Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Samenwerking legers Suriname en Guyana

Samenwerking legers Suriname en Guyana

20/10/2021 15:49 - Van onze redactie

Waarnemend bevelhebber Henri van Axeldongen (r) en zijn Guyanese collega Godfrey Bess (l) hebben maandag overleg gevoerd.

Waarnemend bevelhebber Henri van Axeldongen (r) en zijn Guyanese collega Godfrey Bess (l) hebben maandag overleg gevoerd. Foto: Defensie  

PARAMARIBO - Te midden van de discussie over het Tigrigebied en verstrekken van vergunningen aan Guyanese vissers, versterken de legers van Suriname en Guyana de banden. Waarnemend bevelhebber Henri van Axeldongen was maandag op bezoek bij zijn Guyanese collega Godfrey Bess.

De legers gaan de samenwerking bevorderen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, logistieke ondersteuning, technologische beveiliging, het leveren van defensieproducten en -diensten, informatie-uitwisseling, gezamenlijke grenspatrouilles en betrokkenheid bij verschillende gecombineerde militaire trainingen/oefeningen en opleidingen. Van Axeldongen onderstreept dat sterke partnerschappen tussen de twee landen een "goed en effectief instrument" zullen zijn bij het bestrijden van de veiligheidsdreigingen en -uitdagingen.

De positie van vrouwen in het leger kwam ook aan de orde. Van Axeldongen benadrukte dat het beleid is gericht op het creëren en in stand houden van gelijke ontwikkelingskansen voor zowel mannen als vrouwen. "Het wettelijk kader van de Surinaamse defensieorganisatie bevat geen discriminerende of beperkende maatregelen ten aanzien van vrouwelijk personeel. Alle regels en voorschriften worden in acht genomen en elke militaire actie is gebaseerd op de veiligheid en het welzijn van al het personeel, het handhaven van gendergelijkheid en het bevorderen van empowerment van vrouwen."

De Surinaamse delegatie kreeg ook een rondleiding van de gastheer op Base Camp Ayanganna, het hoofdkwartier van Defensie Guyana. De waarnemend bevelhebber was vergezeld van inspecteur-generaal Lea Parris, hoofd Bureau Militaire Zaken Leon Klaverweide en onderofficier specialist Marten Tjon A Kon. Eerder dit jaar maakte Suriname afspraken over defensiesamenwerking met Frankrijk, inclusief Frans-Guyana. In augustus participeerde Defensieminister Krishnakoemarie Mathoera in Cayenne in een conferentie over de Guianashield Strategic Dialogue Planning. Ook Guyana was van de partij. De drie landen sloten een gemeenschappelijk veiligheidsmasterplan en spraken af de gezamenlijke land-, rivier- en zeepatrouilles te vergroten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina