Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • Grenzeloos potentieel ontwikkelen

Grenzeloos potentieel ontwikkelen

12/10/2016 17:00

Grenzeloos potentieel ontwikkelen

 

ACHTERGROND - Wie droomt er nou niet van om vijf weken lang in Amerika te mogen rondkijken? Vijf jonge Surinamers hebben die kans gekregen. Drie van hen hebben voor vertrek naar ‘the land of the free’ hun verhaal gedeeld.

Tekst: Christio Wijnhard - beeld: Cheryl Brunings & Rajiv Hiralal

DE REIS NAAR Amerika is voor Obed Kanape (23) zijn allereerste reis naar het buitenland. Het is niet alleen spannend voor hemzelf maar ook voor zijn ouders. Hij lacht hard als hij vertelt dat hij nooit had gedacht dat hij als jongetje uit Drietabiki ooit naar de Verenigde Staten zou gaan. "Mijn ouders zien dit echt als een enorme grote kans voor mij en ze zijn enorm trots. Mijn vader vraagt elke dag of het al zover is. En mijn moeder maakt zich vooral zorgen om de praktische dingen, zoals mijn koffer, als ik die al heb ingepakt."

De bijzonder artistieke jongerencoach zal in Amerika vijf weken meelopen in een opvangcentrum voor jongeren in Little Rock, Arkansas. Hij hoopt er zichzelf ook te kunnen presenteren als spoken word artist. "Overal waar ik ga, wil ik een stuk van mezelf achterlaten. Ik wil dat mensen over vijftig jaar nog weten wie ik was. Zo wil ik mensen ook coachen. Ik wil dat ze hun reikwijdte overschrijden en inzien dat we allemaal grenzeloos potentieel zijn."

Obama

KANAPE IS EEN van de vijf jonge Surinaamse ondernemers die zijn uitgenodigd om in Amerika ervaring op te doen in het kader van het Young Leaders Initiative-project, opgezet door president Barack Obama. Dit project bestaat uit vier programma's met als doel jongeren ondersteuning te bieden met initiatieven die zowel de lokale als de wereldgemeenschap ten goede komen.

Één van deze programma's is Young Leaders of the Americas Initiative (YLAI), waar jonge ondernemers zich schriftelijk voor konden aanmelden. Uit de regio hebben meer dan vierduizend mensen zich aangemeld, waarvan twintig uit Suriname. In totaal zijn er 250 jonge ondernemers uitgekozen waarvan dus vijf uit ons land. Naast Kanape zijn dat Rajiv Hieralal, Cheryl Brunings, Ashna Mahepal en Moreno Jackson.

Alles is OKE

KANAPE IS MAAR wat trots op het feit dat hij is uitverkoren. Hij is geboren op het eiland Drietabiki. Op achtjarige leeftijd verhuisde het gezin naar de stad omdat zijn oudere broer verder wilde studeren. Ook Kanape ging in de stad naar school waar hij merkte dat hij de taal niet zo goed beheerste. "Ik had een aanvaring met een meisje en wilde eigenlijk mijn oprechte excuses aanbieden. Maar ik wist niet hoe en zei daarom alleen maar 'I'm sorry', omdat ik dat uit de films kende."

Nu kan hij erom lachen maar toen was het een belangrijk keerpunt in zijn leven. Hij besloot veel te gaan lezen. Zo werd de woordkunstenaar Obed Kanape geboren. "We zijn tijd en woord. Jij bent de woorden die je kent. En iedereen investeert tijd om woorden met anderen te delen. Woorden zijn de houders van kennis. Alles wat we (her)kennen, zijn woorden."

Zijn transformatie was groots. "Ik wilde expanderen. Ik wilde zeggen 'hier is Obed Kanape'!" Hij spreidt zijn armen terwijl hij dat zegt, om te illustreren welk gevoel er door zijn aderen stroomde. Hij besloot zijn passie voor woorden te combineren met zijn passie voor mensen. Zo ontstond OKE.

Dit bleek groter dan ik alleen

"Destijds stond dat voor Obed Kanape Empowerment. Maar dit bleek groter dan ik alleen." Kanape verandert de betekenis achter de letters naar Opportunity, Knowledge and Empowerment. Begin 2016 organiseerde hij zijn eerste evenement waarin inspiratie en empowerment middels het woord centraal stond. Daarnaast richt de jonge ondernemer zich op coaching van jongeren in de leeftijdscategorie tien tot en met 25 jaar. 

Kanape, die naast zijn opleiding tot coach ook nog sociologie studeert en werkt als radiojockey, vindt het belangrijk dat de jongeren bij het coachen zelf tot verlichting komen. "Ik zal geen gedachten in hun hoofd planten maar vooral een luisterend oor vormen. Door kritische vragen te stellen waar zij zelf de antwoorden op moeten geven, en andere gespreks- technieken toe te passen wil ik ze tot verlichting laten komen."

De 27-jarige Cheryl Brunings richtte vier jaar geleden C-Care op, een uitzendbureau voor babysitters. Ze is er per toeval ingerold toen ze naast haar studie ging bijklussen. "Ik deed oppaswerk bij familie en zo begon ik zelf steeds meer addressen te krijgen."

Op een gegeven moment ging het zo goed dat ze assistentie moest krijgen om de vraag naar babysitters, van haar kaliber, aan te kunnen. "Nu ben ik alleen maar een tussenpersoon die het contact legt tussen klant en babysitter."

Brunings wil een bepaalde kwaliteit garanderen en heeft daarom een strikte selectieprocedure. "Als kind hadden mijn broertje en ik ook een oppas. Ik vond dat zij niet alleen even correct naar hem toe was", zegt ze voorzichtig. "Dat wil ik andere kinderen besparen."

Ik wil meer structuur aanbrengen

Voor Brunings is het van belang dat er een goede klik is tussen de babysitter en het gezin. Daarom voert ze met beide partijen van tevoren oriënterende gesprekken. "In een sollicitatiegesprek probeer ik de sollicitanten zich eerst op hun gemak te laten voelen. Ik wil dat ze zichzelf zijn, zodat ik een goed beeld krijg van hun persoonlijkheid."

Brunings werkt alleen met dames van boven de achttien jaar die een HBO denk- en werkniveau hebben. "Er zullen vast ook wel hele goede mannelijke babysitters zijn maar ik denk dat de meeste klanten toch een dame prefereren, zeker als het om jonge meisjes gaat."

Bij een aanvraag van een klant volgt er een intakegesprek waarbij Brunings ook thuis komt om een beeld te krijgen van het gezin en de kinderen. "Zo kan ik de beste match maken." De belangrijkste partij bepaalt of de match goed is. "De kinderen zullen altijd eerlijk aangeven wat ze van hun babysitter vinden, dus daar luisteren we naar."

Middels de buitenlandse stage hoopt de jonge entrepreneur haar onderneming verder te professionaliseren. "Mijn administratie is prima op orde maar ik wil toch meer structuur aanbrengen.

Daarnaast wil ik leren hoe ik sneller mijn netwerk kan uitbreiden, omdat ik ook samenwerkingen wil aangaan met verschillende partijen waar gezinnen komen." Brunings hoopt ook het pedagogische aspect verder te ontwikkelen. "We werken met kinderen uit verschillende leeftijdsgroepen en ik wil dat de babysitters voor elke leeftijdsgroep de beste benadering en omgangsvorm leren."

Websites en applicaties

"HIER, DIT ZIJN mijn visitekaartjes. Wat wil je weten? Uhm ik ben 29 jaar, kom uit Lelydorp en ben oprichter van Apptastic", zegt Rajiv Hieralal op vriendelijke toon, terwijl hij gaat zitten en het zweet van zijn gezicht afveegt. Puntsgewijs en in een rap tempo vertelt de jonge Lelydorper zijn verhaal.

"Van kleins af aan wist ik al dat ik nooit voor een werkgever wilde werken. Ik bepaal dus mijn eigen werktijden, in theorie, want in ons geval zijn de klanten de baas. Maar ik kan natuurlijk wel een beetje sturing geven bij het maken van afspraken."

In 2011 richtte hij Apptastic op maar hield zich in het begin vooral bezig met grafische vormgeving en het bouwen van websites. Het bedrijf van Hieralal mag inmiddels een aantal grote namen tot zijn klanten rekenen. "We hebben websites gemaakt voor Spirits Gruntu en Waldo's Travel. Daarnaast hebben we ook applicaties gemaakt voor Consumentenzaken, Telesur en de EBS."

De natuur is belangrijk voor het creatieve proces

De manier waarop Hieralal zijn bedrijf runt, is innovatief en in lijn met de nieuwste ontwikkelingen in de Westerse wereld. Zo werken ze slechts zeven uur per dag en is het kantoor gevestigd in een oude schuur, midden in een weiland. Trots laat hij een foto van het uitzicht zien.

"De natuur is heel belangrijk, onder andere voor het creatieve proces." Hij denkt dat zij mede daardoor succesvol zijn geweest in het volbrengen van een zelfbedachte uitdaging. "We besloten in 2011 een app te maken waarmee de airco kon worden aangestuurd met de smartphone. Dat is ons binnen twee maanden gelukt", aldus een trotse Hieralal.

Silicon Valley in Suriname

Ik ben gaan kijken wat wij hier hadden

HET IS COLLEGA'S toegestaan vanuit huis te werken. "Dat doen we op basis van goed vertrouwen. We willen wel dat er een goede balans is tussen werk en prive." Hij hoopt ooit een Surinaamse versie van Silicon Valley, zoals het hart van de Amerikaanse ICT-industrie genoemd wordt, op te zetten.

"Omdat wij zoveel natuur en verschillende culturen hebben, zien wij de wereld niet zwart-wit maar in felle kleuren. Dat maakt dat wij mogelijkheden zien waar anderen ze niet zien." Hieralal wil zijn 'Sillicon Dorp' ergens beginnen waar er een kreekje stroomt. "Een sula zou eigenlijk beter zijn. Prachtig als je daar even in kan gaan liggen om op te laden alvorens verder te gaan met werken."

Tijdens zijn vijf weken in Amerika zal de jonge Surinamer meelopen in een zeepfabriek, Soap Hope. Hij hoopt er veel kennis op te doen die hij zal gebruiken in het verder ontwikkelen van zijn bedrijf. "Ik wil leren hoe ik duurzaam kan ondernemen, hoe ik meer klanten kan werven en behouden en hoe ik mensen ga trekken naar Sillicon Dorp in de toekomst."

Hieralal is enorm enthousiast over zijn vertrek naar de VS. "Toen ik hoorde dat ik bij een 'community based' zeepbedrijf terecht zou komen, ben ik gaan kijken wat wij hier hadden." De ondernemer heeft een aantal lokaal geproduceerde zeepjes gekocht om mee te nemen. "Ik wil gewoon laten zien wat wij hebben en kunnen en hoop zo ook voor andere Surinaamse ondernemers mogelijkheden te creëren.

Dit artikel is gepubliceerd in onze bijlage van 8 oktober 2016

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina