Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Internaat Atjoni geeft niet thuis door ‘gebrek aan alles’

Internaat Atjoni geeft niet thuis door ‘gebrek aan alles’

28/10/2021 05:59 - Samuel Wens

Internaat Atjoni geeft niet thuis door ‘gebrek aan alles’

Foto: dWT Archief  

BOVEN-SURINAME - “Onze kinderen zitten thuis te huilen omdat hun internaat gesloten is en zij niet naar school kunnen, terwijl wij horen dat het district Marowijne een nieuwe school krijgt”, luidt de noodkreet van Gerda Koese. Zij is van Dangogo, het laatste dorp stroomopwaarts aan de Pikin Rio te Boven-Suriname, en heeft twee kinderen, die leerling zijn op het VOJ Atjoni. Zij verblijven vanwege de lange reisafstand ook in het internaat te Atjoni. Daar worden kinderen opgevangen die onmogelijk dagelijks op en neer met de boot de school kunnen bezoeken.

Maar het internaat heeft voor dit nieuwe schooljaar 2021-2022 zijn deuren dichtgehouden. "Vanwege gebrek aan alles", zegt Dana Doekoe-Paulus, die er sinds 2014 de leiding heeft. "Het kan niet meer, ons magazijn staat momenteel leeg." Het internaat staat onder coördinatie van het 'Educatieve Studenten Opvang Centra' van het ministerie van Onderwijs Wetenschap & Cultuur (Minowc). "Met het wegvallen van de overheidssubsidie sinds 2019 wordt het internaat met kunst- en vliegwerk draaiende gehouden. Met de maandelijkse ouderbijdrage van tweehonderd SRD en donaties is het internaat met veel moeite open gehouden", vertelt Doekoe-Paulus.

Onvoldoende medewerkers

De krant is in het bezit van een brief waarin zij de mogelijke sluiting van het internaat voorspelt aan de dignitarissen  en hen ondersteuning vraagt in het belang van de kinderen. Volgens Doekoe-Paulus hebben de dignitarissen van de dorpen Botopasi en Pikin Slee onderwijsminister Marie Levens schriftelijk de onhoudbare situatie van het internaat voorgehouden. "Er zijn onvoldoende medewerkers en de overheidssubsidie met voeding is al lange tijd stop gezet", staat geschreven.

De kapiteins besluiten hun brief met dat het internaat zijn noodzaak en voortbestaan heeft bewezen. "Elk leerjaar gaat meer dan vijfentachtig procent van de pupillen over naar de volgende klas. Wij zien graag dat het internaat blijft bestaan", besluiten ze hun schrijven.

Anandalia Djaki is moeder van Christien Anakaba. "Wij hebben nergens in de stad om de kinderen op te vangen. Er moet gauw een oplossing komen, want de kinderen moeten naar school." Dawen Amoida (15) is over naar de tweede klas en vindt het heel erg de school te moeten missen. "De andere zeventien kinderen gaan ook niet naar school", zegt ze beteuterd. "Ik wil dat er al morgen een oplossing komt zodat wij weer naar school mogen."

Gracia Valies-Ormskirk, waarnemend directeur Algemeen Vormend Onderwijs (AVO) van het ministerie, zegt hierover: "Wij zijn met de leiding van het internaat in overleg om heel gauw een oplossing in de situatie te brengen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen