hadden we ze echt niets nieuws meer te bieden dat ze nog niet hadden gezien." Daarom lonkte de buurlanden. Dat doen ze nu zo'n vier jaar en het bleek aan te slaan, de vraag blijft nog steeds groeien. "Wat dat betreft zijn we uniek. Er zijn wel touroperators die reisjes naar Guyana aanbieden, maar die stellen niet zoveel voor." Volgens hem gaan die even de grens over zodat hun klanten kunnen zeggen dat ze in Guyana zijn geweest. "Veel meer is het niet. Het is zo belangrijk dat je inspeelt op de wensen van je gasten. Als ze komen willen ze meer dan alleen een bestemming. Wij proberen ook de ervaring te verkopen, niet de tour. We proberen ze meer te geven dan ze zelf hadden verwacht."

Toeristenkaart afschaffen

Onze ambassadeurs hebben er geen kaas van gevreten

MAAR VOLGENS RAMLAL kunnen toeristische bedrijven nog zo hun best doen, als de overheid niet meewerkt, zal de echte groei uitbljven. "Ik pleit er al tijden voor dat het visum en de toeristenkaart worden afgeschaft. Daarmee haal je voor reizigers een, vooral psychische, drempel weg. Vervang dat door een vertrekbelasting te heffen, zoals bijvoorbeeld op Curaçao het geval is. Dat levert net zo veel geld op en het scheelt de reiziger een hoop gedoe. Soms hebben onze gasten problemen als ze een paar dagen naar Guyana gaan om weer een toeristenkaart te krijgen als ze terug de grens overwillen. Als ze vliegen is er op Zorg & Hoop de mogelijkheid niet, gaan ze via de Corantijndam is er in Nickerie vaak niemand om het af te geven. En dan kunnen ze wel doorreizen naar Paramaribo, maar dan worden ze bij Burnside staande gehouden. Het moet echt veel gemakkelijker worden gemaakt."

"Weet je dat Cubanen in drie maanden tijd voor 20 miljoen US dollar inkopen hebben gedaan? Daar vliegen ze speciaal voor naar ons buurland. In Suriname moeten de hier van leren en daar op inspelen, want die boodschappen kunnen ze beter bij ons doen. Als we blijven slapen, is Guyana ons straks voorbijgestreefd. Maar onze regering ziet het als een grap als je dat zegt."

"Ik vraag mij af waarom niet wordt ingezien dat toerisme, dat geld opbrengt, een belangrijke inkomstenbron kan worden. Ramlal: "De overheid juicht dat Staatsolie aan het eind van iedere maand twee miljoen US dollar afdraagt. Maar als je bedenkt dat als je, laten we zeggen, 200.000 toeristen per jaar hebt die allemaal 20 US dollar aan vertrekbelasting betalen, je al 4 miljoen US dollar op jaarbasis binnen hebt." Volgens hem hebben de meeste toeristen hun verblijf al geboekt of logeren bij familie." Maar ga er vanuit dat ze gemiddeld zestien dagen blijven en, als ze heel zuinig zijn, minimaal vijftien euro per dag uitgeven aan bijvoorbeeld een taxi en eten. Dan praat je over minstens vijftig miljoen US dollar per jaar dat in de economie terecht komt." Hij is van mening dat veel potentie onbenut blijft. "Wat doen bijvoorbeeld onze ambassadeurs om ons land te promoten? Helemaal niets! Dat heeft niet te maken met geldgebrek, want ze kunnen gewoon binnen hun netwerk Suriname aanprijzen. Maar dat doen ze niet, want ze hebben er geen kaas van gegeten."

Overeenkomst

Vakantiebeurs 8 Sinfra Zaandam .MM

SINFRA ZAANDAM, MANAGING director van de Suriname Hospitality and Tourism Association (Shata), zegt dat haar organisatie niet op de overheid gaat wachten om het toerisme verder te ontwikkelen. "We gaan gewoon door, maar het zou mooi zijn als we het niet alleen hoeven te doen. Dus we willen heel graag met de Stichting Toerisme Suriname en het ministerie van Transport Communicatie en Toerisme blijven samenwerken, zoals we op deze beurs ook al doen. En we zoeken andere samenwerkingverbanden. Zo heb ik woensdag een overeenkomst getekend met de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR)." In het kader van duurzaamheid zullen er gezamelijk verschillende projecten worden uitgevoerd. "Dat moeten we in de komende tijd verder uitwerken. Ook willen we er aan werken dat Suriname als bestemming veel meer te bieden heeft dan nu bij veel mensen bekend is, dus willen we de nadruk gaan leggen op onder meer de culinaire veelzijdigheid en fashion." Zaandam: "Al met al ben ik heel erg blij dat we hier zijn. Ik hoop dat het dit weekeinde echt druk wordt en we Suriname voor een groot publiek kunnen promoten. Ik heb daar alle vertrouwen in."

Dit artikel is verschenen in onze bijlage van 14 januari 2017.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina