Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Paho: Lokale hotspots stuwen Covid-19-besmettingen

Paho: Lokale hotspots stuwen Covid-19-besmettingen

20/10/2021 20:02 - Van onze redactie

Paho-directeur Carissa F. Etienne benadrukte woensdag dat controle cruciaal blijft om adequaat te reageren op plaatselijke infectie hotspots.

Paho-directeur Carissa F. Etienne benadrukte woensdag dat controle cruciaal blijft om adequaat te reageren op plaatselijke infectie hotspots. Foto: FB Paho Caribbean  

PARAMARIBO - Carissa Etienne, directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho), heeft gewaarschuwd dat lokale hotspots zorgen voor een toename van Covid-19-besmettingen in de Amerika's. Ze heeft woensdag daarom opgeroepen tot een verhoogd toezicht om plaatselijke uitbraken te identificeren en verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Etienne had ook wel goed nieuws: de overall vaccinatiegraad in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied staat nu op 41 procent. Maar, benadrukte ze, controle blijft cruciaal om nieuwe risico's te identificeren en om adequaat te reageren op plaatselijke infectie hotspots.

In het Caribisch Gebied en delen van Canada, Mexico, Bolivia en Venezuela is er een toename van de besmettingen gemeld. De Paho-directeur onderstreepte daarom dat de infectiehaarden in beeld moeten worden gebracht en beheerd, terwijl het vaccineren wordt voortgezet. "Controle kunnen we zien als onze ogen en oren om richting te geven aan de manier waarop we reageren op Covid-19."

Het is volgens haar belangrijk dat gezondheidsautoriteiten een duidelijk beeld hebben van wat er zich voltrekt in hun gebied. Ook moeten ze zowel de risico's als de gezondheidsmaatregelen, die vereist zijn om de overdracht te verminderen, snel communiceren. Daarbij moet de hulp worden ingeroepen van instituten als laboratoria, medische scholen en universiteiten.

 

Testen

Ze riep op tot verbeterde controlemechanismen en netwerken om ziektes efficiënter en duurzamer te monitoren. Etienne gaf in het verlengde daarvan mee dat de Paho werkt met de Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) om een nieuw PCR-testprotocol in te voeren, dat het mogelijk maakt om hetzelfde monster gelijktijdig op Covid-19- en influenza te testen.

Paho heeft intussen meer dan 21 miljoen Covid-19-PCR-tests en haast achttien miljoen sneltesten gedoneerd. "Dit stelt ons in staat het virus en ook het opduiken en de verspreiding van varianten nauw in de gaten te houden. We moeten blijven investeren in het regionaal netwerk, dat ook moet worden uitgebreid."

 

Data

In de afgelopen week zijn er haast 817.000 nieuwe besmettingen en meer dan achttienduizend doden gemeld in de regio. In Noord-Amerika is er een terugval in gevallen, maar is er in de oostelijke provincies van Canada een toename van ziekenhuisopnames en zijn er meer doden gevallen in Mexico. Covid-19-besmettingen en -doden zijn afgenomen in de meeste landen van Centraal- en Zuid-Amerika, met uitzondering van Bolivia en Venezuela.

Etienne waarschuwde dat de situatie in het Caribisch Gebied ernstig blijft. De Dominicaanse Republiek en Barbados hebben een toename van 40 procent in nieuwe besmettingen gemeld de afgelopen week, terwijl er in Puerto Rico, Trinidad en Tobago en Martinique ook een stijging was van nieuwe gevallen. Besmettingen blijven hoog in in Saint Martin, Saint Kitts en Nevis, Anguilla en de Kaaimaneilanden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina