Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘De mens is in principe niet monogaam’

‘De mens is in principe niet monogaam’

18/10/2021 05:57 - Consuela Raalte

‘De mens is in principe niet monogaam’

Foto: Pixabay  

PARAMARIBO - Een traditionele liefdesrelatie bestaat normaal uit twee mensen. Volgens Henk (73) en Orpheo (46), twee Surinaamse mannen, is het een opgelegde regel door de maatschappij. “De mens is in principe niet monogaam, de samenleving dwingt ons naar dat model”, meent Henk. Beiden hebben een relatie met twee vrouwen. Bij zowel Henk als Orpheo is er geen sprake van een buitenvrouw maar van twee gelijkwaardige ‘binnenvrouwen’.

In het geval van Henk hebben de twee vrouwen hun situatie niet zozeer geaccepteerd, maar eerder getolereerd. Geen van beiden besloot los te laten toen ze erachter kwamen dat ze niet de enige was. Nu zijn ze tientallen jaren verder. Hij houdt het wel strikt gescheiden. "Als ik vandaag hier heb geslapen, vertrek ik van hieruit naar het werk, na het werk kom ik weer hier en in de avond ga ik naar de andere", schetst Henk zijn relatieleven.

Orpheo wil als het lukt samen met beide vrouwen in één huis wonen. Hij is momenteel bezig met de verbouwing. Hij en zijn vrouwen doen al dingen gezamenlijk zoals samen eten en een reisje maken buiten de stad. Als hij moet koken, treffen de vrouwen soms samen de voorbereidingen zoals de ingrediënten snijden en klaarzetten. Dat vindt hij mooi om te zien. "Als die drie mensen het eens zijn, wie kan bemoeien? Het maakt me niet uit wat mensen denken."

Lees het uitgebreid in de maandageditie van de Ware Tijd

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina