Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geen 'lege' ATM's meer met Cashpnts

Geen 'lege' ATM's meer met Cashpnts

20/10/2021 08:04 - Valerie Fris

BNets heeft vrijdag de eerste Cashpnts (pinautomaten) in Paramaribo in gebruik genomen. Deze staan op de hoek van de Kasabaholoweg en Estreliasstraat bij het oude DSB-gebouw.

BNets heeft vrijdag de eerste Cashpnts (pinautomaten) in Paramaribo in gebruik genomen. Deze staan op de hoek van de Kasabaholoweg en Estreliasstraat bij het oude DSB-gebouw. Foto: Rafaël Jantz  

PARAMARIBO - Pinautomaten van De Surinaamsche Bank, FinaBank, Godo, Hakrinbank, Surinaamse Postspaarbank en de Volkscredietbank zullen binnen twee jaar volledig zijn overgenomen door de Cashpoints, algemeen bekend als Cashpnts. Kenneth Hendrison, directeur van Banking Network Suriname (BNets), dat dan het centraal beheer zal hebben, garandeert dat met deze machines er landelijk geen sprake meer zal zijn van 'lege' ATM's.

Enige tijd geleden was er een tekort aan Surinaamse dollars (SRD's) door een overmachtssituatie. Hendrison zegt tegen de Ware Tijd dat het één van de redenen was waarom de ATM's vaak leeg stonden. "Vanuit Cashpnt wordt gewerkt aan een evenwichtige spreiding, waardoor de beschikbare SRD's op zorgvuldige en efficiënte manier worden gebruikt voor de bevoorrading. Doordat er sprake is van centraal beheer, is de bevoorrading van ATM's makkelijker te managen."

Eblein Frangie, directeur van FinaBank, is blij met de komst van Cashpnt. "Doordat Bnets zich zal focussen op de ATM's zijn wij ervan verzekerd dat ze altijd vol zijn, er een betere spreiding is en dat er geen technische problemen zijn." Frangie zegt dat de bank zich dan beter kan focussen op haar dienstverlening en digitale kanalen. Na de volledige invoering van de Cashpnt zal de bank geen ATM's meer bezitten.

Veel mensen vragen zich af wat het verschil zal zijn met de huidige ATM's. Hendrison zegt dat er op dit moment verschillende mogelijkheden zijn. Dat komt omdat elke bank haar eigen vormen van dienstverlening heeft. Zo biedt bijvoorbeeld de Hakrinbank Mopé Top-up en DSB Easy Cell Top-up. "Op den duur zullen ze wel allemaal dezelfde diensten aanbieden. Nu zijn wij nog in de transitiefase."

Pinpashouders van alle banken zullen gebruik kunnen maken van de Cashpnt, ook al beschikt hun bank niet over een pinautomaat. Republic Bank heeft wel ATM's, maar participeert formeel niet in de nieuwe setting. Toch zullen ook haar kaarthouders kunnen pinnen. Hendrison heeft geen idee waarom RB zich niet heeft aangesloten.

Hij geeft wel aan dat deze bank ook niet zit in het Central Credit Bureau Suriname (CCBS), een onafhankelijk kredietbureau, onderdeel van BNets. Het CCBS verzamelt kredietinformatie van consumenten en legt deze vast in een beveiligd kredietregistratiesysteem. Het is dWT niet gelukt om een reactie van RB te krijgen.

Opname bij de Cashpnts is niet onbeperkt. Hendrison zegt dat dit gepaard gaat met de limiet van de bank waar de klant is aangesloten. Volgens hem moet dit systeem niet voor verwarring zorgen omdat de opnamelimieten altijd door de bank van de kaarthouder worden bepaald.

Het is wel zo dat voor opname van bijvoorbeeld SRD 3.000 de klant twee transacties moet uitvoeren omdat de invoerlade van de Cashpnt maar een maximaal aantal biljetten tegelijk kan verwerken. In het eerste traject zijn slechts ATM transacties mogelijk. Op termijn zal het ook mogelijk zijn om middels Point of Sale-betalingen te doen. De eerste Cashpnt werd op 31 juli te Goejaba in Sipaliwini in gebruik genomen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina