Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Verborgen gevolgen van Covid-19

COMMENTAAR: Verborgen gevolgen van Covid-19

23/11/2021 12:00

COMMENTAAR: Verborgen gevolgen van Covid-19

 

DE SAMENLEVING WORDT gedetailleerd geïnformeerd over het aantal personen dat besmet raakt met Covid-19, het aantal dat op de intensive care ligt en dat bezwijkt aan deze besmettelijke ziekte. Deze en meer Covid-19-gerelateerde statistieken worden dagelijks bijgehouden. Wat we niet weten is hoeveel personen door de enorme focus op Covid-19 niet behandeld kunnen worden omdat de ziekenhuizen onvoldoende personeel en geld hebben om ook op deze groep de aandacht te leggen.

Peter Voigt, hart- en longchirurg, heeft pijnlijk duidelijk gemaakt hoe alarmerend de situatie in de ziekenhuizen op dit moment wel is. Doordat er weinig ic-bedden en operatieassistenten ter beschikking zijn en ook door de economische situatie, is het aantal operaties dat zijn afdeling normaliter uitvoert per jaar met meer dan de helft gedaald. Dat wil dus zeggen dat bijkans de helft van de patiënten met een hart- of longaandoening onbehandeld ermee moet rondlopen. Hij sluit zelfs niet uit dat er mensen bezweken zijn aan hun aandoening omdat ze niet behandeld kunnen worden.

Voigt onderstreept dat ook door de economische situatie in het land de situatie verergert. Van de ooit veertien operatie-assistenten zijn er nog maar vier over. De mensen trekken weg omdat hun salaris - dat best wel gerekend mag worden tot een middenstandsinkomen - niet toereikend is om van te leven en ze zelfs niet zelden moeten strijden om dat te ontvangen.

Maar ook dat heeft een Covid-19-randje. De economische situatie in Suriname is immers mede door Covid-19 slechter geworden. Veel bedrijven moesten sluiten en dat zorgt natuurlijk voor een inkrimping van de economie. De prijs van deze Covid-19-pandemie is dus niet alleen het aantal doden en de lockdownmaatregelen, maar ook de patiënten die niet behandeld kunnen worden en de economische situatie. Tel daarbij op het leed van de baby's en jonge kinderen die hun moeder verliezen als ze tijdens de zwangerschap Covid-19 krijgt, en de mentale gezondheid van de verpleegkundigen en specialisten die enorm veel mensen zien lijden en sterven. Kortom: de prijs van Covid-19 is dus duizelingwekkend.

Wereldwijd zijn gezondheidsautoriteiten vaker overeengekomen dat bepaalde medische zaken verplicht zijn om je te kunnen begeven in elkaars land. De gele koorts prik is daarvan een voorbeeld. Omdat landen niet de middelen hebben om ziektes als gele koorts te blijven bestrijden en het zich heel snel kan verspreiden, gaan zij ertoe over de prik verplicht te stellen. Covid-19 is een pandemie die deze generatie niet eerder heeft meegemaakt. Logisch dus dat landen proberen om hun middelen veilig te stellen en mensen weren die niet gevaccineerd zijn. Datzelfde recht hebben bedrijven en organisaties ook. Medische instellingen hebben dat recht niet, die moeten iedereen die ziek is hulp bieden.

Ook de mensen die geen Covid-19-prik willen, hebben rechten. Maar met elk recht komen gevolgen. Bovenstaand is uitgelegd hoe enorm de gevolgen kunnen zijn. Niemand kan gedwongen worden een bepaald besluit te nemen, maar een besluit van een kleine groep kan geen grotere groep gijzelen. Ook daar moet begrip voor zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina