Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Sobere Srefidensi

COMMENTAAR: Sobere Srefidensi

25/11/2021 12:00

COMMENTAAR: Sobere Srefidensi

 

HET IS SREFIDENSI: precies 46 jaar geleden werd Suriname onafhankelijk van Nederland. Hoewel het land momenteel vooral nog afhankelijk lijkt te zijn van buitenlandse gulle gevers en financiële instellingen, omdat het maar niet lukt om de eigen broek op te houden, zijn er toch wel wat dingen bereikt om trots op te zijn. Maar daar gaat dit commentaar niet over.

De afgelopen weken heeft de regering heel wat coronamaatregelen versoepeld. Dat was volgens allerlei deskundigen onverstandig, omdat vrijwel iedere dag nog mensen aan de ziekte sterven, er nog teveel besmettingen plaatsvinden en het land aan de vooravond staat van een hele zware vijfde golf die vele nieuwe slachtoffers zal eisen. Aan de andere kant zijn veel mensen ook wel opgelucht dat ze na anderhalf jaar vol beperkingen eindelijk weer eens een beetje kunnen doen waar ze zin in hebben.

Toen ook nog bekend was gemaakt dat vandaag geen complete lockdown zou zijn, zoals op andere feestdagen gebruikelijk was, ontstond er een soort jubelstemming in het land. Maar die was snel weer voorbij, want al snel bleek dat de verruiming van de regels alleen maar bedoeld was om regeringsleden, incluis president Chandrikapersad Santokhi, te behagen.

Voor hen moest en zou het Srefidensifeest doorgaan, het volk mag het op televisie volgen. Vrijwel het complete centrum, inclusief Palmentuin, is een groot deel van de dag hermetisch afgesloten voor het traditionele defilé, waardoor het erop lijkt of het staatshoofd geen pottenkijkers wil bij het exclusieve privéfeestje voor leden van de regering en genodigden (hoogwaardigheidsbekleders en family & friends). Bovendien wordt dat feestje op kosten van het noodlijdende land gevierd, wat extra pijnlijk voor het volk is.

Het 'sobere karakter' heeft volgens de regering alles te maken met het coronavirus. Dat mag niet verder worden verspreid en daar moet de samenleving voor zorgen. De regeringsleden, hun familie en elitevrienden vormen kennelijk geen gevaar en mogen er massaal op los feesten. Zoals ze al maanden ongestoord hebben gedaan, omdat de politie niet toch handhaaft. Vorige week had bijvoorbeeld de dochter van de president een uitgaansgelegenheid in Paramaribo Zuid afgehuurd om haar dertigste verjaardag te vieren. Terwijl het vieren van feestjes met meer dan tien mensen nadrukkelijk is verboden, greep de politie weer niet in.

De kans is groot dat het vandaag na twee uur 's middags, als de stad weer wordt opengegooid, mensen massaal de straat opgaan. Want Surinamers hebben geen boodschap aan de oproep om Srefidensi sober te vieren en bij voorkeur thuis te blijven. Zeker niet omdat deze oproep van een regering komt die zichzelf kennelijk ver boven het volk verheven voelt en doet waar ze zin in heeft. Het voorspelt ook weinig goeds voor de feestelijke decembermaand, waarin de leiders ongetwijfeld ook willen feesten. Begin volgend jaar gaat Suriname daar waarschijnlijk de zeer zware rekening voor betalen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina