Site: Desktop versie

COMMENTAAR: Vraag en aanbod

04/03/2021 12:00  
COMMENTAAR: Vraag en aanbod

DE WENS IS de vader van de gedachte, luidt een bekend gezegde. Meestal wordt het gebruikt als je iets wenst waarvan je bij voorbaat weet dat het bijna onmogelijk is om te realiseren. Neem bijvoorbeeld het vaststellen van een bandbreedte van de valutakoersen, zaterdag aangekondigd door minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning. Wie daarin geloofde, is tot nu toe bedrogen uitgekomen. 

Het was op voorhand een illusie van de regering te denken dat de rust op de valutamarkt in één klap zou terugkeren. Het tegenovergestelde gebeurde. Terwijl het minimum dat voor de US dollar moet worden betaald volgens Achaibersing SRD 14,29 is en het maximum SRD 16,30, rekenden diverse bedrijven gisteren een koers tot SRD 19,00. Bij veel cambio's staat voor de deur een bord met de door de overheid voorgeschreven koers, terwijl de klant, eenmaal binnen, een veel hogere aan- en verkoopkoers krijgt. Leuk voor iemand die wil verkopen, maar zuur als er moet worden gekocht omdat het vreemd geld echt nodig is. Overigens, hetzelfde geldt voor de euro. Daaruit mag voorzichtig worden geconcludeerd dat kennelijk niemand zich ook maar iets van die bandbreedte aantrekt. En als de koersen stijgen, merkt de consument dat direct in de winkel: de prijs van een pak buitenlandse kippenboutjes steeg binnen nog geen week van SRD 90 naar SRD 130.

Koersen laten zich niets voorschrijven door een overheid, zo is wereldwijd meerdere malen bewezen. En zeker als de monetaire autoriteiten van dat land niet in staat zijn enige stabiliteit en vertrouwen te creëren. Dat vertrouwen is nog steeds ver te zoeken. En het helpt niet dat de regering met de beschuldigende vinger steeds weer naar Desi Bouterse, Gillmore Hoefdraad en consorten wijst, want dat weet het volk inmiddels wel. Grote vraag is hoe ze het tij gaat keren, zoals bij haar aantreden was beloofd. Het blijft tot nu toe bij mooie plannen en vaagheden.

De regering zit inmiddels meer dan tweehonderd dagen in het zadel, de periode die volgens het staatshoofd nodig zou zijn om zichtbare resultaten te boeken. Ook op het koersenfront. Maar vooralsnog heerst er nog steeds verwarring en dringt de vraag zich op wie heeft bedacht dat exporteurs een deel van hun valuta tegen een veel lagere koers moeten inwisselen bij de bank. Die stoppen of met hun export of (wat veel logischer is) ze verzinnen een trucje om die regel te omzeilen. Beide opties zijn nadelig voor de economie.

De regering doet er beter aan de koersen vrij te laten en de markt van vraag en aanbod zijn werk te laten doen. Dat zal zeker in het begin enorm veel pijn doen, maar de samenleving is het wel gewend om het zonder overheidssteun te rooien. Maar uiteindelijk zal iedereen het beter krijgen.

klik voor meer Vandaag