Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Wet rechten inheemse en tribale volken mag niet verzwakt worden’

‘Wet rechten inheemse en tribale volken mag niet verzwakt worden’

28/11/2021 08:43 - Jason Pinas

Trio grootopperhoofd Jimmy Toeroemang bij zijn inwijding in september. Inheemse dorpshoofden stellen dat de situatie van inheemsen nog niet bepaald rooskleurig is.

Trio grootopperhoofd Jimmy Toeroemang bij zijn inwijding in september. Inheemse dorpshoofden stellen dat de situatie van inheemsen nog niet bepaald rooskleurig is. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “Deze wet mag dus niet verdund noch verzwakt worden want het is de verplichting van Suriname en niets minder.” Dit zegt minister Gracia Emanuel van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) over de conceptwet Collectieve Rechten Inheemse en tribale volken. Zij is tot nog toe tevreden over het verloop van proces rondom de conceptwet, die nog behandeld moet worden in het parlement. Maar de nationale bewustwordingscampagne rondom is intussen gestart.

De campagne moet meer duidelijkheid brengen over de ordening van de grondenrechten. "Dit is zonder meer een lang gekoesterde wens van deze bevolkingsgroepen waarbij nagenoeg hun hele bestaan in Suriname is gekaraktiseerd door strijd met bloed en tranen om een menswaardig bestaan te hebben", aldus Emanuel.

De bewindsvrouw wijst erop dat de toekenning van grondenrechten geen afbakening van het achterland zal betekenen. De wet voorziet ook in de internationale verplichtingen naar de binnenlandsbewoners toe. Volgens haar is de juridische erkenning en bescherming voor de inheemsen en tribale volken een teken dat de overheid nu bereid is om collectief verband te werken aan de duurzame ontwikkeling van het totale volk.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina