Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sporterscommissie SOC maakt doping bespreekbaar

Sporterscommissie SOC maakt doping bespreekbaar

20/10/2021 10:04 - Terence Oosterwolde

De eerste fysieke meeting van de ACSOC in december 2019.

De eerste fysieke meeting van de ACSOC in december 2019.  

PARAMARIBO - "Soms gaan we ervan uit dat we weten wat gangbaar is en wat fair play is, terwijl dat niet zo hoeft te zijn." Dat is één van de redenen waarom de sporterscommissie van het Surinaams Olympisch Comité (ACSOC) onder leiding van Kirtie Algoe op 23 en 30 oktober informatiesessies houdt voor respectievelijk sporters en coaches/trainers. Het onderwerp: 'Wat is doping?/Wat is anti-doping?'

Deze topic staat zowel in de regio als internationaal hoog op de agenda. Vandaar dat de ACSOC ook voor dit onderwerp heeft gekozen. "Het is van belang dat wij niet unaware blijven en geïnformeerd zijn over zaken." Het preventief bezig zijn noemt Algoe cruciaal. "Het is zaak extra alert te zijn, op de hoogte te zijn van wat kan en wat niet kan en zeker daarbij stil te staan, met name als je topsporter bent."

Het informeren van sporters past volgens haar ook in de scope van safe guarding. "Je moet ervoor zorgen dat sporters goed geïnformeerd blijven en worden over hun eigen veiligheid, want dingen kunnen buiten hun schuld om op hun bord worden gelegd of aan hen worden toegeschreven,terwijl ze in principe totally unaware zijn."

Doping Sessie SOC-Sada

Algoe demonstreert dat met een toepasselijk voorbeeld uit haar eigen sportkring (ze beoefent taekwondo en pencak silat, ... red.). "Je ziet sporters soms, wanneer ze naar wedstrijden gaan, links en rechts energiedrank drinken. Het is zo algemeen populair om de boost te krijgen, maar eigenlijk staan ze er niet bij stil dat dat soort dingen negatief kunnen werken."

Vandaar dat de sporterscommissie heeft besloten om zich samen met de Suriname Antidopingautoriteit (Sada) op dit onderwerp te richten. Namens de Sada zal oud-badmintontopper Mitchel Wongsodikromo op beide dagen steeds om zes uur 's avonds via Zoom de sessies verzorgen. "We hopen echt dat de bonden en coaches in staat zijn om hun sporters te mobiliseren."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina