Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Telesur redden met marktconforme koers

Telesur redden met marktconforme koers

20/10/2021 00:00 - Van onze redactie

De regering heeft een gesprek gehad met directie, rvc en vakbond van Telesur.

De regering heeft een gesprek gehad met directie, rvc en vakbond van Telesur.  

PARAMARIBO - Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme noemt de eis van de directie van het Telecommunicatiebedrijf Suriname (Telesur) voor een marktconforme prijsaanpassing terecht. "Om het bedrijf te redden zullen we op den duur marktconform moeten gaan", onderstreepte de bewindsman na een ontmoeting met directie, raad van commissaris en personeelsbond van Telesur.

Hij onderkent dat vanwege de lagere valutakoers die Telesur hanteert om de prijzen betaalbaar te houden voor de samenleving de bedrijfsvoering in gevaar komt. De officiële koers voor de Amerikaanse dollar ligt boven de SRD 21, terwijl Telesur zijn diensten aanbiedt voor een koers van 1:12,50. Om uit de penibele situatie te geraken dringt de directie aan op een marktconforme prijsaanpassing. "Het is een traject dat is uitgewerkt en reeds is uitgezet", aldus Jubithana.

De werknemersbond heeft volgens de Communicatiedienst Suriname (CDS) aan de bel getrokken bij president Chandrikapersad Santokhi over het voortbestaan van het bedrijf. Jubithana geeft aan dat alle partijen op één lijn zijn, maar dat er verschil is in de wijze van aanpak. "Maar de intentie is om er gezamenlijk voor zorg te dragen dat dit bedrijf niet in een vervelende positie belandt." Het vervolggesprek wordt volgende maand gevoerd. Daarbij zal worden besproken hoe de verschillende issues aan te pakken.

Op 12 oktober maakte Telesur bekend dat het grote verliezen heeft geleden in 2020 "doordat het de samenleving tegemoet is gekomen met lagere commerciële prijzen". Het bedrijf registreerde een verlies van 43 miljoen US dollar "vanwege het feit dat de commerciële koers van het bedrijf niet tijdig is aangepast". Ook het loslaten van de unificatiekoers heeft volgens de directie "zeer ernstige risico's" met zich meegebracht.

"2021 is een uitdagend jaar voor Telesur. Elke US dollar die Telesur uitgeeft, moet voor 68 procent worden gesubsidieerd vanuit de eigen reserve, omdat de gehanteerde commerciële koers niet realistisch is. Dit resulteert in gigantische inkomstenderving en grote koersverliezen", aldus de directie een week geleden. In haast twee jaar zijn die opgelopen tot circa 73,5 miljoen US dollar.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina