Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Worst of weerhaak

COLUMN: Worst of weerhaak

22/10/2021 14:00 - REFLECTIE

COLUMN: Worst of weerhaak

Iwan Brave  

In verband met ‘21 jaar Ontwikkelingssamenwerking’ sprak ik destijds ex-president Ramsewak Shankar. “Weet je wat het is met die Nederlanders”, zei Shankar. “Al verkwansel je een dubbeltje, zolang je maar het bonnetje overlegt. Maar wij hadden nooit ons huiswerk af.”

Suriname kreeg bij zijn Onafhankelijkheid een 'bruidsschat' van 3,5 miljard, 'te besteden in vijftien jaar'. Maar schoolmeester Nederland hield 'stevig de vinger op de knip'. Na 46 jaar is er nog steeds een 'restant verdragsmiddelen'. Zelfs Venetiaan verzuchtte ooit moedeloos: "Dan maar de nuloptie."

Opkomende economische grootmacht China zei daarentegen: "Ik leen je zoveel je wilt, zonder ingewikkelde voorwaarden." China, zogenaamd niet imperialistisch, leent je zelfs boven je macht. Zo torenhoog, dat menig land zijn miljardenschuld niet meer kan aflossen. China eist dan als alternatief de gefinancierde, strategische infrastructuur of voorrang bij afname van grondstoffen. Zo moet Sri Lanka een haven voor 99 jaar leasen aan China. Critici spreken van 'roofzuchtige financiering' en 'loan to own'. Voorbeelden te over.

Het westen houdt je een worst voor en ondertussen stevig in de teugels. China werpt daarentegen gul een vette worst toe, maar daarin verstopt een flinke weerhaak die je vrijwel niet meer uit je kaak losgepeuterd krijgt. Bij ons valt infrastructureel weinig te confisqueren maar we hebben natuurlijke hulpbronnen en grondstoffen te over. Zo zet China wereldwijd meerdere weerhaaklijnen uit. Om de voorgehouden IMF-worst te krijgen moet China, als onze grootste schuldeiser, willen mee 'herschikken'.

China is gul maar niet gek. We zijn nu een welkome geopolitieke speelbal. Bij gebrek aan visionaire leiders is het kiezen tussen een westerse worst blijven achterna hollen en vastzitten aan een Chinese weerhaak. Na nog eens vijf jaar Bouterse hadden we die niet meer kunnen lospeuteren. Een schrale troost bij het bloederig te werk gaan van Santokhi.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina