Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • LVV vijzelt bewustwording handhavers en grensbewakers op

LVV vijzelt bewustwording handhavers en grensbewakers op

21/10/2021 05:59 - Sharon Singh

LVV vijzelt bewustwording handhavers en grensbewakers op

 

PARAMARIBO - Exotische planten, dieren en groenten kunnen nu nog ongecontroleerd over de grens binnenkomen. Onschuldig zou je denken, maar de Moko-ziekte bijvoorbeeld, waarmee Suriname in 2018 te kampen had, is een importziekte. Deze schimmel tast de bacovenplanten aan en brengt grote schade toe aan de aanplant. Als gevolg van de klimatologische verandering heeft Suriname al voldoende uitdagingen als het gaat om ziekten en plagen het hoofd te bieden.

Een mechanisme om na te gaan of er ziekten en plagen nu nog het land binnenkomen, is om de grenscontrole op te voeren. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft woensdag een 'bewustmakingssessie voor wetshandhavers en andere grenstoezichthouders' georganiseerd, op het hoofdkwartier van minister Parmanand Sewdien.

Naast de Stichting Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (Celos), zal binnenkort een nationaal voedselveiligheidsinstituut opgezet worden, waar diverse testen uitgevoerd zullen worden. Suriname beschikt sinds kort over diverse apparatuur om labtesten uit te voeren. Deze is geschonken door de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) door tussenkomst van het Suriname Agriculture Market Access Project (Samap). Deze organisaties zetten zich in om bewustzijn in Suriname te creëren op het gebied van de taken en verantwoordelijkheden binnen alle relevante instanties. Dit moet leiden tot waarborgen van de duurzaamheid van onze voedselsystemen.

Strenge controles

Minister Sewdien streeft naar het versterken van instituten waardoor strenge controles zullen worden uitgevoerd op wat geïmporteerd wordt, maar ook op agrarische producten die worden uitgevoerd. "Dankzij ons viskeuringsinstituut zijn onze vis en garnalen overal ter wereld gewild", sprak Sewdien tot de aanwezigen. "Niet gerookte vis, dat is door de Europese Unie van de lijst geschrapt. Of het weer ooit erop geplaatst zal worden, betwijfel ik." Ook de stopzetting van de export van sopropo naar de EU haalt hij aan.

"Ook al plaatsen we die scans en apparatuur overal; als we daarbij niet uw bijdrage en uw ondersteuning hebben, heeft het geen enkele waarde", deelde de minister mee aan de grensbewakingsautoriteiten. "Vandaar de bedoeling om de nodige knowhow bij te brengen ten aanzien van wat wij beogen met onze grenscontrole als het gaat om agrarische producten."

Tijdens de bewustwordingssessie over voedselveiligheid en fytosanitaire vereisten bij de afhandeling van agro-food producten, verzorgde Jenna Wijngaarde, consultant nationale voedselveiligheid bij Samap, een lijvige, interactieve presentatie met actuele voorbeelden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina