Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • OM: Onderdirecteur SBB vast in 'houtzaak'

OM: Onderdirecteur SBB vast in 'houtzaak'

21/10/2021 18:19 - Van onze redactie

OM: Onderdirecteur SBB vast in 'houtzaak'

Foto ter illustratie  

PARAMARIBO - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag bevestigd dat een onderdirecteur van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) in verzekering is gesteld op verdenking van valsheid in geschrifte, oplichting en overtreding van de wet Tegengaan Smokkelen. Zijn aanhouding houdt verband met onregelmatigheden die in juni aan het licht kwamen.

In die maand zijn er enkele containers met blokken rondhout van twee exportbedrijven onderworpen aan een hervisitatie op de Jules Sedney Haven. Daarbij waren betrokken leden van de taskforce, de douane en de SBB. Omdat er onregelmatigheden werden geconstateerd, volgde er een diepgaand strafrechtelijk onderzoek.

Verschillende personen werden gehoord. Volgens het OM zijn er feiten en omstandigheden naar voren gekomen die hebben geleid tot de aanhouding en inverzekeringstelling van de SBB-onderdirecteur. Het onderzoek duurt voort.

In april stuitten de SBB en de Vliegende Brigade op tientallen containers met hout dat illegaal zou worden uitgevoerd. De containers waren al verzegeld door de douane. Het vermoeden is groot dat medewerkers van verschillende diensten betrokken zijn bij de zwendel.

In juni sprak het OM tegen dat het in strijd handelde met een goede procesorde in de zogeheten 'houtblokkenzaak'. Zijn oordeel luidt dan ook dat er geen sprake is van vormfouten als het gaat om de inverzekeringstelling van de verdachten.

In juli wees de rechter in kort geding een vordering van bedrijf S. af dat had willen voorkomen dat het OM de 988 houtblokken, die in april in beslag waren genomen, verkocht. De rechter concludeerde dat er geen sprake was van "onrechtmatig handelen" en dat de openbare verkoop van de houtblokken door het OM normaal kon plaatsvinden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina