Registreren | Inloggen       Colofon
  • Home
  • Van vernietiger tot voorvechter

Van vernietiger tot voorvechter

07/10/2015 18:00

Van vernietiger tot voorvechter

 

INTERVIEW - Natuurcinematograaf Fabian Vas (36) heeft een missie: de Surinamer bewustmaken van de natuurlijke rijkdommen van zijn land. De voormalige wildjager en goudzoeker spreekt over zijn groene bekering. “Het moment dat ik stopte met vernietigen van de natuur, begonnen zaken in mijn leven vlot te verlopen.”

Tekst: Edward Steins Beeld: Fabian Vas Experience

GEEN PLEK IS te ver voor Fabian Vas als natuurcinematograaf en het loont. Een filmpje dat hij post op Facebook is binnen een aantal uren tienduizend keer bekeken, zowel nationaal als internationaal. De reacties zijn superlatieven van 'wauw, prachtig!' tot 'Je hebt mijn ziel geraakt'. Je zou haast denken dat het zijn doel is om Suriname beter te marketen in de wereld. Hoewel dat een leuk gegeven is, wil hij vooral de lokale Surinamer raken met zijn producties en ook, als het even kan, inspireren om harder te werken aan het behoud van de natuur. Vas is cameraman, fotograaf, producer, gids en natuurliefhebber.

Alles vervat hij als de 'Fabian Vas Experience': alle ervaringen in één en ook datgene wat hij ervaart. Dat brengt hij naar buiten. Ironisch genoeg was Vas niet altijd een natuurliefhebber. De eerste aanraking met de natuur was in jagersverband. Hij komt uit een jagersfamilie: grootvader Waldo Moniz was jager, vader Herman Vas en oom Hans Moniz zijn het en daarom niet vreemd dat ook Vas jager werd. "Ik schoot haast alles wat bewoog wanneer ik ging jagen", zegt hij nu met gemengde gevoelens. Over deze periode in zijn leven praat hij liever niet. Begrijpelijk, want hij zou al te graag zichzelf nu een 'baka-ede-klap' willen geven. Maar hij levert ook hiermee het bewijs dat een mens kan veranderen. Als die wil.

Maar we lopen even ver vooruit op zaken. Vas werd dus geboren in een jagersfamilie en al heel vroeg was dat zijn 'contact' met de natuur. "Ik vond het leuk om wild te doden. Ik belandde op een gegeven moment in toerisme en in gesprek met veel buitenlanders kwam ik erachter dat het jagen geen goede bezigheid was. Ik vertelde over mijn jachtervaringen en zij mij verbaasd aankijken en vragen waarom ik zo'n mooie 'Bambi' zou willen neerschieten. Dus besloot ik compleet te stoppen met jagen. Zo'n vijftien jaar geleden ben ik definitief ermee gestopt en ik heb nooit meer iets neergeschoten. Ik ben mij toen verder gaan verdiepen in de natuur en het behoud ervan. En zodoende is mijn liefde gaan groeien voor al het moois wat de natuur om ons heen ons biedt."

Goudkoorts

'Ik zocht oplossingen om geld te verdienen'

Maar omdat Vas geld nodig had om zijn plannen te verwezenlijken werd hij op een bepaald moment verleid om zich bezig te houden met de goudwinning. Hij zwichtte voor beloften van anderen dat het binnen korte tijd veel geld zou opleveren. "Ik zocht oplossingen om geld te verdienen, zeg ik eerlijk." Vas investeerde veel in dit project. "Ik heb mij drie jaren ermee beziggehouden en niets aan overgehouden. Alleen maar ellende heeft het mij bezorgd. Ik frustreerde en viel ook ontzettend af. Maar door de ellende ben ik gaan inzien dat wat ik deed, verkeerd was: het bos vernietigen. Ik probeerde goud te begrijpen; hoe kan je aan goud verdienen? Het is niet te begrijpen. Goud is alleen gegund aan mensen die het echt willen en er keihard voor willen werken. Je gaat verschrikkelijk veel moeten opofferen en zelf haal je er weinig uit. Ik heb wel veel mensen leren kennen, onder wie marrons en inheemsen, en goede contacten gelegd die mij later goed van pas zijn gekomen."

vas2.jpg

Eigen filmpjes

'Ik maakte montages van de beelden en plaatste die op Facebook en Youtube' 

Na het goudwinningavontuur ging Vas samenwerken met het mediaproductiebedrijf Royant Studios. Hij leerde de fijne kneepjes van het filmvak en vond het heel interessant om te filmen. Hij deed ook producties voor National Geografic, Eyeworks en Endemol die in Suriname natuurfilmpjes kwamen schieten. Hij verruimde zijn kennis en uiteindelijk begon het maken van eigen filmpjes steeds meer aan hem te kriebelen. Hij schafte toen zijn eigen apparatuur aan; gopro's en een drone, een radiografisch bestuurd luchtvaartuig waarmee vanuit de lucht gefilmd kan worden, en begon beelden vast te leggen tijdens de verschillende tripjes naar het binnenland. "Ik maakte leuke montages van de beelden en plaatste die op Facebook en Youtube en binnen korte tijd werden die steeds meer bekeken en gedeeld." Vas maakte steeds meer filmpjes en mensen begonnen hem erop aan te spreken dat zij het land op een andere manier leerden kennen door zijn producties. "Men begon de rijkdom van ons oerwoud te zien en appreciëren."

Deze impuls gaf Vas de motivatie om ook meer in de diepte te gaan met zijn producties. Interviews met de plaatselijke bewoners en vraagstukken over hun situaties aan de orde stellen. Zijn producties zijn niet alleen een streling voor het oog, maar geven ook stof tot nadenken. Vas is zo'n vijf dagen in het bos. En zodra hij in de stad is, verwerkt hij het geschoten materiaal. "Ik monteer en kijk dan of het filmpje mij raakt alvorens ik tevreden ben en het op het internet plaats." Twee producties waar hij trots op is, zijn die van zijn trips naar het Kasikasimagebergte en Galibi. Hij legde vast vanaf het moment hij vertrok uit de stad tot het bereiken van de plek en daarna ook nog de omgeving. De kleuren, de dieren, de mensen en ook de wisseling van dag naar nacht en weer dag. "De mensen van de plek hebben mij ook veel geholpen en ondersteund en daar ben ik ze ook heel dankbaar voor."

Kracht van ergens

'Er moet een mindshift komen'

En op serieuze toon: "Het universum ondersteunt mij wanneer ik bezig ben met de vastlegging van de natuur. Het moment dat ik stopte met vernietigen van de natuur en besloot te werken aan haar behoud en het tonen van haar schoonheid, begonnen zaken in mijn leven en mijn projecten vlot te verlopen. Als ik een plaatje schiet op een locatie krijg ik de kracht van ergens. Ik krijg vaak kippenvel of tranen in mijn ogen wanneer ik iets zelf heb gezien en goed kan overbrengen in beeld, zodat anderen zelf kunnen ervaren wat ik heb meegemaakt."

"Ik wil dat zoveel mogelijk mensen mijn beelden delen en zo de liefde voor ons land. Het is goed om de natuur te begrijpen en beter te leren kennen. En ik wil uiteindelijk dat men beter en bewuster zal omgaan met de natuur. Ik ben van een jager en goudzoeker gegaan naar fervente voorvechter van natuurbehoud en daarom geloof ik dat anderen ook kunnen veranderen. Er is een mindshift nodig. Ik begrijp wel dat voor velen die in de bosbouw en in de goudsector opereren, het moeilijk is om van de ene op de andere dag in een andere sector te gaan werken of met andere middelen goud te zoeken. Maar als eraan gewerkt wordt, komen wij er stapvoets wel. En bij dit proces hebben we iedereen nodig, we kunnen het niet alleen. Een beter en prachtig en leefbaar Suriname, daar ga ik voor." 

vas3.jpg

Dit artikel is verschenen in onze weekendbijlage van 3 oktober

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina