Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Sexy prikken

COLUMN: Sexy prikken

18/10/2021 14:00 - ROZENGEUR

COLUMN: Sexy prikken

Gerold Rozenblad  

Minister Amar Ramadhin wil de Covid-19-voorlichting sexyer maken. Hij heeft de indruk dat zijn boodschap niet overkomt en mogelijk daarom de bereidwilligheid om zich te laten vaccineren laag is. De zorg is weer uit zijn voegen getrokken door de vele opnamen en de horrorverhalen over mensen die thuis om de beurt aan het zuurstof moeten liegen er niet om. Hoezeer we vaak de overheid verwijten gebrekkig te zijn in haar informatievoorziening denk ik dat in dit geval het in elk geval in de kustvlakte niet aan de voorlichting ligt. Iedereen weet tegenwoordig van de hoed en de rand.

Ik denk dat de oorzaken voornamelijk liggen in de anti-krachten en simpele laksheid. Dat laatste bemerk je bij de plotse toename van personen die zich nu wel willen laten prikken. Iedere keer wanneer een piek wordt bereikt in de besmettingen en doden, gaan de vaccinatiecijfers omhoog. Kennelijk werkt vrees als beste geleider. Overigens, dat is niet een trend die slechts nationaal te merken is. Het schijnt een deel van de menselijke natuur te zijn.

En dat de berichtgeving wel aankomt moet Ramadhin zelf zijn gebleken toen hij een bezoek bracht aan granman Aboikoni. Alleen blijkt in het achterland de strijd aangebonden te moeten worden tegen de nep informatie. De man bleek een punt te maken van het gerucht dat ergens na twee jaar de gevaccineerde met allerlei verschijnselen zullen zitten. Als dat nep nieuws zo ver is doorgedrongen, zal de andere boodschap ook zijn aangekomen. Het in een kwestie van overtuigen. En Aboikoni wist na uitleg precies welk vaccin hij dan wel zou nemen.

Tijdens de laatste persconferentie bleek dat een niet onaanzienlijk deel van de mensen die zich meldden, liever hun spuitje in het geniep nemen. Dat werpt een ander licht op tenminste een deel van de personen die zich opwerpen tegen gedwongen vaccinatie. Immers, als er mensen zijn die bang zijn gezien te worden, zullen er anderen zijn die kennelijk druk uitoefenen dat dit inderdaad niet gebeurt. Wat de vraag opwerp dat als het aan de vrije wil van mensen moet liggen om zich al dan niet te vaccineren, waarom dat niet in beide richtingen het geval kan zijn.

Inspelend op het niet dwingen, maar attractief maken van de campagne zijn ze in Nieuw-Zeeland behoorlijk out of the box gaan denken. Op tv zag ik dat om mensen te trekken een compleet vliegtuig tot prikcentrum was omgebouwd, terwijl mensen ook op een toerboot zich konden laten vaccineren. Weer op een andere plek was er lekker eten en voor de inheemse bevolking ging het prikken gepaard met culturele optredens.

Met een beetje creativiteit kunnen Ramadhin en zijn team tenminste op de grote prikplekken wat leuks bedenken om mensen ernaar toe te trekken. En denk ik dat een goed deel van de jongeren bij Wakapasi best wel een deal wil sluiten voor een burger en een drankje. Of op plekken buiten de stad, waar mensen toch naartoe trekken, er ook een prikfestijn van te maken. Het zijn maar enkele gedachten die opkomen, bij het neerpennen van dit stuk.

We hoeven het wiel niet per se opnieuw uit te vinden en in het binnenland, precies zoals ze in Nieuw-Zeeland deden, ook enig optreden te verzorgen. En als onze vp hier en daar in het binnenland als blijk van dankbaarheid ook wat geld uitdeelt aan de gevaccineerden, reken maar dat ook in het achterland het prikken erg sexy wordt.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina