Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geen hoge notering dammers in WK-blitz

Geen hoge notering dammers in WK-blitz

05/12/2021 21:12 - Terence Oosterwolde

Quincy Ngawikromo (l) eindigde als achttiende tijdens het WK blitz.

Quincy Ngawikromo (l) eindigde als achttiende tijdens het WK blitz. Foto: Polski Związek Warcabowy  

PARAMARIBO - "Het is echt niet gegaan zoals we het hadden gewild", beaamt Don Carlos Elliot. De verwachte hoge notering in het World Youth Blitz Championship in Polen is uitgebleven. De Surinamers eindigden in de staartgroep: Phavan Basdewsing vijftiende, Quincy Ngawikromo achttiende en Sagar Loedoer 21ste.

Basdewsing had net als de Nederlanders Luuk Terweijden en Tom Rinner, de Let Nikita Bakulins, de Pool Tomasz Urbanczyk en de Wit-Russen Ivan Trubnikau en Dzianis Shpak negen punten. Daarna volgde een groep van drie met acht punten: de Pool Franciszek Szumera, Michail Petrov van Litouwen en Ngawikromo. Loedoer sloot als 21ste het rijtje af met vier punten.

Elliot zegt dat het begin niet meeviel voor zijn pupillen. Basdewsing bijvoorbeeld kwam uit tegen de wereldkampioen en runner-up van het normale dammen, van wie hij verloor. "Bij de start hadden ze heel sterke dammers, waardoor het heel erg moeilijk was om in ritme te komen."

Het hielp ook niet dat de Surinamers tegen elkaar speelden. Zo won Loedoer in de tweede ronde van Ngawikromo en speelden Ngawikromo en Basdewsing in de vijfde ronde remise tegen elkaar. "Al die dingen killen je, want een remise helpt je niet. Iemand moet winnen."

Hoewel niet geheel teleurgesteld, geeft Elliot toe dat hij had gehoopt dat Basdewsing en Ngawikromo hoger waren geëindigd. Met nog één punt zou Basdewsing weer in de top tien zijn geëindigd - tussen de zesde en achtste plaats. De coach vermoedt dat vermoeidheid het trio ook parten kan hebben gespeeld. "Zaterdag was een heel zware dag, bijna tien uur dammen en we hebben ook nog zitten oefenen."

De wereldtitel werd in de wacht gesleept door Federatiemeester (FM) Valentin Golubjev van Litouwen met zestien punten. Yerengaiyp Yesbol van Kazachstan werd ook bij de blitz tweede met veertien punten en kandidaat-FM Tamerlan Akhmerov van Rusland derde met twaalf. De Nederlandse FM Machiel Weistra, die zaterdag wereldkampioen werd, eindigde als vierde met elf punten. Ook Ricards Ositis van Letland had elf punten.

Aan het sneldammen deden 21 spelers mee, één minder dan de mondiale strijd. Elena Mikhailovskaia van Rusland, die als enige vrouw had meegedaan aan het U19-WK, de Fransman Florent Roger en Danila Lapchuk van Wit-Rusland ontbraken. Szumera en Shpak werden aan het deelnemersveld toegevoegd. Mikhailovskaia speelde haar blitzwedstrijden wel in de meisjescategorie en werd elfde.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina