Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • WK-jeugddammen: Ngawikromo redt puntje voor Suriname

WK-jeugddammen: Ngawikromo redt puntje voor Suriname

03/12/2021 17:38 - Terence Oosterwolde

Quincy Ngawikromo pakte drie punten in zijn laatste twee partijen en staat op zes punten met nog de laatste twee speelronden voor de boeg.

Quincy Ngawikromo pakte drie punten in zijn laatste twee partijen en staat op zes punten met nog de laatste twee speelronden voor de boeg. Foto: Polski Związek Warcabowy  

PARAMARIBO - Quincy Ngawikromo was vrijdag de enige Surinamer die punten binnenhaalde tijdens het jeugdwereldkampioenschap dammen. In Szklarska Poręba, Polen speelde hij in de zevende ronde remise (1-1) tegen Nikita Bakulins. De Let is tot nu toe de enige deelnemer die tegen alle drie Surinamers heeft gespeeld. Hij won eerder van Sagar Loedoer (derde ronde) en verloor van Phavan Basdewsing (vierde ronde).

Renards Helfrekts, landgenoot van Bakulins, behaalde vrijdag zijn eerste winst ten koste van Basdewsing. De Let had daarvoor alle voorgaande zes partijen remise gespeeld. Loedoer moest zijn meerdere erkennen in de Russin Elena Mikhailovskaia, de enige vrouw in het deelnemersveld. Na de zevende ronde hebben Ngawikromo en Basdewsing beiden zes punten en bezetten ze daarmee respectievelijk de zeventiende en veertiende plek. Loedoer staat met één punt op de 22ste plaats.

Met zaterdag nog de achtste en negende ronde voor de boeg, beaamt coach Don Carlos Elliot tegenover de Ware Tijd dat het "een beetje moeilijker" wordt om in de top tien te eindigen. Ngawikromo en Basdewsing zouden alvast hun resterende partijen moeten winnen. "Dan komen ze er waarschijnlijk nog net in, maar dat wordt heel erg moeilijk. De andere jongens zijn op een mooi niveau, eerlijk."

Toch hoopt hij nog steeds op die plek. "De laatste keer dat we meededen, eindigde Arwien (Bhagwandas, … red.) tiende. Het zou dus mooi zijn als één van onze dammers in de top tien eindigt." Basdewsing was eerder de kopgroep binnengedrongen en bezette de achtste plaats, maar door zijn twee nederlagen op rij duikelde hij naar de veertiende plek.

Phavan Basdewsing WK

Phavan Basdewsing (l) heeft zich na bijna vijf uren gewonnen moeten geven.

Elliot zegt dat de sfeer binnen het team nogal bedrukt is. "Begrijpelijk, de jongens zijn een beetje teleurgesteld in zichzelf. Ze willen niet verliezen en zijn gekomen om hun beste beentje voor te zetten, maar soms als de tegenstander een beetje sterker is kan je niet zoveel daaraan doen", stelt de coach begripvol. "Ze geven wel alles, de wedstrijd van Phavan vandaag bijvoorbeeld duurde bijna vijf uren, maar hij heeft de remisevariant toch niet kunnen zien."

Elliot blijft het trio motiveren en drukt hen op het hart de laatste twee wedstrijden goed uit te spelen "omdat je nooit weet of de toppers remise spelen". "Jij moet je punten maken om ze te naderen." Bij het deelnemersveld merkt de coach ook vermoeidheid. "Iedereen is moe, toernooimoe, maar ik zeg aan onze jongens om nog even door te zetten en er het beste uit te halen."

De Nederlandse Federatiemeester (FM) Machiel Weistra voert de U19-klasse aan met elf punten. Met één punt minder staat de Russische kandidaat-FM Tamerlan Akhmerov tweede. Yerengaiyp Yesbol (Kazachstan), Ricards Ositis (Letland), Danila Lapchuk (Wit-Rusland), FM Valentin Golubajev (Litouwen) en Ivan Trubnikau (Wit-Rusland), die de derde tot en met de zevende positie innemen, hebben elk negen punten. De top tien wordt rondgemaakt door Orest Slava van Ukraïne en Helfrekts (beiden met acht punten) en de Poolse kandidaat-FM Sebastian Wieczorek met zeven.

Sagar Loedoer 7de Ronde

Sagar Loedoer (l) zal proberen in zijn laatste twee partijen punten binnen te halen.

In de voorlaatste ronde neemt Ngawikromo het zaterdagochtend op tegen Wieczorek. Basdewsing krijgt Michail Petrov (zes punten) tegenover zich. De dammer uit Litouwen versloeg eerder zowel Ngawikromo (vierde ronde) als Loedoer (zesde ronde). In zijn achtste partij is Tomasz Urbanczyk van Polen (vijf punten) tegenstander van Loedoer. De negende tevens laatste ronde is zaterdagmiddag plaatselijke tijd.

Zondag, de slotdag van het mondiale evenement, is uitgetrokken voor het World Blitz Championship (sneldammen). De Surinamers hebben in vijf sneldamtoernooien, waarvan vier online en één fysiek, geparticipeerd voordat ze naar Polen vlogen. Elliot zegt dat Ngawikromo en Basdewsing nogal scherp zijn als het op sneldammen aankomt. Basdewsing, 19 jaar, wist in het laatste toernooi in Suriname zelfs als derde te eindigen onder de senioren. "Als hij hier haarscherp speelt, zou hij heel hoog kunnen eindigen", verwacht de coach.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina