Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Commotie rond cultureel vertoon Suriname op Dubai Expo

Commotie rond cultureel vertoon Suriname op Dubai Expo

18/11/2021 15:02 - Audry Wajwakana

Met deze slogan prijkt filmmaker Ivan Tai-Apin in het programmaboekje van Suriname. Uitgerekend hij zorgt voor commotie vanwege een verkeerd verhaal over het ontstaan van de koto.

Met deze slogan prijkt filmmaker Ivan Tai-Apin in het programmaboekje van Suriname. Uitgerekend hij zorgt voor commotie vanwege een verkeerd verhaal over het ontstaan van de koto.  

PARAMARIBO - “Het doet me pijn. Waar ik al jaren bezig ben met het verhaal dat de koto na de afschaffing van de slavernij is ontwikkeld en absoluut niets te maken heeft met wives of slave owners, dan wordt het juist wel gezegd op zo een grote internationale tentoonstelling.” De koto is een eigen Afro-Surinaamse creatie. Daarom is Christine van Russel-Henar niet te spreken over het filmpje dat viraal gaat op sociale media. Daarop geeft Ivan Tai-Apin een groep bezoekers van de Expo 2020 Dubai uitleg over de Afro-Surinaamse klederdracht.

Behalve deze verkeerde informatie was de kleding ook niet goed aangebracht op de paspop. Het filmpje kreeg Russel-Henar, curator van het Kotomuseum, een week geleden en ze stuurde gelijk een app-bericht naar de contactpersoon in Dubai. Het ging om een proef promofilmpje, was het antwoord. "Dan nog moet je de juiste info brengen. En nu gaat het filmpje viraal", zegt ze geprikkeld.

Voor de Dubai Expo werd Van Russel-Henar al in 2019 benaderd, toen de internationale expo voor 2020 gepland was, maar die vanwege de coronapandemie naar 2021 werd verschoven. In mei van dit jaar werd ze weer benaderd, omdat aan haar werd gecommuniceerd dat er een Surinaamse woning in Dubai opgezet zou worden. Uit het museum heeft ze veel spullen afgestaan en ook mensen opgeleid voor het dragen van de koto.

Behalve het koto-incident is er ook commotie over de storytellingpresentatie van Tanuya Manichand. In het Surinaams paviljoen brengt ze een 'eerbetoon aan legendarisch Surinaamse vrouwen': Suzanne Duplessis, Elizabeth Samson en Maxi Linder. Maar Duplessis staat in de geschiedenisboeken bekend om haar wreedheid jegens slaven. Terwijl Samson de eerste zwarte vrouw was die zelf slavernij bedreef, daarmee haar rijkdom vergaarde en alles eraan deed om met een witte man te kunnen trouwen. En Maxilinder ondersteunde weliswaar arme studenten maar verdiende als prostituee haar brood.

Voor Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS), is het duidelijk dat voor de afvaardiging van de artiesten er niet voldoende advies is gevraagd bij de instanties of personen die kennis over deze personen beschikken. "We zijn een van de landen in het Caribische gebied waar we nog niet eens gedefinieerd hebben wie onze helden zijn. Dit wreekt zich nu bij dit soort gelegenheden", zegt hij.  

Voor het cultureel gedeelte gaan velen ervan uit dat het directoraat Cultuur betrokken is. Cultuurdirecteur Roseline Daan ontkent dit stellig. "Wat er nu allemaal gebeurd is niet met ondersteuning of kennis vanuit het directoraat Cultuur. Kennelijk hebben de mensen zich of aangemeld of gerekruteerd door de organisatoren", zegt ze. De organisatie gaat via het ministerie van Bibis, waar het directoraat dat verantwoordelijk is voor het cultuurbeleid, helemaal is overgeslagen. Aldus de cultuurdirecteur.-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina