Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Champions League: Tjon En Fa derde in keirinfinale

Champions League: Tjon En Fa derde in keirinfinale

03/12/2021 19:52 - Terence Oosterwolde

Jaïr Tjon En Fa (l) wint zijn sprintserie. Hij heeft vrijdagavond goede zaken gedaan in Londen.

Jaïr Tjon En Fa (l) wint zijn sprintserie. Hij heeft vrijdagavond goede zaken gedaan in Londen. Foto: Simon Wilkinson/SWpix.com  

PARAMARIBO - Jaïr Tjon En Fa heeft vrijdagavond zijn beste prestatie tot nu toe geleverd in de Champions League van de Internationale Wielreunie (UCI). In de derde ronde in Londen, Verenigd Koninkrijk werd de Surinaamse baanwielrenner derde in de keirinfinale en vierde op de 200 meter sprint. Hij is opgeklommen tot de zevende plaats op de overall ranglijst. De slotronde is zaterdag eveneens in het Londense Lee Valley VeloPark.

Op 6 november in het Spaanse Mallorca (eerste ronde) en drie weken daarna in Panevézys, Litouwen (tweede ronde) lag Tjon En Fa er op beide onderdelen al na de eerste race uit. De Surinamer, die na de eerste twee ronden met zeventien punten op de veertiende plek stond, schreef vrijdag 28 punten bij - vijftien op de keirin en dertien op de 200 meter sprint - en heeft nu 45 punten totaal.

Tjon En Fa, die eerder dit jaar opzien baarde met zijn vierde plek op de keirin tijdens de Olympische Spelen van Tokio, deed in Groot-Brittannië op ditzelfde onderdeel weer van zich spreken. Eerst stelde hij in heat 1 zijn finaleplek veilig door nipt (0,061 seconde) achter de Nederlander Harrie Lavreysen te finishen.

De finale had een enigszins verrassende ontknoping. De Duitser Stefan Bötticher wist voor de tweede keer in drie ronden - hij won dit onderdeel ook in Mallorca - met de titel vandoor te gaan. Vasilijus Lendel van Litouwen werd tweede op 0,050 seconde, waarna Tjon En Fa op 0,090 seconde over de finish ging. Pas daarna volgden Lavreysen (op 0,254), Maximilian Levy (op 0,360) en Nicholas Paul (op 0,636).

Jaïr Tjon En Fa -Stefan Botticher Keirinfinale

Stefan Bötticher (voorgrond) won de keirinfinale. Jaïr Tjon En Fa (l) werd derde.

In heat 6 van de eerste ronde van de 200 meter sprint was Tjon En Fa vrijdag, net als de race in Litouwen, in één serie met de Colombiaan Kevin Quintero en de Fransman Rayan Helal. Deze keer liet de Surinamer zich niet verrassen en revancheerde hij zich in stijl. Hij werd eerste en plaatste zich voor de halve finales.

In heat 1 van die fase werd hij gekoppeld aan wereldkampioen en koploper Lavreysen en Denis Dmitriev van Rusland. Lavreysen, op wie er al een hele poos amper een maat staat, eindigde als eerste en kwalificeerde zich voor de finale. Tjon En Fa finishte op 0,123 seconde als tweede.

Lavreysen pakte de sprinttitel door Bötticher nipt met 0,016 seconde verschil te verslaan. Ook in Mallorca en in Panevézys was de Nederlander de beste sprinter geworden door respectievelijk de Rus Mikhail Iakovlev en Paul te verslaan.

Standings - UCI Track Champions League

Jaïr Tjon En Fa is na zijn sterk optreden vrijdagavond de top tien binnengedrongen.

Na de derde ronde voert Lavreysen de overall ranglijst aan met 110 punten. Bötticher, tweede met 96, is de enige die de Nederlander van de titel kan afhouden. Op afstand volgt daarna Lendel met 64 punten. Aanvankelijk zou de Champions League uit zes ronden bestaan, later werden het vijf. Maar donderdag was de UCI genoodzaakt de afsluitende wedstrijddag, 11 december, in Tel Aviv te schrappen.

De regering van Israël heeft namelijk besloten de grenzen dicht te gooien voor alle buitenlanders in verband met de nieuwe Covid-19-variant Omicron. De Sylvan Adams National Velodrome kan daardoor haar taak als gastheer niet vervullen. De 'Grand Finale' is daarom nu zaterdag in het Lee Valley VeloPark in Londen, Groot-Brittannië.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina