Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Zes patiënten geholpen tijdens 'kinderchirurgische missie'

Zes patiënten geholpen tijdens 'kinderchirurgische missie'

05/12/2021 16:04 - Van onze redactie

Na de eerste kinderchirurgische missie in mei (foto) had Diakonessenhuis van 19 november tot en met 2 december een twee grote operatie, waarbij deze keer zes patiënten zijn geholpen.

Na de eerste kinderchirurgische missie in mei (foto) had Diakonessenhuis van 19 november tot en met 2 december een twee grote operatie, waarbij deze keer zes patiënten zijn geholpen. Foto: archief Diakonessenhuis  

PARAMARIBO - "Alle operaties zijn succesvol geweest en de organisatie kijkt met veel enthousiasme uit naar de volgende missie", onthult het Diakonessenhuis trots over de 'kinderchirurgische missie' van 19 november tot 2 december. Vijf kinderen en één adolescent, tussen drie en 22 jaar, met een aangeboren darmafwijking zijn daarbij geopereerd in het Diakonessenhuis.

Er zijn diverse voordelen aan missies. Kinderen met een aangeboren darmafwijking hoeven niet meer naar het buitenland voor medische hulp, waardoor er rond de dertigduizend US dollar per uitzending per kind wordt bespaard. Een ander pluspunt is dat patiënten die lokaal worden geholpen het emotioneel een stuk makkelijker hebben tijdens het revalidatieproces. "De vertrouwde omgeving en de aanwezigheid van familie werkt positief op de gemoedstoestand van het kind."

De 'kinderchirurgische missie' was de tweede dit jaar voor Diakonessenhuis na de eerste in mei, toen er zeven personen werden geholpen, en landelijk de 21ste overall. De "complexe levensveranderende ingrepen" zijn uitgevoerd door de Surinaamse chirurg Anuska Jewbali met ondersteuning van de Zwitserse kinderchirurg James Wilde. Aan de missie hebben de Surinaamse kinderartsen Margary Muringen, Nienke Duppen en Wilco Zijlmans, radioloog Iswardath Thakoer en anesthesist Chou-Lie een "bijzondere bijdrage" geleverd, meldt Diakonessenhuis. Het team was aangevuld met drie gastverpleegkundigen van het 's Lands Hospitaal.

Nazorg

Gastspecialisten uit Zwitserland en Nederland hebben ook hun medewerking verleend. Eén daarvan was operatieassistent Mimi Vermaart van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (UMC). Haar taak was voornamelijk om aanwijzingen te geven en de lokale assistenten aan te sturen tijdens de operatie. Deze ingrepen komen - los van de missies - namelijk niet voor in Suriname. Emelien Satjapradja, operatieassistent van het Diakonessenhuis, heeft de missie als "zeer bijzonder" ervaren. De ingrepen heeft zij niet eerder meegemaakt. Voor haar was het dus een geheel nieuwe ervaring.

Verpleegkundig specialist Marijke Voskeuil van het Amsterdam UMC hielp de lokale verpleegkundigen in de zorg en zag erop toe dat de handelingen op de juiste manier werden uitgevoerd. Verder zorgde zij ervoor dat ze zich zelfverzekerd voelen tijdens het verplegen van de kinderen. Voskeuil benadrukt dat de operatie pas wordt gekenmerkt als "geslaagd" wanneer zowel de ingreep als de nazorg succesvol is geweest. De kinderen werden na de operatie kort verpleegd op de intensivecareafdeling voor kinderen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina