Site: Desktop versie

ComPort wil belangrijkste shore base worden voor offshoreoliesector

04/03/2021 10:10 - Gerold Rozenblad  
ComPort wil belangrijkste shore base worden voor offshoreoliesector

PARAMARIBO - “We zijn er sedert eind 2017 mee bezig toen zeker werd dat het niet een kwestie was van als, maar wanneer wij olie zouden vinden. We hebben alle grote rivieren bestudeerd en dit is de meest geschikte plek voor dit project.” Serge Tjin Wong Joe, één van de initiatiefnemers van ComPort NV, zegt tegen de Ware Tijd dat wanneer in 2025 de eerste olie wordt geproduceerd, de shorebasehaven volledig moet kunnen voorzien in de behoefte van de sector. 

De faciliteit moet langs de Commewijnerivier, ongevee­r twee kilometer inwaarts, verrijzen. Het ministerie van Openbare Werken en de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) hebben al toestemming gegeven. Tjin Wong Joe verwacht niet dat de milieu- en sociale effectenstudie die wordt uitgevoerd roet in het eten kan gooien. "Het is een vrijwel onbewoond gebied."

Tjin Wong Joe is blij met de locatie, mede omdat het dicht bij de monding van de rivier is en dus maar weinig baggerwerk hoeft worden verricht om de haven geschikt te maken en te houden. De breedte van de rivier op dat punt maakt ook dat schepen makkelijk kunnen manoeuvreren. "Het komt op alle punten goed uit."

Een shore base is onontbeerlijk voor de offshore-industrie. Tjin Wong Joe zegt dat de initiatiefnemers allemaal uit de constructiesector komen en als ingenieur heeft hij veel werk verricht voor Staatsolie. Hij is dus bekend met de sector. "Toen het erop aankwam was het ook makkelijker om met elkaar samen te werken."

Er is een naamloze vennootschap (NV) opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KKF). "Die NV onderhandelt nu met internationale partijen voor deelname in het project. Wat wij tot nu toe hebben gedaan is uit eigen zak betaald. Maar alleen al de eerste fase kost reeds enkele tientallen miljoenen US dollars."

De buitenlandse inbreng behelst ook een havenoperator. "Want die moet voldoen aan de standaarden van de oliemaatschappijen. Dan haal je liever een maatschappij binnen die reeds met het bijltje heeft gehakt."

De initiatiefnemer spreekt van een project dat uiteindelijk bijkans 150 hectare moet beslaan. In de eerste fase moeten er minimaal twee aanmeerplekken zijn met zware hijskranen, drinkwater en brandstofbunkers, wasserij, loodsen voor opslag en constructiewerken, kantoren, een klein helipad en medische- en douanefaciliteiten. Dat moet in het laatste kwartaal van 2022 een feit zijn. "Maar we hebben gelijk verder gedacht en de haven zal in de verdere planning zeker zes schepen tegelijk kunnen bedienen", zegt Tjin Wong Joe.

Hij verwijst in dit verband naar Guyana, waar in eerste instantie een shore base was opgezet voor slechts twee schepen. Nu wordt naarstig gezocht naar meer capaciteit. "En dan krijg je op allerlei plekken kleine faciliteiten en dat is niet goed en niet efficiënt." De shore base moet uiteindelijk 250 man direct en bijkans tweeduizend personen indirect aan werk helpen.

Rond de jaarwisseling zei president Chandrikapersad Santokhi dat er drie plaatsen in gedachten zijn om de faciliteit op te zetten. Hij noemde daarbij ook Commewijne, maar stelde als voorwaarde dat er dan een tweede brug over de Surinamerivier moet komen om de verkeersstroom aan te kunnen. In het 'Crisis- en Herstelplan', waarvan het eerste concept op 12 januari dit jaar werd geproduceerd door het ministerie van Financiën en Planning, staat dat de faciliteit te Commewijne zal verrijzen. Kennelijk kan de regering zich terugvindend in het initiatief van de ondernemers.

Als Tjin Wong Joe wordt gevraagd naar plannen over de brug, zegt hij niet te geloven dat er sprake zal zijn van toegenomen verkeer. "De 'verstopping' op de Wijdenboschbrug wordt voornamelijk veroorzaakt door mensen die in Commewijne wonen, maar in Paramaribo werken. Wij gaan ervan uit dat het gros van de tweeduizend jobs in Commewijne zelf worden ingevuld en daarom denken wij niet aan toename, zeker in eerste instantie niet. Misschien zelfs andersom, omdat mogelijk mensen van job veranderen en besluiten daar emplooi te vinden." Ook is er geen gevaar van zwaar verkeer over de brug, omdat vrijwel alles in de haven wordt gelost en ingeladen.

klik voor meer Vandaag