Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Zwaard van Damocles

COMMENTAAR: Zwaard van Damocles

03/12/2021 12:00

COMMENTAAR: Zwaard van Damocles

 

VOOR DE ZOVEELSTE keer hangt het zwaard van Damocles boven het hoofd van de Surinaamse samenleving. En wel op twee fronten. Oliemaatschappij Sol dreigt de brandstofkraan dicht te draaien omdat het verder laten oplopen van de subsidieschuld van de overheid onverantwoord is voor haar bedrijfsvoering. Suriname heeft de afgelopen periode een betalingsachterstand van circa 4 miljoen US dollar opgebouwd omdat de brandstofprijs aan de pomp onder de kostprijs worden gehouden en de oliemaatschappijen daarenboven niet worden betaald.

Op een ander front dreigt stagnatie in de medische zorg voor een groot deel van de bevolking te komen, omdat medische specialisten maandag in actie gaan, als vóór die dag geen oplossing wordt bereikt met betrekking tot uitbetaling van overeengekomen hogere tarieven voor de dienstverlening. Alleen particulier verzekerden hebben nog de garantie dat ze geholpen zullen worden indien ze specialistische medische hulp nodig mochten hebben. Houders van SZF-kaarten, met uitzondering van levensbedreigende gevallen, zullen niet geholpen worden.

Deze drama's voltrekken zich terwijl het hoofd van de regering met familieleden, ministers en vrienden in Dubai mooie sier maakt en en passant een beleefdheidspraatje heeft met de Sheikh, verschijnt op een business lunch hier en een ondernemersborrel daar bezoekt om potentiële investeerders te vertellen dat er land bestaat dat Suriname heet en op hun investeringen wacht. Het verhaal dat de regering de samenleving na terugkeer uit Dubai zal voorhouden is min of meer bekend.

Aangegeven wordt hoe succesvol de trip is geweest, dat de wereld weer voor Suriname opengaat omdat Qatar Airways is gevraagd op Paramaribo te komen vliegen en enkele bedrijven interesse hebben getoond. Hoeveel concrete kant en klare projecten heeft president Santokhi naar Dubai meegenomen en aan potentiële investeerders voorgelegd? Voor zover bekend niet één. Hoe willen we als land investeerders aantrekken terwijl de projecten nog steeds niet zijn voorbereid en het investeringsklimaat ook niet uitnodigend is?

Al maanden roepen president Santokhi en financiënminister Armand Achaibersing dat de overheid vanaf het aantreden van de huidige regering de broek zelf ophoudt en er zelfs geld te over is vanwege prudent financieel beheer van staatsmiddelen. Als dat werkelijk zo is, en tot nu toe is er geen enkele reden om aan te nemen dat die informatie niet klopt, waarom wordt de betalingsachterstand niet snel weggewerkt? Waarom wordt geen aanvang gemaakt met het uitbetalen van hogere tarieven aan medische specialisten, iets waar al overeenstemming over is bereikt.

Let wel, een voorstel van de directie van het SZF zelf om vanaf 1 juli 2021 een gefaseerde aanpassing van de tarieven te doen plaatsvinden. Het getuigt van onbehoorlijk bestuur dat Financiën en Volksgezondheid de afspraken met het SZF vervat in de conceptovereenkomst tussen partijen op losse schroeven zet en dat de regering zes weken respijt vraagt voor nadere analyse hiervan. Had het SZF geen mandaat om de voornoemde overeenkomst aan te gaan?

Tegen de achtergrond van de heersende Covid-19-crisis kan de samenleving geen verdere verstoring van de medische zorg hebben. De regering doet er goed aan alles op alles te zetten om nog dit weekeinde een oplossing te vinden en te voorkomen dat de specialistische medische zorg voor een groot deel van de samenleving vanaf komende maandag niet gegarandeerd is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina