Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Santokhi bezoekt Dubai Port World Paramaribo

Santokhi bezoekt Dubai Port World Paramaribo

14/11/2021 10:51 - Van onze redactie

DP World president-commissaris Remi Vyzelman en president Chandrikapersad Santokhi.

DP World president-commissaris Remi Vyzelman en president Chandrikapersad Santokhi. Foto: CDS  

PARAMARIBO - President Santokhi heeft zaterdag een bedrijfsbezoek gebracht aan Integra Port Services, die opereert onder de internationale merknaam Dubai Port (DP) World Paramaribo. Dit als voorbereiding op het bezoek van een presidentiële delegatie later deze maand aan de Expo 2020 Dubai en het daar aanwezige DP World-paviljoen. DP World is de officiële ‘Premier Global Trade Partner’ dit grootse evenement.

President Santokhi merkte op dat de Surinaamse haven er een is met "enorm veel potentieel". Suriname is volgens hem "geografisch- en geopolitiek gezien gunstig gelegen". Het land kan met goed beleid en bestuur, "én een goede samenwerking met de private sector de internationale gemeenschap faciliteiten aanbieden zoals Integra Marine dat heeft gedaan met DP World."

Het staatshoofd werd vergezeld door onder meer de ministers Albert Ramdin en Albert Jubithana en de parlementariërs Asiskumar Gajadien en Chuanrui Wang. Zo meldt de Communicatie Dienst Suriname in een persbericht. Zij kregen van Remy Vyzelman, president-commissaris van DP World Paramaribo, en de directie een presentatie waarbij inzicht werd verschaft over het karakter en de werkwijze van de organisatie.

Strategische positie

Santokhi merkte op dat meer bedrijven hetzelfde zouden kunnen doen. "Door tijdig te starten met de shore base kan Suriname ervoor zorgen dat zij een hub-functie naar zich toetrekt", aldus Santokhi. "Dit is niet alleen tegen de achtergrond van de olie- en gasindustrie, maar vanwege onze strategische positie op het continent, die ons in staat stelt ook strategische ontwikkelingen te brengen naar Zuid-Amerika."

Om de discussie voor de subregionale ontwikkeling op gang te brengen, zal er komend jaar een summit worden gehouden met de staatshoofden van de omliggende buurlanden. Ook zal worden getracht de president van Frankrijk erbij te hebben. Volgens Santokhi zal er ingespeeld moeten op regionale markten waarbij de regering faciliterend is. "In deze moet de private sector zowel nationaal als internationaal meedenken met de regering."

Santokhi ziet ook het project Suzanna's Daal voor het opzetten van een nieuwe haven liever dit jaar starten. Om het een geslaagd project te maken, zullen infrastructurele problemen opgelost moeten worden. Het tot het verleden doen behoren van de file op de Wijdenboschbrug is daar een van. Het staatshoofd vroeg samen over de aanpak van deze problematiek te denken.

Project Suzanna's Daal, waarover DP World medio augustus de gemeenschap informeerde van haar investeringsintentie in de olie- en gassector, laat volgens Vyzelman de "local content-strategie" zien. Het initiatief is een samenwerking met Surinaamse partners HJ de Vries Project Development en FIRM Engineering. Binnen deze samenwerking zal er een faciliteit van wereldklasse gebouwd worden aan de oostelijke oever van de Surinamerivier, nabij de Atlantische Oceaan. Tijdens de Expo 2020 Dubai hanteert het DP World-paviljoen het concept 'Making Trade Flow'.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina