Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • 70 jaar NPS-verworvenheden

Misschien een beetje traag...

17/10/2016 17:00

70 jaar NPS-verworvenheden

 

GROOT INTERVIEW - De Nationale Partij Suriname (NPS) bestond afgelopen maand zeventig jaar. Het parlementaire aandeel van de NPS verschrompelde bij de laatste verkiezingen naar twee zetels. Een historisch dieptepunt. Breed wordt betwijfeld of de ‘elitaire’ Gregory Rusland (56) als voorzitter de groene partij weer kan doen bloeien bij het volk. “De mensen zouden toch meer moeten weten over wie ik persoonlijk ben.”

Tekst: Iwan Brave - beeld: Stefano Tull

OP HET BUREAU van Gregory Rusland liggen twee lijvige politieke biografieën gestapeld van zijn illustere voorgangers Jopie Pengel en Henck Arron, respectievelijk van Hans Breeveld en Peter Meel. Pengels portret hangt in de hal naar de partijvoorzitterskamer met zijn gevleugelde uitspraak: 'Weest gerust alles komt terecht'. Is dat wel zo? "Dat moet uiteindelijk de instelling zijn", antwoordt Rusland, gerieflijk leunend op zijn stoel.

"Dat wil niet zeggen dat je stil moet zitten. Je moet door blijven werken en natuurlijk is hoop een ding wat ons drijft als mens. Anders stopt alles en ga je niet meer de energie en moeite inzetten om doelen te bereiken." De founding fathers van de NPS zouden nu met gemengde gevoelens naar Suriname kijken, meent Rusland. Met 'bijzondere ontevredenheid' en tegelijk 'best tevreden', gezien de 'omstandigheden' waaronder de NPS steeds heeft moeten werken.

Er waren veel idealen die niet zijn uitgekomen

"De NPS heeft een aantal verworvenheden bereikt waarvan men met trots kan zeggen dat de partij haar bijdrage heeft geleverd aan de afgelopen zeventig jaar." Als 'vroeg tiener' ging Rusland vaak mee naar de Staten van Suriname, waarvan zijn vader lid was, om de parlementaire debatten onder aanvoering van Arron te volgen. "Er waren veel idealen die niet zijn uitgekomen.

Daarom zeg ik 'onder omstandigheden'. Maar werken aan die puinhopen die steeds moesten worden opgevangen, heeft ons zo lang beziggehouden. De wereld is aan ons voorbijgegaan, terwijl we hier met elkaar bezig waren." Praten over verworvenheden van de groene partij zonder de context van puinruimen is schier onmogelijk. Dat leidt tot antwoorden met ruime aanloop. Daarbij refereert Rusland 'voornamelijk' aan de drie perioden Venetiaan. Na regering-Wijdenbosch (1996-2000) was er de 'compleet financieel-economische ravage' met een horrorkoers van één op drieduizend. Overtuigd: "Als we die toestanden niet gehad hadden, was Suriname stukken verder. Want in 2010 zag het er rooskleurig uit."

Vergevorderd

Rusland1

MET DE ALCOA waren 'vergevorderde afspraken' over het behoud van de bauxietsector. Dat was tijdens Ruslands periode als minister van Natuurlijke Hulpbronnen. Onderhandelingen met Newmont waren 'afgerond' waarbij de Staat zou participeren voor 20 procent in de investering van 450 miljoen US dollar in de goudmijn. "Als we in 2010 het mandaat hadden gehad door te gaan, dan kan ik bijna garanderen dat ondanks het feit dat olie- en goudprijzen omlaag zijn gegaan, we genoeg reserves zouden hebben.

De productiesector zou nog aan de gang zijn. De koers zou stabiel gebleven zijn en de ontwikkelingen van de burgers zouden normaal voortgang gevonden hebben", zegt hij. Op verkiezingspodia bestempelde NDP de Newmont-deal als 'misdadig', omdat het goud van Suriname is.

"We moesten minimaal 51 procent van die aandelen hebben, heeft men de mensen voorgehouden. Velen zijn ervoor gevallen. Pas drie jaar verder kon de overeenkomst getekend worden. Men ging van 20 naar 25 procent participatie, maar heeft daarvoor zoveel moeten opgeven, waaronder een area of interest van meer dan zeshonderdduizend hectare waarover Newmont bij voorkeur beschikking mag hebben. Wij hadden een commitment voor zeventienduizend hectare. Zie daar het verschil. En dat voor die 5 procent extra." 

Gezien de verworvenheden en het puinruimen, waarom heeft de tegenpartij dan alleen aan populisme voldoende voor verkiezingswinst?

"De voorzitter van de NDP heeft zaken aangehaald zoals verhogen van aov en kinderbijslag. Dat zijn persoonlijke dingen waarbij een heleboel individuen mogelijkheden zagen voor een snellere groei voor zichzelf en dachten: 'Misschien is de NPS een beetje traag'.

Verder heb je de jongeren die de verworvenheden niet kennen. Men praat niet over die 95 waterprojecten die je hebt gerealiseerd maar benadrukt wel die vijf die je niet hebt gedaan. We hebben wel de voorlichting gedaan maar waarschijnlijk niet effectief genoeg. Daarin hebben we toch een beetje gefaald."

Maar Rusland geeft ook toe: "We hadden meer kunnen doen op het individuele niveau. De NPS was vooral gefocust op het oplossen van de grote vraagstukken die er bestonden rond 2000. Nu is men een aantal populistische maatregelen gaan treffen na de verkiezingswinst, zodanig dat onze financieel-economische huishouden in enorme grote problemen is gebracht."

 

Soms neem je dingen for granted totdat een ander bestuur een puinhoop ervan maakt

Maar hebben ondermaatse sociale woningbouw en het gronduitgiftebeleid jullie niet de das omgedaan?

"Ten aanzien van sociale woningbouw moet ik u corrigeren. Als je de cijfers nagaat, zal je zien dat wij met Financiën de Lisp-projecten hebben gerealiseerd met 5 en 7 procent-leningen onder stabiele koersen. In die periode zijn duizenden huizen gebouwd, echter niet op de traditionele sociale-woningbouwwijze. Mensen waren in staat leningen te krijgen om hun eigen huis te bouwen of te renoveren.

De cijfers liegen er niet om. Je moet tot de conclusie komen dat er nu veel minder gedaan is dan in die periode. Het heeft niet echt daaraan gelegen. Kennelijk hebben we niet de technieken en methoden gevonden om het te doen spreken. Ook al had je die communicatie opgevoerd, ik vraag me af of de mensen mee zouden gaan. Waarschijnlijk moesten ze toch wel een andere ervaring meemaken om te weten wat het verschil is. Soms neem je dingen for granted, totdat je een ander bestuur ziet die er een complete puinhoop van maakt."

Denkt u dat 1996-2000 zo ver weg is dat mensen dat weer moesten ervaren? 

"Kennelijk wel voor de Surinamers. We komen van een koers van één op drieduizend naar 2,80 stabiel. Na tien jaar is men dat kennelijk ontwend. De huidige regering, die niet kijkt naar de dag van morgen, heeft op onverantwoorde manier onze reserves verspild, alleen maar om in het zadel te blijven. Het heeft gewerkt maar vandaag zien we de problemen die daaruit vloeien."

Verschil van inzichten

Ruslandnd

HET GRONDUITGIFTEBELEID WAS wel een 'probleempunt', beaamt Rusland. "U mag weten dat dat heeft geleid tot verschil van inzichten, in ieder geval tussen mij als minister en Venetiaan als president." Hij protesteerde in mei 2008 toen grondbeschikkingen werden uitgedeeld in Wageningen in het gebouw van een stichting, gelieerd aan coalitiepartner Pertjajah Luhur.

"Ik vond dat het op een officiële plek moest want het zijn nationale aangelegenheden en niet van een partij. In mijn optiek moest toen al gezegd worden: 'Tot hier en niet verder', met alle consequenties van dien. Maar natuurlijk als goed en loyaal partijlid ga ik niet buitenshuis tegen de voorzitter in. Naar buiten toe is het de voorzitter, toen de president, die uiteindelijk de beslissingen neemt. De president zei: 'We gaan het nog verder proberen.' Hij heeft mij toen uitgelegd dat er ook andere belangrijke nationale issues waren."

Dus eigenlijk gegijzeld vanwege andere nationale issues, waardoor het je toch ontglipt?

Rusland moet lachen. Of het veelzeggend is, laten we in het midden. "Ik begeef me op glad ijs, maar ik denk dat dat het geval is geweest ja. Er waren grotere issues maar dat zal de heer Venetiaan eens zelf vertellen aan de mensen."

Hebben jullie een goede analyse losgelaten op het falen en hoe je de weggelopen schapen weer naar huis kan halen? 

"Velen van onze kiezers zijn terechtgekomen bij de NDP die toch wel een bepaald appeal had. Maar ook die mensen beseffen nu: we maken de keus voor een bepaalde leider die zeer populistisch is, die een lekkere babbel kan hebben, maar het gaat om je toekomst. Je moet iemand hebben die toch wel een visie heeft en daadwerkelijk managementcapaciteiten bezit om je te brengen naar een ander niveau. We hopen dat de Surinamers daarvan geleerd hebben om toch wel een andere keus te maken."

"De verkiezingsprogramma's van alle politieke partijen zijn 'bijna hetzelfde'", stelt Rusland. Over hoe de koren van het kaf te scheiden, instrueert hij: "Dat kan aan de hand van hun track record. Want je kan een heleboel vertellen, maar als ik terugkijk dan zie ik dat je niet staat zal zijn om mij te brengen naar het hogere niveau. Kijken we naar de NDP dan is nu al duidelijk wat de traditie is. Het is de vierde keer dat dit gebeurt: verkwistend beleid, onverantwoord bezig zijn. De NPS, misschien een beetje traag maar stabiel en duidelijk ontwikkelingsgericht en er zijn natuurlijk fouten want ik wil niet zeggen dat alles perfect is."

Te 'elitair'

ER WORDT BREED betwijfeld of Rusland de man is om NPS en het volk weer hand in hand te krijgen. Te 'elitaire' uitstraling. "Dat is ontstaan door onder anderen tegenstanders van mij, ook binnen de partij. Het is vakbondsleider Ronald Hooghart die eigenlijk ermee begonnen is. De mensen zouden toch wel meer moeten weten over wie ik persoonlijk ben. Ik ben opgegroeid in de wijk Konasi, achter de Schietbaanweg, met mensen die het bijzonder moeilijk hadden. Mijn vader was onderwijzer en we hadden het niet breed. Ik heb moeten struggelen om mezelf te ontwikkelen en veel van wat ik bereikt heb is me niet door mijn ouders in de schoot geworpen."

Op twaalfjarige leeftijd zat Rusland in de tweede klas mulo. Terwijl zaterdag "al zijn vriendjes gingen spelen", beende hij naar de groente-aanplanten in de Cultuurtuin, achterin waar nu Paramaribo Zoo is. Aangelegd door boeren vanuit LVV. "Ik ging toen meehelpen. Alleen maar om te leren wat zij deden. Ik nam plantjes mee naar huis. Achter het huis was het heel erg beplant, en dat werd door mij gedaan. Van kool tot kousenband, peper, antruwa. Ik had een hok gemaakt waarin we kippen hadden. Dus wij, en bijna de hele buurt, aten groenten die ik zelf had geplant. Op een gegeven moment kwam mijn vader, die het interessant vond, mij af en toe helpen."

Ik heb altijd gewerkt en mijn ouders hoefden niet meer voor mij te zorgen

Dus u bent eigenlijk meer pranasi dan men vermoedt?

"Ik wil aangeven dat ik niet zomaar ben gekomen waar ik vandaag ben, maar dat ik ervoor heb gestruggeld." Vanaf zijn veertiende elke vakantie werken in het magazijn van Fernandes om centjes te verdienen. Op zestienjarige leeftijd verkocht Rusland ijskasten en gasfornuizen bij handelszaken. Eenmaal zijn rijbewijs driemaal in de week 's avonds importbloemen halen op Zanderij voor een bloemenzaak. Op zijn achttiende begonnen op de Universiteit van Suriname aan natuurtechniek (agrarische productie) en afgerond op 22-jarige leeftijd.

Hij heeft het daarna "zelf geregeld" om verder te gaan studeren aan de Universiteit van Florida, behaalde er zijn zijn masters degree en promoveerde (PhD). "Ik heb altijd gewerkt en mijn ouders hebben, zover ik me herinner, niet meer voor me hoeven te zorgen. Ik kom dus uit een moeilijke situatie waarbij je niet kan zeggen dat ik elitair ben opgegroeid. Mi nak'mi skin."

Twee huizen

DAN IS ER ook nog het gezeur dat een man met 'twee huizen in Florida' symbolisch een volkspartij niet kan leiden. Maar hij heeft alles met eigen zweet en tranen bereikt. "Nog lang voordat ik in de Surinaamse politiek actief was. Ik ben van mijn ouderlijk huis in Florida terechtgekomen. Daar ben ik volwassen geworden. Ik heb er gestudeerd op het hoogste niveau dat haalbaar is. Ben in Florida getrouwd en heb daar mijn kinderen gehad. Dus je kan me niet kwalijk nemen dat ik een band heb met Florida. Ik heb daar gewerkt en een goede track record opgebouwd. Het is eerlijk verdiend."

Ook het tweede huis kocht Rusland met lening van een Amerikaanse bank. "Ik was toen minister maar het had daar niets mee te maken, maar met mijn positie in Amerika. Daar werden leningen gekoppeld aan je creditscore. Ik had een vrij goede creditscore." De stukken van de lening toonde hij destijds aan de Ware Tijd. "Er was niets aan de hand. Het kon niet zo zijn dat ik niet meer kan bewegen omdat in de politiek ben. Maar ik heb altijd mijn dingen gedaan met aantoonbaar bewijs waar ik het geld vandaan heb." Overigens, het tweede huis is inmiddels verkocht en de lening terugbetaald omdat zijn kinderen zelfstandig zijn geworden.

Na terugkeer in 1987 investeerde Rusland, met ondersteuning van een Surinaamse bank, in een bakkerij aan de dr. Sophie Redmondstraat en een kleine boerderij in Saramacca die hij tot vandaag bezit. De bakkerij sloot in 1990 vanwege 'toenemende criminaliteit'. Juist dankzij de enorme ontwaarding van de Surinaamse gulden, begin jaren '90, kon Rusland de bank 'makkelijk' terugbetalen. "Ik heb gebruikgemaakt van mijn inzichten van wat er ging gebeuren in het land", klinkt het verontschuldigend. Hij is ook niet bang om leningen te nemen voor de ontwikkeling van Suriname, "maar die moeten altijd op verantwoorde wijze terugbetaald worden".

Vol vertrouwen

Rusland3

RUSLAND IS VOL vertrouwen dat hij niet de geschiedenis zal ingaan als de voorzitter die de NPS ten grave gaat dragen. Toen hij het roer overnam, in 2012, scoorde NPS in een Idos-peiling een schamele 3,8 procent. Dit jaar bij een Nikos-peiling, voor Paramaribo welteverstaan, was dat 11,9 procent. Dat bemoedigt.

"Ik zal mijn uiterste best doen om met allen die daarin een bijdrage wensen te leveren de partij weer in een positie te brengen, waarbij zij weer regeerverantwoordelijkheid kan dragen. De partij heeft potentie om echt een bijdrage te leveren aan verantwoorde ontwikkeling teweegbrengen in Suriname.

Er is geen vertrouwen meer in de huidige regering

Dat is waarin ik geloof en dat is waaraan ik werk. Ik wil niet eens denken aan ten grave dragen, omdat de NPS ook in het verleden zeer slecht uit de verkiezingen is gekomen, om daarna weer positief uit de verkiezingen te komen en regeerverantwoordelijkheid te nemen. Daar gaan we voor. Ik weet dat het uiteindelijke besluit bij het volk ligt."

Maar ben je wel ready voor een andere manier van puinruimen, dat je ook meteen werkt aan de modernisering van Suriname? 

"Ik denk dat je op twee fronten moet werken. Het wordt puinruimen en werken aan verantwoorde ontwikkelingen. Suriname in staat stellen om meer te verdienen." Zijn uiteenzettingen over modernisering van de productiesector, het onderwijs, de gezondheidszorg, sociale woningbouw enzovoort, komen ongetwijfeld in het verkiezingsprogramma. We volstaan met: "Veel begint met vertrouwen. Er is geen vertrouwen meer in de huidige regering. Als we weer echt serieus gaan kijken naar de track record van de NPS, kan er zeker vertrouwen zijn. We hebben de mensen op alle niveaus en een rijke traditie van verantwoord bestuur, met goede perspectieven in huis om daar serieus aan te werken en het te realiseren. Als men het spectrum bekijkt, met daarin de performance van partijen in het verleden, en ook van individuen, dan zal men wel tot een bewuste keus komen. Ik ga ervan uit dat daarin de NPS als keus naar voren zal komen."◊

Dit artikel is verschenen in onze bijlage van 15 oktober 2016

Lees ook: 'Venetiaan ging te ver door met PL'

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina