Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Surinaams belang eerst

COMMENTAAR: Surinaams belang eerst

19/10/2021 12:00

COMMENTAAR: Surinaams belang eerst

 

DAT PRESIDENT CHANDRIKAPERSAD Santokhi niet bepaald een diplomaat is, weet Suriname intussen al. Zijn uitspraken tijdens partijbijeenkomsten in Nederland uitgezonden door de CDS terwijl hij op officieel werkbezoek was in Nederland, staan ons nog vers in het geheugen. Toch was er zelfs daarvoor al een indicatie dat de president zich niet altijd bewust is van het effect van zijn gedane uitspraken en beloftes.

Zo werd tijdens zijn  staatsbezoek aan buurland Guyana in augustus bekend dat Suriname rechtstreeks aan Guyanese vissers vergunningen zou verstrekken om te vissen in Surinaamse visgronden. Kennelijk werd deze handreiking gedaan omdat de Guyanese vissers klaagden dat ze veel geld moesten neertellen aan beunhazen onder wiens vergunning zij alleen konden vissen in Surinaamse wateren.

Mooi, probleem opgelost dus voor de buren. Maar wat voor effect zou dat hebben op onze visgronden en wat vond de sector in Suriname van dit besluit? Later werd tussen neus en lippen beweerd dat de gevangen vis afgezet moest worden in Suriname en nog meer van dat soort kleine letters, maar de facto is het een probleem erbij voor de visserijsector in Suriname.

Als klap op de vuurpijl komt bij kijken dat terwijl de president kennelijk vergaande toezeggingen heeft gedaan aan het  buurland, minister Prahlad Sewdien van LVV, die officieel het beleid moet uitvoeren zoals door de regeringstop uitgezet, voet bij stuk houdt; hier gaan de Guyanezen, en dan wel honderdvijftig boten, niet komen vissen! Heel goed dat de minister in tegenstelling tot de president kennelijk de impact begrijpt.

Hoe kan zo een blunder gecorrigeerd worden en dan zodanig dat zaken tussen Suriname en Guyana niet uit de hand lopen. We zijn natuurlijk buren, maar het land houdt ons gebied Tigri wel fijntjes in bezit, terwijl Santokhi gul onze visgronden weggeeft. Daar moet serieus naar gekeken worden.

We hebben al jaren een dispuut met zowel Guyanese als andere vissersboten die in Surinaamse wateren vissen. Ook is het een feit dat nog niet elke boot van Suriname een zogenoemd vessel-monitoringssysteem heeft en daardoor dus onderscheiden kan worden van de 'vreemdeling'. Daarnaast is onze kustwacht niet goed genoeg toegerust om onregelmatigheden met betrekking tot vissersboten effectief op te lossen. Het is vaker gebeurd dat er gruwelijke dingen op zee gebeurden omdat vissers werden uitgebuit en meer.

Niet alleen met de boten en het monitoringssysteem zijn er problemen. Ook is er al jaren de roep naar een biomassa-onderzoek om vast te stellen hoe vruchtbaar onze visgronden precies zijn en om een (nieuw) managementplan in place te hebben, waarin is vastgelegd hoe deze visgronden duurzaam te beheren. Het getuigt dan van verregaande ondeskundigheid en ook gebrek aan inzicht dat de president zonder meer toezeggingen doet in  Guyana. Het zou wenselijk zijn  dat de president voortaan bij al zijn buitenlandse bezoeken eerst het Surinaams belang behartigt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina