Site: Desktop versie

COMMENTAAR: Gap in theorie

04/08/2020 12:00  
COMMENTAAR: Gap in theorie

NA DE PERSCONFERENTIE over de voordelen van de recente olievondst was er een euforische stemming in het land. En hoewel president Chandrikapersad Santokhi al aangaf dat we ons nog niet rijk hoeven te rekenen met de verwachtte 50 miljard US dollar en Staatsolie waarnemend directeur Agnes Moensi waarschuwde dat aan kapitaal komen om een speler te zijn in dit geheel moeilijk zou gaan, was er nog altijd hoop. Menig Surinamer knoopte juist de loftuiting van Ian Roberts van oliegigant Apache in de oren dat de kwaliteit van deze vondst zo goed is, dat van verwerking bijna geen sprake hoeft te zijn. 

Echter, met de persconferentie die gisteren werd gehouden waarbij de regering de balans presenteerde van twee weken werken, is ons de wind uit de zeilen genomen. De financiële ravage die is aangericht is kennelijk vele malen erger dan is gedacht en eigenlijk mag met stelligheid worden geconcludeerd dat de vorige regering de Surinamer geen toekomst gunde.

Met een schuld van drie miljard US dollar, die neerkomt op vijfduizend US dollar per burger van dit land en 24.000 US dollar per huishouden, is de situatie zeer grimmig. Het allerergste is dat er heel weinig aangewezen kan worden wat gedaan is met het geld. Want was het gestopt in productie of een activiteit die op termijn geld zou opbrengen, dan was dat veel minder erg. Nu echter staat er vrijwel niets tegenover de enorme schuld die gemaakt is.

En hoewel het verleidelijk en zeker ook relevant is om te wijzen naar eerdere regeringen is nu vooral van belang hoe we dit varkentje verder zullen wassen. En dan slaat de teleurstelling wel gelijk toe wanneer het weer de loontrekker is die de hoogste prijs zal moeten betalen. Hoewel de minister van Financiën, Armand Achaibersing die een hele rustige indruk maakt, wel aangaf dat er zal worden gekeken naar de belastingschijven, komt het erop neer dat vooral de groep die al betaalt meer zal moeten betalen. En vooral de middenklasse zal het gelag moeten betalen.

Veel economische experts zijn het erover eens dat deze theorie niet werkt. De middenklasse is vaak de spil van de economie en houdt de onderklasse en de horeca draaiende. Zij die tot deze groep behoren, gaan af en toe wat uiteten en of hebben een schoonmaakster en of tuinman. Deze onzichtbare arbeiders die misschien geen belasting betalen, hebben wel een inkomen en hebben door hun baan ook een bepaalde koopkracht. Precies dat is de gevoelige snaar en het lek in deze theorie van verhogingen. Want zonder koopkracht staat de economie grotendeels stil. Afhankelijk van het totaal pakket dat de regering aan DNA zal presenteren zal duidelijk zijn hoeveel pijn dit al getergde volk zal moeten lijden. Laten we hopen dat de soep niet zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend, want nu is ze nog gloeiend heet.

klik voor meer Vandaag