Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Phavan Basdewsing tiende op WK-jeugddammen

Phavan Basdewsing tiende op WK-jeugddammen

04/12/2021 18:12 - Terence Oosterwolde

Het Surinaamse damteam in Polen: Sagar Loedoer, coach Don Carlos Elliot, Phavan Basdewsing en Quincy Ngawikromo.

Het Surinaamse damteam in Polen: Sagar Loedoer, coach Don Carlos Elliot, Phavan Basdewsing en Quincy Ngawikromo. Foto: Polski Związek Warcabowy  

PARAMARIBO - "Ik ben zeer tevreden, ik kan niet ontevreden zijn. We hebben ten minste één speler in de top tien." Coach Don Carlos Elliot had het tot zijn missie gemaakt de top tien te halen op het jeugdwereldkampioenschap dammen en mede door Phavan Basdewsing is de operatie geslaagd. Hij eindigde op de tiende plek met tien punten.

Het is Basdewsing op de laatste speeldag van het WK in Szklarska Poręba gelukt de top tien binnen te dringen. Hij won zaterdag zijn laatste twee partijen en wist de tiende plaats te bemachtigen met tien punten. Met één punt minder werd Quincy Ngawikromo vijftiende, terwijl debutant Sagar Loedoer laatste werd met één punt.

Basdewsing versloeg achtereenvolgens Michail Petrov van Litouwen en Francesco Aielli van Italië. Ngawikromo speelde eerst remise tegen de Pool Sebastian Wieczorek, voordat hij won van Florent Roger van Frankrijk. Loedoer was minder fortuinlijk en moest zijn meerdere erkennen in de Pool Tomasz Urbanczyk en Luuk Terweijden van Nederland.

Eindrangschikking WK-jeugddammen 2021

Elliot zei dat het na de vijfde ronde "een beetje fout" ging. Basdewsing, die toen zes punten had, wist in zesde en zevende ronde geen punten te maken. "Bij zeker één of misschien zelfs beide partijen had hij remise, weliswaar een beetje pittig om te zien", analyseert hij.

Na die teleurstelling drukte hij Basdewsing op het hart om te proberen de laatste twee partijen te winnen. Dat gecombineerd met wat brokken van de anderen, zou er namelijk in kunnen resulteren dat de top tien plek nog net werd behaald. "Ik ben echt blij dat het uiteindelijk is gelukt en we het resultaat van Arwien (Bhagwandas, ... red.) hebben kunnen evenaren."

Hij legt uit: "Als coach ben je altijd tevreden als ze tenminste in de top tien eindigen, omdat je ook naar de samenleving en sponsors een verplichting hebt." De coach maakt duidelijk dat dit trio door moet worden begeleid, "zodat ze over een paar jaartjes ook bij de senioren tijdens WK's goede prestaties neerzetten. Dat is het streven. We hebben dus huiswerk", beseft hij.

World Youth Blitz Championship

De aandacht van Elliot en zijn spelers verplaatst zich nu naar het wereldkampioenschap sneldammen van zondag. De coach koestert hoge verwachtingen. "Het zou heel erg mooi zijn met ten minste, als het kan, één of twee in de top tien. Het niveau van Quincy en Phavan moet een top tien plek garanderen, maar ze moeten natuurlijk geen gekke dingen doen en heel scherp spelen."

Elliot zegt dat hij bijna elke avond het sneldammen heeft geoefend met het trio om ze scherp te houden. "Ik blijf ze sowieso motiveren, want dit is het laatste deel. Als ze heel scherp zijn, moet het niet gek zijn als we zelf een top vijf plek binnenhalen. We gaan ervoor, de jongens zijn zeer gemotiveerd."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina