Site: Desktop versie

Mapane-overeenkomst is geen politieke samenwerking

07/04/2020 10:04 - Naomi Hoever  
Ronnie Brunswijk (l) en Gregory Rusland beloofden vorig jaar mei in het Mapane-gebied plechtig om Afro-Surinamers te verenigen.

klik voor meer  meer...

Ronnie Brunswijk (l) en Gregory Rusland beloofden vorig jaar mei in het Mapane-gebied plechtig om Afro-Surinamers te verenigen. Foto: dWT Archief

PARAMARIBO - De NPS is vastberaden alleen de verkiezingen in te gaan. Voorzitter Gregory Rusland zegt dat de partij een dusdanige groei meemaakt dat het beter is om alleen aan de verkiezingen deel te nemen. “Volgens opiniepeilingen die niet gepubliceerd mogen worden zeggen NPS’ers dat we alleen de verkiezingen moeten ingaan.” 

Hij benadrukt dat de Mapane-overeenkomst tussen hem en Ronnie Brunswijk als persoon is getekend en niets met politiek te maken heeft. De twee leiders zijn het er met elkaar over eens dat Afro-Surinamers op elk gebied een achterstand hebben en dat is vastgelegd door 'puru mofo' in mei 2019.

De krant sprak Rusland naar aanleiding van de lijstverbinding van de Abop en Pertjajah Luhur. Deze twee voormalige bondgenoten van de groene partij zullen kandidaten op elkaars lijsten plaatsen aan de hand van wie sterker is in welk district.

"We hebben geen politieke overeenkomst getekend. We hebben vanaf het begin gezegd dat het geen aangelegenheid is van NPS en Abop, maar van de twee leiders. De overeenkomst kwam tot stand nadat Brunswijk bezorgdheid had uitgesproken over Afro-Surinamers", verduidelijkt Rusland.

Beide leiders zouden aandacht geven aan de doelgroep om haar positie te verbeteren. "Het was geen Abop- en NPS-activiteit. Tot op dit moment is er geen sprake van een politieke samenwerking." Het idee om als leiders van Afro-Surinaamse afkomst te praten kwam van Brunswijk. Hun politieke partijen wilden zich hieraan niet verbinden. "We gaan geen samenwerking aan. Waar we elkaar kunnen ondersteunen doen we dat wel."

Op de vraag of de samenwerking die in persoon is aangegaan in een politieke samenwerking kan resulteren zegt Rusland: "Op termijn kan het wel. Ik sluit het niet uit. We moeten hiervoor de structuren raadplegen." De eenheidsbeweging moest zorgen voor toenadering tussen nazaten van tot slaafgemaakte Afrikanen, zodat zij een eenheid kunnen vormen.

Sinds de slavernij heerst er verdeeldheid in de groep stelden Brunswijk en Rusland. Beiden benadrukten bij de proclamatie, bijna een jaar geleden, dat de eenheidsbeweging niets met de politiek te maken heeft. Het is ook geen 'etnische zet', maar een manier om de ontwikkeling van de groep op gang te kunnen brengen.

klik voor meer Vandaag