Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • ‘Ik heb gekozen voor de nieuwe Dominique’

‘Ik heb gekozen voor de nieuwe Dominique’

31/08/2016 17:00

‘Ik heb gekozen voor de nieuwe Dominique’

 

INTERVIEW - Het woord kroes heeft een negatieve associatie met ‘haar dat niet goed is’. Maar die beleving is 180 graden aan het omdraaien, mede dankzij Dominique Snip (32). Ze is de succesvolle eigenaar van Sheado Hair en de Kroeshaar Academie. “Een deel van wie je bent, is ook je uiterlijk, hoe je eruit ziet.”

Tekst: Tascha Samuel - beeld: Irvin Ngariman en Stefano Tull

HAAR WEELDERIGE KROEZE krullen omringen haar stralende gezicht. Mooi opgemaakt en ze houdt ervan zich te kleden in fleurige Afrikaanse stoffen. Dominique Snip is zichzelf, kent zichzelf en dat straalt ze uit. Dat was een heel ander verhaal als tiener. Als klein meisje had zij altijd al mooi dik haar, dat haar moeder in grote dikke vlechten onderhield. "Er werd geregeld aan mijn haar gezeten om te voelen. Men vond mijn haar toen gewoon mooi. Ik was het unieke meisje met enorme vlechten."

Geheel tegen haar eigen wil werd ze op twaalfjarige leeftijd door een tante 'verrast' met een relaxers-behandeling. Het was toen normaal, dat je haar werd gestraight als je naar de middelbare school ging. "Het werd altijd in een strakke bol naar achteren gekamd, want mijn moeder was bang dat het zou breken." Sindsdien leefde Snip met haar gestraighte haren. Trends volgde ze niet. "Die lange patra-vlechten, nee daar vond ik niets aan. Ik vlocht mijn haar soms wel in heel dunne vlechtjes. Daar was ik uren mee bezig maar daarna hoefde ik zeker drie weken mijn haar niet te kammen."

Identiteitsstrijd

Snip1

ZEVENTIEN JAARTJES WAS zij toen haar ouders scheidden en haar moeder een geweldige kans kreeg om in Nederland in de verpleging te gaan werken. Daar kwam ze letterlijk en figuurlijk in een koude wereld terecht. Ze miste dat Surinaamse familie gevoel en was in Nederland duidelijk 'een buitenstaander'. "Er was een verwijdering tussen de autochtonen, de witte Nederlanders en de nieuwkomers, de allochtonen. Het werd je echt duidelijk gemaakt. Jij bent anders. Jij bent niet van hier. Als zeventienjarige wist ik daar niet zo goed mee om te gaan. Daar kwam nog bij kijken dat ik werd gepest vanwege mijn donkere huidskleur", vertelt Snip over die periode.

In Suriname zat zij in de tweede klas van de AMS. In Nederland werd ze een klas en een niveau lager gezet, op het Havo. "Ik kreeg alleen negens en tienen." Opmerkingen als 'je komt toch uit Suriname, hoe ben je zo slim' waren niet ongewoon. Dat alles gaf veel pijn van binnen en daar heeft ze drie jaar mee gevochten. In haar gedachten en in haar hart begon ook een identiteitsstrijd. "Wie ben ik nou? Wie is de Dominique die ik wil zijn? Ik wil niet meer die Dominique zijn met heel veel pijn in het hart."

Complimenten

"EEN DEEL VAN wie je bent, is ook je uiterlijk. Hoe je eruit ziet", legt Snip uit. Zo zat zij een dag voor de spiegel om haar reguliere straight touch-up te doen. "Ik keek mezelf in de spiegel aan en het enige wat ik terug kreeg was een sterk gevoel om mijn haar te knippen. Ik deed het, op dat moment nam ik de stap om het te doen. Ruim 45 centimeter eraf. Ik liet die Dominique met veel pijn achter me en ging ik voorwaarts met de nieuwe Dominique. Het heeft wel een week geduurd voordat ik het voor mezelf accepteerde."

"Als ik die stap niet genomen had, was ik Sheado niet , was ik niet de vrouw die ik nu ben. Dus dat moment zal ik nooit vergeten." Daarna had zij het gevoel dat iedereen naar haar keek met haar korte afro. "Het was alsof ik naakt was zonder mijn lange haren. Ik kreeg complimenten en gek genoeg niet eens uit 'mijn groep'. Die zijn zo gewend aan dat lange, dat gladde." Nadat ze de beslissing had genomen om haar haren te knippen, begon een andere zoektocht.

Serieus genomen

Mijn moeder was thuis altijd wel haar eigen 'medicijntjes' aan het samenstellen. Ik zag dat en dat leefde ook in mij

DE PRODUCTEN DIE ze gebruikte voor haar gestraighte haren, waren niet geschikt voor haar nieuwe haren. Op het net ging ze rondneuzen en kwam daar heel toevallig de verschillende blogs en vlogs tegen, voornamelijk van mensen in Amerika, waar de trend al langer leefde. "Dat waren lotgenoten die al veel langer bezig waren hun natuurlijke haar en daarmee hun eigen identiteit te omarmen. Ik vond dat prachtig!"

Daar leerde ze heel veel van. "Mijn moeder was thuis altijd wel haar eigen 'medicijntjes' aan het samenstellen. Ik zag dat en dat leefde ook in mij. Ik begon eigen producten samen te stellen en te gebruiken." Ondertussen, tijdens haar studie communicatie, schreef zij een boek 'Crown of Glory' met tal van tips over hoe kroeshaar te verzorgen zoals zij dat door de jaren heen uit eigen ervaring had geleerd.

"Maar toen begon men te vragen: 'Nou heb je de tips gegeven over verzorging, maar wat voor een product moet je gebruiken voor die verzorging?' Ik stuurde ze door naar de drogisterij. Want alles wat toen te krijgen was, kwam uit de Verenigde Staten en daar kwamen de hoge importkosten bij kijken." Het idee begon te leven om een eigen lijn van hoogwaardige producten te ontwikkelen die in Nederland zijn gemaakt. "Ik dacht 'waarom worden we niet serieus genomen, waarom zijn de producten er niet voor ons haar?"

Professioneel

In de salons verkopen we de producten en behandelen we kroes- en krullend haar in natuurlijke staat

HET INGREDIENT DAT haar het meest heeft geïnspireerd, is de Afrikaanse Sheabutter. Dat ontdekte zij als deel van haar zoektocht naar haar roots. Met dat product begon zij te experimenteren. Omdat Snip geen 'middeltjes vanuit de keuken' wilde maken, ging zij op onderzoek uit naar hoe haarmiddelen op een professionele manier volgens de standaarden van de Europese Unie op de markt te kunnen brengen. Na twee jaar kwam Sheado (Sheabutter/Dominique) op de markt.

"Ik wilde het professioneel aanpakken omdat ik het nodig vind dat men informatie en hulp krijgt bij de aankoop van het product." Inmiddels heeft Sheado drie salons in Nederland, in Amsterdam en Rotterdam. "In de salons verkopen we de producten en behandelen we kroes- en krullend haar in natuurlijke staat. We knippen het in de krul en we doen geen chemische behandelingen."

Kroeshaar Academie

EEN ANDER GAT in de Nederlandse markt bleek te zijn dat kapperscholen geen onderdeel 'verzorging van kroeshaar' in hun curriculum hadden. Nadat Snip vele verzoeken kreeg van derden om hen te leren over de behandeling van kroeshaar in een salon, besloot zij tot het oprichten van een Kroeshaar Academie. Daar leren studenten over de anatomie van het kroes- en krullend haar, die heel anders is dan glad Europees of gestraight haar.

Hoe zit het in elkaar, welke typen krulpatronen zijn er, was- en massagetechnieken, knippen, stylingtechnieken, productenkennis, haar- en hoofdhuidproblemen herkennen en daar middelen voor produceren en nog veel meer. En alles gericht op kroeshaar. De eerste fase duurt negen maanden. De gevorderde fase biedt meer diepgang, waaronder veel meer styling. "Veel bruidjes willen nu gewoon met hun natuurlijk haar een bruidskapsel."

Niet gelukkig

Snip4

Het is geen droom die in vervulling is gegaan voor Snip. "Ik heb nooit gedacht dat ik dit ooit zou doen. Mijn moeder zegt dat ik de ene week dit wilde worden en de andere week dat. Ik heb communicatie gestudeerd en ik deed wat ik studeerde, maar ik was niet echt gelukkig." In aanvulling op het werk dat zij nu doet, is Snip ook dermatologie voor kappers gaan studeren. Zij merkte dat er vaak genoeg mensen bij haar in de stoel terechtkwamen met hoofdhuidproblemen die wat meer waren dan haarroos of haaruitval.

"Als het gaat om eczeem, psoriasis en schimmel, dan moet je wel kennis van zaken hebben. Je wordt door dermatologen zelf opgeleid. Je gaat niet op de stoel van de arts zitten, maar je hebt genoeg kennis om de problemen te herkennen en te behandelen. Maar ook, als het te erg is, om te verwijzen naar de huisarts voor verdere specialistische behandeling."

Leuke dingen

MET SHEADO WIL Snip verder gaan. Hoewel het heel goed loopt, wil zij toch niet al haar tijd alleen aan Sheado geven want zij heeft een zoon van vijftien maanden. "Ik denk voor de toekomst aan franchisen." Maar voordat het zover is, moet er nog flink wat gebeuren. Sheado wordt in Nederland alleen verkocht aan kapsalons die met succes het product gebruiken. Maar uiteindelijk groeit de naamsbekendheid en wil een klant toch niet speciaal naar een specifieke stad afreizen om Sheado te gaan kopen.

Snip2

Snip zit nu midden in het proces om haar producten bij de betere drogisterijen zoals DIO in de schappen te krijgen. In Suriname is Sheado te verkrijgen bij Mona Lisa Kapperschool. "Ik vind het fijn dat, hoewel we net zijn begonnen, de Kroeshaar Academie in Nederland nu al serieus wordt genomen. We zijn uitgenodigd door de gevestigde kapperscholen om aan tafel te gaan om te kijken of ze een deel van ons programma kunnen implementeren in hun curriculum. Dat start begin volgend jaar. Er staan heel wat leuke dingen voor Sheado en de Kroeshaar Academie op stapel."

Dit artikel is verschenen in onze bijlage van 27 augustus 2016

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina