Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Cultuursector afgelopen vijf jaar versneld achteruit’

‘Cultuursector afgelopen vijf jaar versneld achteruit’

13/01/2022 08:02

Cultuurestafette-inschrijving Suriname voor Carifesta 2013. De culturele rijkdom van Suriname kan een significatie bijdrage leveren aan de nationale ontwikkeling. Dit stelt de Henri Frans de Ziel Stichting.

Cultuurestafette-inschrijving Suriname voor Carifesta 2013. De culturele rijkdom van Suriname kan een significatie bijdrage leveren aan de nationale ontwikkeling. Dit stelt de Henri Frans de Ziel Stichting. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Er wordt nog altijd onvoldoende gedaan om culturele grondrechten inhoud te geven. Dit stelt de Henri Frans de Ziel Stichting. “De cultuursector is de afgelopen vijf jaar versneld achteruitgegaan. Het gevoerde cultuurbeleid heeft niet bijgedragen aan bevordering van de cultuur democratie, het maatschappelijk bereik van cultuur is sterk afgenomen en de ontwikkeling van de culturele basisinfrastructuur is al jaren gestagneerd.”

Suriname  bungelt aan de onderkant van de lijst van landen in de wereld die geen nationale culturele voorziening heeft, meldt de stichting in een persbericht. Er ontbreken nog steeds een nationaal concertgebouw, nationaal museum, nationale bibliotheek en nationale galerie.

"Zelfs op districts- en buurtniveau ontbreek het aan culturele basisvoorzieningen. Hierdoor is er in de breedte ook geen culturele inclusiviteit, vernieuwing en creativiteitsontwikkeling plaatsvinden. De enkele culturele basisinfrastructuur die er zijn zijn strek verwaarloosd en dienen alleen maar als onderneming", beklaagt de stichting zich.

Onbreken politieke wil

Dat terwijl volgens de Grondwet een ieder recht heeft op onderwijs en cultuurbeleving. "Ondanks het algemeen bekend is dat de culturele rijkdom van Suriname een significatie bijdrage kan leveren aan de nationale ontwikkeling, merken wij dat het tot nu toe aan politieke wil en vermogen ontbroken heeft om de voorwaarden te scheppen voor een cultuurgunstig ondernemend klimaat", aldus de stichting.

Om deze en vele andere redenen verzoekt zij in een schrijven aan president Santokhi het aan te sturen op een cultuurpolitiek, een duurzaam toekomstgericht nationaal cultuurbeleid en helder geformuleerde nationale doelstellingen voor de cultuursector. En hiervoor dienen"een Nationale Advies Raad voor Cultuuren een Nationaal Instituut voor Cultuur, Kunst, Erfgoed en Geschiedenis te worden ingesteld.

"Het instituut moet uitvoering geven aan een integraal cultuurbeleid dat breed gedragen wordt door alle hoofd- en subcultuurgroepen in de samenleving en moet einde maken aan de heersende cultuurarmoede en maximale benutting van onze culturele diversiteit en erfgoedpotentie mogelijk maken", aldus de stichting.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina