Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Paho bezorgd over stijging Covid-19-gevallen Amerika's

Paho bezorgd over stijging Covid-19-gevallen Amerika's

24/11/2021 18:23 - Van onze redactie

Medewerkers van Kuldipsingh allen met hun mondkap tijdens een eerdere vaccinatiedag. Het dragen van een mondkap wordt sterk aangeraden door de Paho, als één van de voorzorgsmaatregelen om verdere verspreiding van Covid-19 tegen te gaan.

Medewerkers van Kuldipsingh allen met hun mondkap tijdens een eerdere vaccinatiedag. Het dragen van een mondkap wordt sterk aangeraden door de Paho, als één van de voorzorgsmaatregelen om verdere verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Na enkele weken van afvlakking van cijfers luidt de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) de noodklok. De afgelopen week zijn infecties en cases met 23 procent gestegen in de Amerika's. "Er is geen ruimte voor gemakzucht in het bestrijden van de pandemie", waarschuwde Paho-directeur Carissa F. Etienne woensdag tijdens de wekelijkse persbriefing.

Met het oog op de festiviteiten rond kerst en de jaarwisseling, roept ze mensen op om zich te laten vaccineren en vooral bij indooractiviteiten sociale afstand te houden, de mond- en neuskap op te doen en niet met al te veel mensen samen te komen. De laatste paar weken noteren een aantal Europese landen recordcijfers van nieuwe besmettingen ondanks een hoge vaccinatiegraagd. Dat ziet ze als een teken aan de wand voor de regio.

Het versoepelen van de maatregelen in combinatie met niet gevaccineerden, hebben volgens Etienne het perfecte milieu gecreëerd voor het virus om zich te verspreiden. "Tijdens deze hele pandemie is Europa voor de Amerika's een blik in de toekomst geweest. De toekomst ontvouwt zich voor onze ogen en het moet een wake-upcall voor onze regio zijn", benadrukte ze.

In de Amerika's, met name de Verenigde Staten en Canada, is er al een toename merkbaar van besmettingen. In Zuid-Amerika heeft haast elk land een stijging van cases gemeld. Ook in het Caribisch Gebied zijn er hoge infectiecijfers. Centraal-Amerila is het enige gebied waar er nog steeds een afname van nieuwe besmettingen is.

 

Vaccinatie

In Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied zijn iets meer dan de helft van de burgers ingeënt tegen Covid-19. In Suriname zijn 216.422 burgers volledig gevaccineerd (https://laatjevaccineren.sr/). Dat komt neer op 36 procent van de totale populatie en 44,93 procent van de doelgroep. De regering had eerder aangegeven dat ze tegen het eind van het jaar minimaal 70 procent van de bevolking ingeënt wilde hebben tegen Covid-19.

De meeste landen hebben nog steeds niet het streefpercentage van de Wereldgezondheidsorganisatie - 40 procent gevaccineerden tegen eind van het jaar - gehaald. Ondanks dat gegeven, worden preventieve maatregelen versoepeld. "Elke keer dat we relaxen, herwint het virus aan terrein en bedreigt het de zwaarbevochten positieve stappen die we hebben gezet in de strijd."

Etienne onderstreept dat er in 2020 een flinke toename van nieuwe cases was in de Amerika's rond eind van het jaar. Het duurde maanden voordat de cijfers daarna afvlakten. Nu dezelfde periode aanbreekt, waarschuwde ze dat "onze individuele en collectie besluiten het pad van deze pandemie zal bepalen". Het is volgens haar daarom cruciaal dat mensen zo snel mogelijk worden ingeënt om zich te beschermen tegen dit ernstige virus en om te voorkomen dat er een te grote druk ontstaan op ziekenhuizen.

Meer dan 1,3 miljard Covid-19-vaccins zijn toegediend in de Amerika's. Paho doet er alles aan om in gebieden die een achterstand hebben de toegang tot het vaccin te verruimen. De Paho-directeur herhaalde dat maatregelen in combinatie met vaccinatie belangrijk zijn om de verspreiding tegen te gaan. "We hebben de consequenties van een oncontroleerbare pandemie al ondervonden. We willen niet weer in dezelfde positie terechtkomen. Het zal aan ons allen liggen om weldoordachte en veilige keuzes te maken tijdens de feestdagen, zodat we onszelf en elkaar beschermen tegen dit virus.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina