Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Dyompo teki

COLUMN: Dyompo teki

27/10/2021 14:00 - SERIEUS!?

COLUMN: Dyompo teki

Ivan Cairo  

Zesentwintig oktober 2021 zal in de analen van het district Marowijne te boek staan als een historische dag. Na decennialange loze beloften van opeenvolgende regeringen werd in Moengotapoe waar mijn roots liggen een middelbaar scholencomplex officieel in gebruik genomen. Initiatiefnemer tevens vicepresident Ronnie Brunswijk glunderde van oor tot oor. “Een droom is werkelijkheid geworden. Ik ben zeer blij”, zei hij. Scholieren van het district hoeven voortaan niet meer elke dag tientallen kilometers af te leggen om te Tamanredjo naar school te gaan of naar de hoofdstad te verhuizen om een middelbare school te kunnen bezoeken.

Dat is mooi. Prachtig. Maar een bekende Surinaamse gezegde luidt: Dyompo teki taki na noti. Tay hori dan yu hanga, dati na a tori. In het opzetten van nieuwe dingen zijn we kampioen. Wat betreft regelmatig onderhoud, hangen we aan de onderkant van de ranglijst. Nee, onderhoud is gebleken niet een van onze sterke punten te zijn. Althans onderhoud door de overheid, getuige de ontelbare in deplorabele staat verkerende overheidsgebouwen in stad en district. Sommige staan zelfs op instorten, maar vanwege gebrek aan betere onderkomens blijft het personeel in die panden werken met alle risico's van dien.

Daarom hoop ik dat er al een onderhoudsplan voor het gebouw klaar is op basis waarvan periodiek onderhoud zal plaatsvinden. Dat men niet zal wachten totdat kleine gebreken zich jarenlang opstapelen en uiteindelijk een bijna niet aan te pakken probleem worden. Maar ik hoop ook dat niet alleen de fysieke infrastructuur goed wordt gehouden. Belangrijk is dat vooral de randvoorwaarden om de school goed te laten draaien, zoals adequaat opgeleide en bevoegde leerkrachten, transport naar en van school en de financiering daarvan optimaal zijn.

Het belangrijkste is waarschijnlijk waarborging van de leerstof. Laat het niet zo zijn dat met het curriculum zal worden geschipperd omdat het toch maar 'kinderen van het binnenland' zijn. Al decennialang wordt in het binnenland inferieur onderwijs gegeven, waarvan we nog recentelijk op een pijnlijke manier in het parlement werden geconfronteerd met een product van dat systeem. Dat mag in Moengotapoe niet gebeuren. Nergens in het land. Dat ook de burgers van het gebied hetgeen dat daar aan faciliteiten is neergezet mede in stand helpen houden. Want, zoals de vicepresident stelde: "Het land heeft kader nodig." Dan maakt het niet uit of dat komt uit Moengotapoe, Nickerie of Kwamalasemutu.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina