Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ruim 15 werknemers SLM verliezen baan in Nederland

Ruim 15 werknemers SLM verliezen baan in Nederland

24/11/2021 05:59 - Van onze redactie

Ruim 15 werknemers SLM verliezen baan in Nederland

 

PARAMARIBO - Ruim vijftien werknemers van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) verliezen hun baan, omdat de national carrier haar buitenlandse kantoren gaat 'reorganiseren'. Dit meldt Radio ABC op zijn Facebookpagina. De SLM gaat door een financieel dal en gaat daarom over tot deze sanering in het kader van haar 'herstelplan'. Directeur Paul de Haan zegt dat "Nederland als eerste aan de beurt is".

Ter vervanging van de buitenlandse vestigingen zal de SLM overstappen naar het model waarbij zal worden samengewerkt met general sales agents (GSA). Die zullen de ticketverkopen voor de SLM uitvoeren, wat een aanzienlijke operationele kostenbesparing zal opleveren. Tegelijkertijd zal de SLM werken aan het 'verhogen van inkomsten'.

Het valt volgens De Haan, die in Nederland is voor de reorganisatie, de SLM zwaar om afscheid te nemen van het personeel. "Het is moeilijk en zwaar, maar wel noodzakelijk voor herstel van de SLM", laat hij ABC Online Nieuws optekenen. De SLM laat zich juridisch goed adviseren en neemt "met grote zorg afscheid van het personeel", aldus De Haan.

In mei, nog geen twee weken na zijn officiële aanstelling, bood De Haan personeelsleden de mogelijkheid om vrijwillig met ontslag te gaan of met vervroegd pensioen. De bekendmaking zorgde voor de nodige beroering binnen het bedrijf. Medewerkers vonden de regeling niet aantrekkelijk.

In de circulaire aan het personeel maakte De Haan duidelijk dat het zwemmen of verzuipen is voor het staatsbedrijf. SLM heeft een schuld van ruim honderd miljoen US dollar. Daardoor moeten er "drastische maatregelen" worden getroffen "indien wij SLM van faillissement willen behoeden". In het vooruitzicht werd gesteld dat er voor een "significant deel" van de medewerkers "collectief ontslagvergunning" zou worden aangevraagd.

Eind mei meldde de CDS dat de financiële onderbouwing van het herstelplan de rode draad was tijdens een ontmoeting tussen een regeringsdelegatie en de directie. "Je kan het bedrijf niet redden zonder een bijbehorend en realistisch financieel plan", reageerde TCT-minister Albert Jubithana na afloop. Ook president Chandrikapersad Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk en Bibis-minister Albert Ramdin zaten aan bij de ontmoeting.

Bij de jaardag in augustus schreef het bedrijf: "Dat wij nog overeind staan laat ons beseffen dat deze 59ste verjaardag ons de kans biedt om met nog meer gedrevenheid te werken aan het behouden van dit voor ons mooi bedrijf." Aangegeven werd dat De Haan, die voor drie jaar is aangesteld als CEO, "veel mooie ideeën" heeft die zullen worden omgezet in daden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina