Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dorpsbewoners getraind in beheer gemeenschapsbos

Dorpsbewoners getraind in beheer gemeenschapsbos

06/12/2021 15:59 - Jason Pinas

Landbouwer Edith Tooy neemt onder anderen vertegenwoordigers van Tropenbos Suriname mee naar haar kostgrond.

Landbouwer Edith Tooy neemt onder anderen vertegenwoordigers van Tropenbos Suriname mee naar haar kostgrond. Foto: Jason Pinas  

BROKOPONDO - “We staan als dorpsbewoners soms niet stil bij de waarde van ons bos. We kunnen er jagen, vissen, vruchten oogsten, maar ook duurzame economische activiteiten uitvoeren. Als gemeenschap kunnen we veel meer halen uit ons gemeenschapsbos en daarom zijn we heel blij met deze training. We hebben er echt veel van geleerd.” Zo reageert kapitein Lambertus Waandels van Nieuw-Ganzee na de officiële afsluiting van een twee jaar durende training, die daar als pilot werd verzorgd.

De training 'Duurzaam bosbeheer voor dorpsontwikkeling' in Bigi Poika in Para en Brownsweg in Brokopondo is als pilot verzorgd door Tropenbos International Suriname en haar partner de Nederlandse hogeschool Van Hall Larenstein. Het doel was de dorpsbewoners te helpen met beter beheer van hun gemeenschapsbos en zodoende de algemene ontwikkeling te stimuleren. Waandels zal daarom de omliggende dorpen leren hoe ze beter kunnen omgaan met het bos om er meer voordeel uit te halen.

Het project begon in november 2019 en is gefinancierd door Alcoa Foundation. Landbouwer Edith Tooy bevestigt het nut van de training. Ze heeft veel opgestoken in de afgelopen twee jaar en heeft bijvoorbeeld meer geleerd overagro-forestry.Dat is een landbouwsysteem waarbij bomen en meerjarige gewassen gecombineerd worden met akkerbouw of bijvoorbeeld groenteteelt. Tijdens het laatste bezoek aan haar kostgrond heeft ze dan ook niet geschroomd om meer hulp te vragen. "Ik ben u zeer dankbaar. Ik heb veel van u mogen leren maar laat ons nog niet los. We hebben meer van deze trainingen nodig", zei ze aan de projectleiders.

Tropenbos-directeur Rudi van Kanten is tevreden met het resultaat. Hij zegt dat de mensen op verschillende gebieden geschoold. "Ze hebben geleerd hoe ze een bosmanagementplan moeten maken, maar ook hoe ze de waarde van het bos kunnen inschatten zodat ze beter kunnen onderhandelen met ondernemers." Van Kanten beseft echter ook dat één training niet genoeg is voor verandering. "Bij zowelagroforestryals bosbouw lukt dit niet in twee jaar. Je moet een lange adem hebben."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina