Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Santokhi: 'Etnisch hokjesdenken moet stoppen'

Santokhi: 'Etnisch hokjesdenken moet stoppen'

26/11/2021 00:00 - Ivan Cairo

President Chandrikapersad Santokhi en First Lady Mellisa Santokhi-Seenacherry tijdens de viering van 46 jaar Srefidensi.

President Chandrikapersad Santokhi en First Lady Mellisa Santokhi-Seenacherry tijdens de viering van 46 jaar Srefidensi. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - We kunnen elkaar niet meer in een etnisch hokje laten stoppen. Wij moeten juist dankbaar zijn voor elke bevolkingsgroep: de inheemsen, marrons, creolen, Chinezen, Hindostanen, Javanen, Libanezen. En voor alle kinderen, die uit een gemengd partnerschap zijn voortgekomen, maar ook de buitenlanders, die legaal en op een juiste wijze een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Suriname."

President Chandrikapersad Santokhi zei donderdag in het presidentieel paleis dat na 46 jaar onafhankelijkheid het de hoogste tijd is dat Surinamers stoppen om in etnische hokjes over elkaar te denken. De samenkomst van verschillende groepen migranten heeft door de eeuwen heen "een prachtige diversiteit, een mooie bromkidyari, opgeleverd, die wij moeten koesteren", zei het staatshoofd. Hij stelde met zijn beleid naar grotere saamhorigheid en eenheid onder de bevolking te streven.

"Samen moeten we de onzichtbare draad van liefde koesteren, want vandaag vieren we niet alleen de dag van onze onafhankelijkheid, van onze vrijheid, maar ook een dag die ons als Surinamer bindt."

Veerkracht

Om een mooie toekomst voor eenieder op te bouwen zal, met gebruikmaking van de potentie van land en volk, de regering hard moeten werken om beloftes te kunnen realiseren. Zo zal het land uit de economische crisis en de enorme uitdaging die wordt gevormd door de Covid-19-pandemie moeten worden gehaald. Duurzame ontwikkeling en welzijn zijn heel goed mogelijk met inzet van de natuurlijke hulpbronnen.. Van groot belang daarbij zijn onder meer verbreding en versterking van het midden- en kleinbedrijf, het creëren van arbeidsplaatsen, vereenvoudiging en effectievere uitvoering van het sociaal beleid en bestrijding van armoede.

Het staatshoofd, dat enkele hoogte- en dieptepunten sinds de onafhankelijkheid in 1975 de revue liet passeren, zei dat dieptepunten zijn overwonnen door de veerkracht van de samenleving. Hij is ervan overtuigd dat het land ook de huidige financieel-economische en gezondheidscrisis het hoofd zal bieden. "Laten we onze krachten bundelen om te bouwen aan Suriname", luidde zijn oproep aan de bevolking.

Felicitatieboodschappen

Suriname werd op zijn jaardag gefeliciteerd door onder meer de Caricom en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken. "Terwijl we herstellen van de Covid-19-pandemie blijven we werken aan een mooie toekomst voor onze twee naties. De Verenigde Staten blijven een standvastige partner van Suriname. We ontwikkelen onze handelsbetrekkingen, vergroten economische kansen, pakken klimaatverandering aan en delen expertise en instrumenten om corruptie te bestrijden en illegale smokkel tegen te gaan. Met onze gedeelde waarden en hechte banden zijn we echte buren, partners en vrienden", aldus Blinken.

"Suriname heeft in 46 jaar opmerkelijke vooruitgang geboekt, wat het resultaat is van hard werken door een vastberaden volk in de zoektocht naar groei, duurzame ontwikkeling en het welzijn van het land", zei Caricom-secretaris-generaal Carla Barnett. "Ik bevestig opnieuw mijn eigen inzet en die van mijn medewerkers om samen te werken met de regering en het volk van uw land voor de voortdurende vooruitgang van Suriname." Ook de leiders van Saudi-Arabie, Qatar en Oman hebben felicitatieboodschappen gestuurd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina